tisdag 22 oktober 2019

Måste man åka på semester?

Måste man åka på semester? - Dum fråga, det är klart att man inte måste. Men det verkar ändå som om många har svårt att förstå det och så fort man har fått några tusenlappar i skatteåterbäring så ska det bokas en resa. Och sedan fortsätter man att leva från lön till lön. Och om man inte har råd så kommer offerkoftan på, för det är ju en mänsklig rättighet att åka på semester. Visst tycket jag att det är roligt att resa, men för mig är det lika roligt och mer avkopplande att tillbringa en dag i skogen på hemmaplan.

I år har vi lagt totalt 34000kr på semester, 20000 på sommarsemester då vi åkte tåg inom Sverige och var borta närmare två veckor, samt 14000 på fjällsemester på sportlovet. Jag har mer och mer funderat på om det verkligen är värt att lägga så mycket pengar på semester, eller tid, för det är ju egentligen tiden jag lägger på att jobba ihop dessa pengar som är den verkliga kostnaden. Med en timlön på 165 kr behöver jag jobba 310 timmar dagtid. Med ob-tillägg blir det färre timmar.

Fjällbotaniska trädgården i Jokkmokk som vi besökte i somras.

Fjällsemestern med familjen sätter jag stort värde på så den vill jag inte göra avkall på. Men frågan är hur vi ska göra med eventuell sommarsemester. Min plan för närvarande är att ändå åka på någon form av semester, antingen inom Sverige eller till Danmark, men på absolut billigaste sätt, bara jag slipper att tälta. Så jag kommer att lägga mycket tid på att undersöka olika alternativ och försöka hitta något riktigt prisvärt.

Jag skulle vara mycket tacksam om någon har något bra tips att dela med sig av.

8 kommentarer:

 1. House sitting eller byta bytlåna boende? Någon vän/släkting kanske har en sommarstuga? Göra en grej av att semestra i närområdet?

  Jag älskar den svenska sommaren och skulle inte vilja åka iväg annat än inom landet och kanske något söderöver. Vi lånar svärföräldrarnas lägenhet i Helsingborg, hälsar på svärisarnas sommarstuga, hälsar på vänner, är hemma och utforskar närområdet.

  Sommaren brukar faktiskt vara vår billigaste tid då mesta maten som äts är matsäck på fina ställen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att byta boende är ju en bra idé, ska kolla upp det lite mer. Jag inbillar mig att house sitting oftast innebär ansvar för något husdjur och eftersom jag aldrig har haft något husdjur är jag nog inte tillräckligt kvalificerad, akvariefiskar kanske skulle funka :)

   Radera
 2. En semester som vi fortfarande talar om i min familj, trots att det är 33 år sedan var när vi åkte genom södra Sverige och bodde på olika vandrarhem i två veckor. Det blev tre nätter i Göteborg med Liseberg, Paddan-sightseeing och besök på IFK Göteborgs supporterklubb då flera i familjen var fotbollsintresserade. Sedan en vecka i Fiskebäckskil där vi blev bekanta med en fiskare som tog med oss ut på kustfiske och på hemvägen besökte vi Gränna och Norrköping. Något år senare bodde vi tre nätter på vandrarhem i Stockholm och besökte bland annat Leksaksmuseet och Tekniska museet. Det finns många underbara vandrarhem där jag även under min senaste (distans-)studietid i Växjö bodde på ett fint vandrarhem vid en sjö då vi var tvungna att åka ner till Småland. En midsommar firade jag och några andra vid Siaröfortet i farleden där Finlandsfärjorna går norrut från Stockholm. Vi spelade spel i deras härliga sällskapsrum, läste, bastade och gjorde midsommarmiddag. Eftersom vandrarhemmen finns jämnt fördelade över landet kan man bo nära det man vill besöka oavsett det är storstad, kust eller landsbygd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var länge sedan jag bodde på vandrarhem, men det är ju faktiskt väldigt trevligt. Ska kika lite mer på det :)

   Radera
 3. Intressanta tankar! Det kostar onekligen en del pengar när man summerar ihop alla kostnader. Personligen tycker jag dock väldigt mycket om att upptäcka nya platser, så jag lägger gärna lite pengar på detta.

  Om man har möjlighet är ett tips att åka off-season. Jag brukar gå in på flygbolagens hemsidor och se vilka biljetter som är prisvärda och sedan boka dem (givet att det är ett resmål som jag också är intresserad av). Då vi ofta spenderar den mesta delen av tiden utanför hotellet så har vi ofta prioriterat ned standarden på hotellet.

  Sedan skulle kanske t ex "house-swap" kunna vara något. Det är jag lite sugen på att testa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många bra tips! Jag håller med om att man inte behöver så hög standard på boendet då man ändå bara sover där. House swapping ska jag definitivt kolla upp :)

   Radera
 4. Cykelsemester och vandrarhem tycker jag är härligt, beror förstås på barnens ålder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med cykel blir det nog bara dagsturer, men vandrarhem är värt att kolla upp upp :)

   Radera