torsdag 23 september 2021

Är FIRE möjligt för undersköterskor?

Inlägget innehåller reklamlänkar till Rocker och Avanza.

Bloggaren IGMR har skrivit ett mycket bra inlägg som svar på Ekonomibyrån: Fri vid 40 på SVT där fenomenet FIRE diskuteras. Mitt inlägg kommer främst att handla om den ekonomiska biten från en undersköterskas perspektiv. Frågor som "Vad skulle hända om alla gjorde så?", " Vad ska man fylla livet med om man inte har ett jobb att gå till?",  " Är FIRE verkligen lösningen?" lämnar jag därhän. 

I programmet hakade man upp sig på att man måste leva extremt snålt och gick igenom några exempel på hur mycket man måste månadsspara och hur många år det kommer att ta, beroende på vilka levnadsomkostnader man tror sig ha i framtiden. Man var också väldigt noga med att tala om att FIRE inte är möjligt för lågavlönade och tyckte att det var lite sorgligt. Både ekonomen och psykologen verkade också tro att de som siktar mot FIRE är väldigt rigida i sitt tankesätt och inte har några egna uppfattningar om olika scenarier och möjligheter. Själv uppfattar jag personer som siktar mot någon form av FIRE som mycket mer medvetna än majoriteten av befolkningen som i bästa fal sparar några hundralappar i månaden. Bland annat tog de som exempel upp unga personer som inte fattar att man vill kunna spendera mer när man är 40. Ekonomen varnade också för att man kanske inte kommer att kunna få 8% i avkastning de kommande åren. Sådana funderingar läser jag om varje vecka om i de svenska FIRE-bloggarna, så det är knappast några nyheter.

I programmet gick programledaren snabbt igenom hur mycket man måste spara varje månad om man vill bli ekonomiskt fri på 15 år, beroende på de framtida levnadsomkostnaderna. En 25-åring som vill gå i pension vid 40 och leva på 25 000 kr per månad behöver spara 22 000 kr varje månad. Om man i stället klarar sig på 10 000 kr per månad behöver man ha ett månadssparande på 9 000 kr. Dessa exempel visar att det är i stort sett omöjligt att uppnå FIRE för en undersköterska. Därför tänker jag anpassa mitt räkneexempel till en person med lön motsvarande en undersköterskas.

Själv lever jag som ensamstående med ett hemmavarande barn på mindre än 11 000 kr per månad. Då bor jag i eget hus där boendekostnaden blir väldigt låg så länge man inte har några större underhållskostnader. Jag har också bil, vilket i mitt fall inte alls är nödvändigt.

I mitt exempel tänker jag visa hur en ensamstående undersköterska med ett barn skulle kunna nå FIRE. Jag räknar med medianlönen för undersköterskor 2019 och skattetabell 35, samt levnadsomkostnader på 17 000 kr per månad, Jag räknar också med underhåll för barnet och barnbidrag. Om undersköterskan jobbar även kvällar, nätter och helger tillkommer OB-tillägg, men det är inget jag har räknat med.

Bruttolön: 26 600 kr

Skatt: -6 210 kr

Underhåll + barnbidrag: Ca 3 000 kr, Beroende på barnets ålder 

Levnadsomkostnader: -17 000 kr

Kvar blir 6 390 kr och jag räknar då med ett månadssparande på 6 000 kr. 

Vi tänker oss att undersköterskan sparar i 23 år och att hen när barnet flyttat hemifrån kommer att ha levnadsomkostnader på 15 000 kr per månad, vilket motsvarar 180 000 kr per år. Enligt fyraprocentsregeln behövs då ett kapital på 4,5 miljoner kr. Kapitalet som behövs får vi genom att multiplicera årsomkostnaden med 25. Vi räknar med en genomsnittlig avkastning på 8% per år. Då kan vi testa att mata in siffror i Avanzas sparkalkylator. Se bilden nedan. Genom att klicka på Avanzas annons i slutet av inlägget kan du själv lägga in egna siffror i sparkalkylatorn.Här har jag matat in siffrorna från exemplet med undersköterskan som genom att månadsspara 6 000 kr i månaden på börsen, efter 23 år kommer att ha ett kapital på drygt 4,5 miljoner kr. Genom att klicka på Avanzas annons nedan kan du själv lägga in egna siffror  i sparkalkylatorn.


Det är alltså för en heltidsarbetande undersköterska fullt möjligt att uppnå FIRE, utan att behöva tokspara, naturligtvis beroende på val av bostad, bostadsort och så vidare. Men saken är den att man måste göra aktiva val och inte bara gnälla över att det är omöjligt för att man inte ids göra några förändringar. Genom min inbjudningslänk ( Klicka på bilden ovan!) får du 0,5% cashback på dina köp med Rocker betalkort. Du får dessutom ytterligare 0,5% för varje person du värvar, upp till 10%. Dock max 500 kr cashback per månad.17 kommentarer:

 1. NIx, det är inte möjligt för en undersköterska. Det har vi hört experter säga gång efter annan. En undersköterska har inte någon möjlighet att spara något what so ever. Just saying :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt! Knappt råd att köpa kläder till barnen ;)

   Radera
  2. Dessutom så jobbar de allihopa deltid, utan kvällar och helger med ob. Och så har de 5 barn på heltid som de fått på något religiöst vis, eftersom det inte finns någon annan förälder i närheten eller som betalar underhåll.
   Det får vi från alla exempel och undersökningar där man plockar fram en exempelfamilj. ;-)

   Spargrisen

   Radera
  3. Det är oftast nyhetsmedia som hittar dessa exempel. Själv känner jag ingen som har det så och när jag hjälpt mina kollegor att komma igång med fondsparande så har det visat sig att så gott som alla har ett visst sparande på sparkonto. Jag förstår att en del kan ha en sådan situation att det blir svårt att spara, men då finns det nog andra problem än bara undersköterskelönen som ligger bakom.

   Radera
 2. Jag gillar (som du vet) din inställning. Att redan i första läge diskvalificera människor istället för att visa en möjlig väg och metod gör mig arg. Det är något oerhört nedvärderande i den sortens resonemang.

  Att inte alla har samma förutsättningar är sant - men så är det med allt annat i livet också. Jag har massor av saker jag inte kommer kunna göra lika bra, eller på samma sätt som andra - det hindrar mig ändå inte från att göra dem.

  Heja IUS.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Word.
   Heja IUS!

   Radera
  2. Tack! Ja, det är fruktansvärt nedvärderande, nästan stigmatiserande. Det är märkligt att just FIRE betraktas på det här sättet. Själv blir jag ledsen när man visar elitidrottare som lyckas och tycker att det är orättvist att jag aldrig har fått vara med i OS ;)

   Radera
 3. Tack! Vilken härlig läsning!
  Jag tjänar ok men både min partner och jag jobbar deltid, vilket inte gör oss till några krösus varje månad. Men bara av att fokusera på sådant som är viktigt för oss (umgänge, motion, bildning och miljö) utan onödig konsumtion, får vi ett ordentligt sparande ändå. Om man bara investerar det kommer man till FIRE så småningom, vare sig man skulle vilja gå i pension eller inte. Det var en stor befrielse när vi insåg det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra! Genom att göra medvetna val kan man komma långt.

   Radera
 4. Sen vi inom vården kan ta oss utanför Sveriges gränser för att arbeta som tillexempel Norge via bemanningsbyrå. Då får man både resor och boende betalt.

  Kör man fulltid, natt utan övertid så kan man lätt investera 25.000kr månaden. Då är man färdig på knappa 10 år. Kör man lite hårdare så är du klar på knappa 6-7 år å kan leva på 15.000kr månaden. 8% avkastning och 5% uttag.

  Då gäller det att man reser iväg dessa år och att man bor gratis via byrå.

  Omöjligt, absolut inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För den som är undersköterska finns det många möjligheter om man ser sig om. Man kan som du nämner åka till Norge, den som vill jobba mycket kan göra det och den som är beredd att jobba obekväma tider kan göra det. Och om man som jag bara vill jobba lite är det inget problem eftersom det ofta behövs timanställda vikarier.

   Radera
 5. Jag läser alltid dina blogginlägg med stort intresse, dock usel på att kommentera. Jag såg programmet och blev bestört över den lätt nedlåtande tonen, att undersköterskor inte skulle ha möjligheten till ett sparande. Min son, undersköterska, ensamstående visserligen och utan bil har vid knappt 30 sparat ihop runt 500 000. Han lever verkligen inte ett sniket liv men slösar inte pengar på onödigheter, han reser och har ett generöst sinnelag.
  Trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du läser mina blogginlägg!
   Ja, själva hade experterna sååå intressanta och roliga jobb så de ville ju aldrig sluta jobba, till skillnad från stackarna med tunga och tråkiga jobb som inte skulle kunna påverka sin situation av egen kraft.

   Radera
  2. Själv anser jag att undersköterska är ett av de i särklass finaste av jobb.
   Eva

   Radera
 6. Vem som helst kan naturligtvis uppnå FIRE. En fråga om intäkter, kostnader och mindset. Inte mer än så. Nedlåtande attityd från "experter" tror jag ofta är en anledning till att många ger upp innan de ens provat.

  Jag VET att det är de SMÅ vardagliga sakerna och investeringar i enkla fondtyper som ofta är avgörande. INTE stora intäkter eller att man behöver vara en jävel på stockpicking som läser ihjäl sig på aktieanalys.

  Det är därför jag skriver mina små gulliga inlägg om att laga tokbillig pastagratäng tex. De vardagliga valen avgör utfallet på privatekonomin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herregud så tråkigt att vara tvungen att äta pastagratäng för under tian! Mycket bättre att jobba extra samma tid som det tar att laga gratängen och köpa hämtat istället ;) Man lever bara en gång!

   Radera