lördag 19 februari 2022

Vilka uppoffringar har jag gjort?

Som de flesta andra har jag väl alltid önskat att jag hade mera pengar, men trott att man som löntagare inte kan bli rik genom att spara. Även om jag sparat lite planlöst i fonder under hela mitt vuxna liv så har uttag gjorts kontinuerligt för husköp, renoveringar, resor med mera. Dessa uttag har dessvärre gjorts även efter större nedgångar på börsen eftersom pengarna behövts.Jag var ju med redan på allemansfondernas tid och hade jag bara låtit pengarna få jobba kvar och investerat några hundralappar per månad hade jag haft några miljoner idag. Tyvärr blev det inte så .

Men jag är i alla fall glad att det slumpade sig så att jag som 50 plus år 2015 kom in på några FIRE- och sparbloggar. Jag letade efter tips på förvaringslösningar och hittade Förvaringsdrottningens blogg, där hon i ett inlägg berättade att hon blivit nominerad i en bloggtävling. Som den surfare jag är var jag förstås tvungen att klicka vidare till bloggtävlingen och där fanns även en kategori för ekonomibloggar där jag hittade några av de bloggar jag följer än idag. 

Medan jag hetsläste ett antal FIRE-bloggar transformerades jag till en ny människa som gjorde listor på olika sparåtgärder att beta av och intresserade sig för utdelningsaktier, direktavkastning och Dividend Aristocrats. 

Från att ha haft fonder jag ärvt, värda ca 20 000 kr och ett antal kreditkort som buffert, har jag knappt 7 år senare ca 490 000 kr i aktier och fonder som 2021 gav drygt 12 000 kr i utdelningar samt en buffert på ca 60 000 kr på sparkonto.

Vilka uppoffringar har jag då gjort för att få ihop en halv miljon i sparkapital? Jag har inte de exakta siffrorna på hur mycket jag har avsatt för sparande och investeringar. Men jag vet att jag under 2015-2019 investerade i snitt 2 750 kr/månad i aktier och fonder och ca 1 500 kr/månad sattes in på sparkonto. Frågan är hur jag hade använt dessa 4250 kr/månad om jag inte hade mött FIRE och om mitt liv då hade blivit mycket bättre.

1 000 kr/månad hade lätt gått till mat om jag inte jagat bra priser och handlat i olika butiker för att minimera matkostnaderna, om jag unnat mig goda ostar, mer kött, speciella ingredienser för att följa olika recept på maträtter o.s.v.

Om jag hade tagit bilen för att handla och göra andra ärenden och alltid tagit bilen till jobbet hade 200 kr/månad gått till bensin.

Shopping av kläder, heminredning m.m. hade jag nog kunnat lägga 2 000 kr/månad på.

Fritidsintressen kan lätt sluka stora summor. När jag började med yoga hade jag kunnat gå all in från start och köpt yogamatta, bolster, block, kudde, väska, reseyogamatta och lite kläder för bortåt 6 000 kr. Andra intressen jag har är trädgård, friluftsliv och läsning och även på dessa är det lätt att spendera pengar. Jag räknar med 400 kr/månad för fritidsintressen.

Slutligen räknar jag med 650 kr/månad för resor, nöjen, restaurang- och kafébesök. 

Om vi går igenom dessa penningslukande områden kanske vi kan få svar på om extra pengar gjort livet avsevärt bättre.

  • Mat: Vi äter till ca 95% ekologiskt. Det mesta är hemlagat, till och med glassen, trots att den nog blir billigare att köpa färdig. Det kan vara någon majonästub och sillburk som smyger sig in bland det hemlagade. Jag bakar större delen av matbrödet och allt fikabröd. Själv äter jag mycket vegetariskt och det blir då mestadels linser, bönor och ärter som jag kokar själv och ingen speciell köttersättning. Helt kött har vi bara vid speciella tillfällen som födelsedagar, högtider eller grillning på sommaren. Men de tillfällen då vi unnar oss lite extra så uppskattar i alla fall jag det så mycket mer.

  • Bil: Jag har en ca 10 år gammal bil som köptes ny eftersom jag en gång i livet ville ha en helt ny bil. När jag köpte den tog jag ett lån med relativt hög ränta, men när jag bytte bank lånade jag lite extra på bolånet för att kunna lösa in billånet. Bilen går ca 500 mil/år så de fasta kostnaderna blir ganska höga. Även om jag skulle klara mig utan bil är det väldigt trevligt och en stor frihet att kunna ta bilen när man vill. Som jag skrev tidigare så använder jag inte bilen stup i kvarten utan cyklar eller går om det fungerar praktiskt. Det gör ju också att jag får motion och ökar välmåendet. Men jag tar förstås bilen om det verkligen behövs på grund av väder, tidpunkt eller skrymmande last. Att köpa ny bil är verkligen något av det bästa jag har gjort, då det under dessa 10 år inte krävts en enda reparation, förutom att åtgärda en mindre skada som jag själv var orsak till.

  • Kläder: När jag köper nytt, t. ex. jackor och skor väljer jag ofta bra kvalitet, vilket kostar mer, men då blir det kläder jag verkligen gillar som blir använda, till skillnad från när jag förr försökte köpa billiga plagg vilka mest blev hängande i garderoben, eftersom jag köpte dem av fel anledning. Jag köper även kläder på second hand och detsamma har gällt barnet, men som nu börjat ta ansvar för sina klädinköp.

  • Heminredning: Jag har knappt köpt någon heminredning sedan jag började spara, med undantag av nya persienner i samband med fönsterbyte och en tavla som jag blev förtjust i när jag var på konstrunda. 

  • Fritidsintressen: Jag tränar på gym och större delen av kostnaden täcks av friskvårdsbidraget. Jag kör yoga hemma och har hittills klarat mig med en enkel yogamatta som jag fick gratis via en konsumentklubb, just innan jag började med yoga. För övrigt har jag använt vanliga kuddar som finns i hemmet. Jag har en trädgård och har klarat mig bra utan större inköp, i stället har jag sålt llite urnor och annat som jag hade i överflöd. Frön och plantor köper jag dock varje år, men har tänkt försöka ta lite egna frön i fortsättningen. När det gäller böcker har klarar jag mig bra genom att låna böcker på stadsbiblioteket och har upptäckt att man kan lägga inköpsförslag och blir då först med att få låna alldeles nya böcker. Jag har  köpt en trädgårdsbok som jag vill ha ständig tillgång till, men sålt och skänkt många böcker. Det blir  en hel del dagsutflykter ut i naturen och då används förstås bilen.

  • Semester, nöjen m. m.: Vi brukar ta en vecka i fjällen varje vinter och en kortare sommarsester med några hotellnätter. Det brukar också bli några resor till barn och barnbarn i Stockholm. Vi har haft en utlandssemester och en tågresa på inlandsbanan i nästan två veckor. Det har blivit ett teaterbesök i storstaden med hotellövernattning. Restaurang- och kafébesök blir det oftast i samband med semesterresor, men några enstaka besök har det även blivit i sociala sammanhang då jag inte är så snål att jag avstår.
Nu när jag har gått igenom besparingsområdena tycker jag inte att jag har varit särskilt sparsam , utan snarare slösaktig. Så på frågan om vilka uppoffringar jag har gjort så svarar jag "Inga". 

Gör du några uppoffringar för att spara pengar?
.

14 kommentarer:

  1. Låter som väldigt vettiga prioriteringar du har gjort! Apropå uppoffringar, så upplever jag inte att jag gör några. Av den enkla anledningen att jag tycker att mitt sparande överväger annan sorts konsumtion, som skulle kunna ses som onödig.

    Däremot hade det varit en uppoffring om jag bestämde mig för att avstå från att sätta mig i skolbänken igen, bara för att jag vill spara pengar. Jag väljer att se det som en annan typ av investering. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig om att avstå från utbildning för att kunna spara skulle vara en stor uppoffring. Säkert något som man skulle ångra även om man blev rik på pengar. Jag tycker du gör helt rätt :)

      Radera
  2. Tror inte det kommer som någon större överraskning för någon som läser min blogg om jag säger att INGA uppoffringar har varit nödvändiga i mitt fall. Kanske är det brist på fantasi, men jag lever livet i princip som jag alltid gjort.

    Investeringar och det 8e underverket blev kompletteringar lite för sent i mitt liv. FIRE började jag fundera på först för några år sedan när jag insåg att det faktiskt var möjligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bättre sent än aldrig! Men ändå underligt att en så smart person som du inte investerade en del av pengarna som blev över.

      Radera
    2. Jag är och var utpräglat förr en riktig trygghetsjunkie. Mycket svår uppväxt. Det kändes nog lite för osäkert med börsen och jag har egentligen aldrig varit intresserad av ekonomi i någon av dess former.

      Sedan kan det ha något att göra med långvariga perioder av depression och olika former av ångest, som jag dock klarade av att förvärvsarbeta mig igenom på ganska hög nivå (jag var förr en högpresterande individ), vilket inte alltid lämnade mig med energi för nya grejer.

      Men till slut tog det ut sin rätt och den mycket långa utbrändheten (flera år) var ett faktum. Som långtidssjukskriven har man tid att läsa både sjävhjälpsböcker OCH investeringshandböcker :)

      Då fick jag upp ögonen för den sidan till slut.

      Radera
    3. Jag förstår! Det finns förstås många orsaker till varför man inte investerar och många kanske inte ens sparar i någon form.

      Radera
  3. Jag undrar om bloggare kan vara medvetna om vilken skillnad de gjort för vissa av oss. Tänk att man helt plötsligt är miljonär bara för att man insåg att det faktiskt är möjligt. Tack " miljonär innan 30 " bla :) uppoffringar? Nja inte så många. Slutade slösa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan bara hålla med om att vissa bloggare betytt otroligt mycket. Miljonär innan 30 hör till de bloggar som betytt mest för mig, även Onkel Toms stuga som senare blev Tid och Pengar, Fri vid 42 som blev Farbror Fri och nu Enkel boning. Marcus Hernhag och Petrusko har jag följt för att veta vilka utdelningsaktier jag skulle köpa.

      Radera
  4. Hej!
    Bra inlägg!
    Jag håller med dig i det mesta. Att fundera över vad som är viktigt i livet och vad man vill prioritera. Det är det de handlar om.

    Oftast kommer man fram till att man tidigare slentrianmässigt köper söker man tror man vill ha. Men när vi börjar fundera och verkligen tänka på vad vi vill göra i/med livet så kommer nog många av oss fram till att det går att dra ner på mycket saker utan att känna att man offrar något.

    Kanske är det egentligen så att man tidigare gjorde uppoffringar för att kunna slösa pengar?

    Mvh PB?
    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      "Kanske är det egentligen så att man tidigare gjorde uppoffringar för att kunna slösa pengar?" Där tror jag att du satte fingret på något. Ska fundera vidare på det.

      Mvh I-US

      Radera
  5. Fast jag måste demenetera ovan rader jag skrev om att jag var miljonär. Det var innan gårdagen :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag får väl också passa på och dementera värdet av mina aktier och fonder ;)

      Radera
  6. Har som mål att säga hejdå till chefen vid drygt 60. Att pilla med det jag gör på jobbet idag fram till 69, aldrig i livet, inte en chans. Så motivationen att spara är större än önskan att spendera, förutom på en punkt, se nedan. Men klart gärna något deltid jobb/tim-jobb senare i livet, som kanske kan betala del av månadskostnad.

    Det som jag lägger pengar, säkert för mycket, är bil. Kommer väl tvingas till elbil, senare, under protest. Nä, med en väl planerad budget, så blir det pengar till både bil och sparande. Sedan skulle sparandet vara större om bil skippades. Men, efter några dagar med trasiga pendeltåg under denna vinter, så tar jag kostnaden för bil och jobbar ett år till istället. Fy för att trängas ansikte mot ansikte på ett tåg som står still i en tunnel under stan. Planerar mina dagar så att jag slipper det mesta av köer......

    Var ute med en vän nu efter restriktioner släppte, trillade nästan baklänges när vi skulle betala lite dricka, 300 kr för två öl och en kola. Nä, lunchlåda och lagad mat hemma, lite vin hemma med vänner emellanåt sparar bra med pengar....ingen uppoffring. Saknar inte heller resor med flyg, varit hemma de senaste åren, någon kortare bilresa i Sverige.

    Uppoffringar, ja en...bil. Annars nej

    Pandan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bilkostnaden är tuff, där skulle man kunna spara mycket, men för mig skulle det bli en alltför stor uppoffring. Det är ju onekligen en stor frihet med bil, dels för att man slipper alla problem som kollektivtrafiken kan medföra och dels för att man kan åka till platser till vilka kollektivtrafiken är obefintlig.

      Radera