måndag 7 oktober 2019

Investeringsundersköterskan intervjuar börsprofilen Marcus Hernhag

När jag 2015 började söka efter råd och info om aktieinvesteringar och framför allt utdelningsinvestering var det börsprofilen Marcus Hernhag som först dök upp och jag har sedan dess följt hans blogg. Därför blev jag väldigt glad när Marcus kontaktade mig om ett intervjuutbyte. Nu är det dags att redovisa resultatet och här nedan kan ni läsa Marcus svar på mina frågor om sparande, aktieinvesteringar och ekonomisk frihet.

Marcus Hernhag har gett ut flera böcker om aktier.

Vem  är Marcus Hernhag? Kan du berätta lite om hur, när och vad du jobbar med. Hur ekonomiskt fri är du?

Jag är han som sparade veckopengen som liten som nu sparar i aktier för att få utdelning. Jag skriver artiklar, krönikor och böcker om aktier och andra börsnoterade sparprodukter. Det är en hobby som är mitt yrke, så jag vet inte när jag är ledig och när jag arbetar. Jag skulle kunna leva på mina aktieutdelningar om jag håller igen lite, så på så vis är jag ekonomiskt fri.

När och varför började du spara och investera?
Har alltid gillat sparande, troligen för att det innebär en sorts skaparglädje. Dessutom ger det mig trygghet och möjligheten till frihet.

Du ger många intressanta tips i din blogg och i din aktiechatt i Privata affärer. Hur ser din egen investeringsstrategi ut?
Strategin är att ha en bred utdelningsportfölj i grunden och sen toppa det med lite tillväxtaktier. Det passar just mig väldigt bra, men det behöver inte passa alla. Vi har alla olika tid och intresse och så vidare.

Inom FIRE-communityt verkar man vara uppdelade i två läger, de som förordar utdelningsinvestering och de som väljer indexfonder. Har du några tankar kring detta?

Det viktigaste är att man alls har en strategi och att man sen lär sig följa den. Vi behöver den typen av rättesnören, så vi inte handlar för ofta eller mår dåligt av vårt sparande. Det var verkligen ett lyft när jag började navigera utifrån mångåriga utdelningstrender. Det är en parameter som kan säga mycket om vad det är för sorts bolag och sen kan man utifrån den egna situationen och hur man är som placerare ta det därifrån med alla detaljer. Alla som nått FIRE eller strävar för att komma dit gör rätt så länge de är konsekventa med sin strategi. Indexfonder möjliggör mer passivt sparande medan utdelningsaktier öppnar för att man kan få mer exakt det man vill. Det finns ingen konflikt och man kan ha både indexfonder och utdelningsaktier om man vill. 

Många preferensaktier är ganska högt värderade nu. Hur tänker du rent allmänt när det gäller preferensaktier?
Preffar är mycket bättre än det tryggaste räntesparande, även om risken är hög. Preferensaktierna är dyra nu, så jag har mycket lägre andel i preffar än tidigare om åren. Jag gillar den här typen av aktier som ett alternativ till offensivt räntesparande, men nu när man kan köpa vissa stamaktier som ger minst lika hög direktavkastning som preffar tycker jag det är värt risken att satsa där istället.

Tack Marcus för intervjun! 
Fortsätt gärna till hemsidan där Marcus bloggar om börsen och aktier.

6 kommentarer:

 1. Kul med en intervju! Har faktiskt inte läst nån av de böcker som Marcus har skrivit, det står på önskelistan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst den enda av Marcus blcker som finns på biblioteket i stan. Tänkte lämna inköpsförslag på övriga. Hittills har bibliioteket tagit hem samtliga böcker jag föreslagit.

   Radera
 2. Kul och vilket roligt utbyte. Jag är helt enig med att ha en strategi och följ den oavsett utdelningsaktier eller indexfonder. Vi ska också komma ihåg att anledningen till att indexfonder fungerar är att det finns många som köper just enskilda aktider...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var riktigt roligt! Men det har tagit en hel del tid och energi då man ställer lite högre krav på sig själv när andra personer är inblandade :)

   Radera
 3. Tack för fina intervjuer (både din och Marcus)! Väldigt intressanta att ta del av!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de vänliga orden! Jag är väldigt nöjd med båda intervjuerna :)

   Radera