lördag 12 december 2020

Deltids-FIRE - 2 1/2 månader

Jag har nu befunnit mig i någon sorts deltids-FIRE officiellt sedan den 1 oktober. Redan tidigt i somras bestämde jag mig för att jag vill vara mer fri att bestämma över min tid och det har aldrig känts så segt att jobba den sista månaden innan semestern som i år. Jag hade ett papper med mina arbetspass uppskrivna och strök över varje arbetat pass. Efter semestern sa jag upp min tillsvidareanställning för att istället vara timanställd.

Mitt mål med sparandet har från början inte varit helt glasklart och det har funnits funderingar på längre utlandsvistelser innan eller under pension. När jag gick tillbaka till mitt gamla blogginlägg Vad ska portföljen vara bra för? från den 19 juni 2019 för att rekapitulera planen hittade jag svaret. Planen var att spara ihop till en rejäl buffert samt ett kapital som ger en viss passiv inkomst. Därefter jobba bara så mycket att lönen täcker de nödvändiga kostnaderna. Jag skrev också att utdelningarna i denna fas skall återinvesteras och att delar av fondkapitalet kan användas till resor, nöjen fritid och liknande. Om det blir uttag av utdelningar, försäljning av aktier eller fonder beror väl på läget när det blir aktuellt.

Hur har det då gått sedan jag blev timanställd? För oktober blev de totala inkomsterna 11195kr och utgifterna stannade på 7625kr. Jag hade dock restskatt på 9972kr, men dessa pengar var reserverade sedan tidigare och belastar inte oktober. Inkomsterna för november blev 17021kr och utgifterna 9208kr.


Under oktober jobbade jag 54 timmar och i november blev det 86 timmar inklusive sjukskrivning på grund av lätt förkylning, dock ingen covid.


Kapitalet har ökat sedan jag gick i deltids-FIRE.

Nu har jag två arbetspass inbokade innan jul och hoppas att det stannar vid det. På grund av situationen med pandemin är det svårt att säga nej när man blir tillfrågad om jobb och jag har ställt upp när jag har kunnat. Men jag har bestämt mig för att inte ta några pass under jullovet och eventuella vakanser får då lösas med andra vikarier.

Jag använder huvudsakligen Avanza när jag handlar med aktier och fonder. Inlägget innehåller reklamlänkar till Avanza.


25 kommentarer:

 1. Igår var jag faktiskt på väg att uppmana dig att skriva något och berätta hur det går. Å så kom det ett litet inlägg ;)

  Det är ju bra att intäkterna överstiger kostnaderna och att du kan styra själv över timmarna du väljer att arbeta.

  Själv har jag inget papper med nedskrivna arbetsdagar, dock en mental notering att nu är det 7,5 dgr kvar till en förhoppningsvis längre julledighet. Någon form av nedräkning pågår pga en ganska stark mental trötthet.

  Någon annan gång får du svara på den klassiska sportfrågan "Hur känns det" :)

  Lycka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns faktiskt väldigt bra, men jag ska försöka utveckla det lite mer i ett kommande inlägg.

   Radera
 2. Hej!

  Vad intressant! Jag är ju inne på att göra samma sak som du, nämligen jobba på timme under våren för att själv kunna styra mina dagar lite bättre. Det är något ärligt med timanställningen som jag går igång på, just att jobba en timme, få betalt en timme. Enkelt och bra :-). Kommer till och med skriva ett inlägg om det lite senare...

  Förstår att pandemin gör din situation lite annorlunda, men jag är säker på att du drar ditt strå till stacken.

  Ta hand om dig och ha en fin lucia!

  Kram från Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. För den som har möjlighet att jobba som timanställd och har en viss buffert och kanske lite passiva inkomster kan jag starkt rekommendera det. Men man får ju tänka på att det blir svårt att beviljas bolån och till och med kreditkort om man inte har fast inkomst.

   Radera
  2. Jag vill också önska dig en fin Lucia.

   Kram I-US

   Radera
 3. Hej!
  Härligt att det går bra, känns som att det inte är några problem att jobba mycket. Om du nu skulle vilja det.

  Noterar att du fick 17 000kr för 86 arbetstimmar. Det var ingen dålig timlön du har.

  Hoppas du är nöjd med valet. Måste verkligen vara en grym känsla att kunna välja själv hur du ska jobba.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev nog lite missvisande med inkomsterna. 17000 var mina totala inkomster som förutom lön även består av barnbidrag; underhåll för barnet samt lite extrainkomster som försäljning på Tradera mm

   Radera
  2. Jaha, ja då förstår jag. Lät för bra för att vara sant :)

   Har du samma timlön som när du var anställd? Eller blir det sämre/bättre som timanställd?

   Mvh PB?

   Radera
  3. Jag har samma timlön, men skattesystemet gör ju att man får mer per timme efter skatt, desto mindre man jobbar.

   Radera
  4. Ja precis. Och nu får du semesterersättningen direkt också.

   Radera
 4. Vilket inspirerande inlägg! Roligt att läsa att du känner att du börjar äga din egen tid lite mer. Det är långt kvar för egen del, men jag får glädjas åt er som kämpat och nu närmar sig!

  Mvh Fumlan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid roligt att kunna inspirera lite. Själv har jag fått otroligt mycket inspiration från olika bloggar och kommentatorer.

   Mvh I-US

   Radera
  2. Jag instämmer, jag har lärt mig väldigt mycket på det här året som jag hängt i bloggosfären. Välkommen att titta in hos mig om du har en stund över, även om min blogg kanske inte tillför så mycket matnyttigt för din del. ;-)

   Radera
  3. Jag har totalt missat din blogg som ju verkar jätteintreessant och nu tillagd till min blogglista :)

   Radera
  4. Åh tack, jag har lagt till dig också! :-)

   Radera
 5. Himla kul att läsa om hur det går ! Ha en trevlig jul :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att det roar :)
   Jag önskar dig också en trevlig jul :)

   Radera
 6. Vad kul att läsa!
  Nåt liknande upplägg tänker jag mig med längre fram, upptäckte FIRE försent i livet så räknar med att behöva jobba deltid (och då helst som du).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då sitter vi lite i samma båt. Att uppnå FIRE flera år efter normal pensionsålder kändes inte som ett rimigt mål för min del :) Men det här är inte heller så dumt.

   Radera
  2. Samma här. Upptäckte FIRE när jag redan var närmare 50 så då var det för sent att jobba för att vara ledig helt. Men jag har jobbat 80% med en dag ledig i veckan senaste 10 åren, vilket varit väldigt skönt. Jag har också tagit tjänstledigt på ett år vid ett par tillfällen, för att studera. Inte för att ta någon mer examen. Har pluggat sex år på universitetet plus flera års specialiststudier, så nu har jag läst sådant som intresserar mig, men inte för att ströva efter ytterligare en examen. Det har också gjort att jag kunnat ta studierna lite lugnare. Har inget CSN kvar, utan har då levt på sparade pengar. Ett lite randigt liv där jag varvat arbete med ledighet. Bytt jobb också ett par gånger och hoppat på kortare perioder om max sex månader, och sen varvat med lite ledigt innan hoppat på annat jobb

   Radera
  3. Att inse att man inte behöver springa runt i ekorrhjulet och jobba heltid tills man upnår normal pensionsålder är värt mycket.

   Radera
 7. Först och främst: Otroligt bra jobbat att klara dig på cirka 7500 kr i månaden. Men jag får inte ihop kalkylen. Om vi antar att du jobbar 40 timmar i månaden i snitt. Får du verkligen ihopa det då?

  Om svaret är ja, så undrar jag vad jag i helvete håller med. Då är det dax för mig att också gå ner i tid istället för att skatta ihjäl mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag ska försöka få till ett inlägg där jag går igenom lite mer i detalj hur jag har tänkt att få ihop det. Men jag tror att 40 timmar räcker då dessa efter skatt ger någonstans mellan 6000 och 70000 beroende på hur mycket helg jag jobbar. Därutöver har jag underhåll för barnet plus barnbidrag, ca 3000. 2019 var mina genomsnittliga månadsutgifter 9226kr. Det kan man läsa om i ett inlägg från januari "Kan man leva under existensminimum. Och om det skulle fattas någon tusenlapp är det inte hela världen eftersom jag har en hyfsat stor buffert på sparkontot.

   Radera
 8. Svar
  1. Tack! Hoppas det kan inspirera någon. Själv har jag ju fått mycket inspiration från andra bloggar och framförallt från din :)

   Radera