torsdag 21 oktober 2021

Uppdaterade innehav

 Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Förra gången jag skrev om mina innehav i inlägget  Orkar inte korrekturläsa mina innehav den 23 april, hade jag intentionen att minska ner på innehaven och vikta om till mer investmentbolag. Men av det har det blivit nada, förutom att jag utökat med det nynoterade investmentbolaget Flat Capital. Antalet innehav har dessvärre ökat och uppgår nu till 101 aktieinnehav, 23 fonder och ETFer samt 1 certifikatsinnehav. Detta skyller jag helt på bloggrannen  Northernlightsinvestment, som när han inte ägnar sig åt kulinariska lågprisäventyr, shoppar aktier så att en shoppingberoende person som jag inte kan motstå köpsuget. Här är den uppdaterade listan över mina innehav. 

Jag har inte riktigt koll på allt jag köpt, men ett gäng serieförvärvare har det blivit: Indutrade, Instalco, Lagercrantz, Lifco och Nordic Waterproofing. Serieförvärvarna har ju länge gått riktigt bra, men senaste månaden tappat rejält. I var och varannan ekonomipodd har man nu pratat om hur övervärderade serieförvärvarna är och att man ska hålla sig borta från dem. Så där lyckades jag ju tajma toppen, men har sedan även köpt lite i nedgången. Innan dess var det investmentbolagen som fick sig en släng i poddarna och kurserna gick ner, men flera av dem har nu återhämtat sig ganska bra.

Några nya utländska bolag har det också blivit: Arbor Realty Trust och Prudential Financial. Jag gjorde mig däremot av med Roblox, medan jag fortfarande gått plus. Jag har några så kallade tillväxtbolag eller kanske snarare förhoppningsbolag och inser mer och mer att det inte är min grej.

Till sist mina Bitcoincertifikat. Jag började handla dessa i december 2020 när Bitcoin stod i ca 20 000 USD. Sedan har jag sålt och köpt flera gånger och tagit hem lite vinster. Totalt ligger jag i dag 97% plus på Bitcoin, men det är bara ca 3% av mina totala innehav. Det är ju alltid svårt att veta när man ska sälja, vilket även gäller aktier. Men jag hörde Marcus Hernhag i Bitcoinpodden i somras och han tyckte att man kunde ha 5-6% krypto och regelbundet ombalansera genom att sälja av övervinster. Så jag kanske försöker mig på något liknande.

Nu har jag alltså passerat 100 aktieinnehav, så då är det bara att fortsätta mot nästa milstolpe, vilken nu det kan vara.

13 kommentarer:

 1. "Men jag hörde Marcus Hernhag i Bitcoinpodden i somras och han tyckte att man kunde ha 5-6% krypto och regelbundet ombalansera genom att sälja av övervinster. "

  Vad vet Marcus Hernhag om krypto och hur de kommer att utvecklas i framtiden? För mig är krypto fortfarande ett väldigt riskfyllt innehav, och att då rekommendera 5-6% av ens innehav till detta låter helt vansinnigt. Måste man äga bitcoins, ha då max 1-2%.

  Det är alltid lätt att vara optimistisk när det går bra, då ser man inga risker och det är bara att tuta och köra, gratis pengar liksom, va kan gå fel :=)

  Det är kul när man skrapar hem lite vinst på triss, och en viss del högriskinnehav kan man ju ha i sin portfölj, men 5-6 % låter enligt mig för riskfyllt för de allra flesta.

  Man får väl ställa sig frågan, vad är det som skapar värdet i bitcoins? Vad är underliggande fundamenta?

  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var jag som uttryckte mig otydligt angående Marcus Hernhags uttalande. Han menade nog att det är väldigt riskfyllt med krypto, men att det historiskt hade funkat med den strategin han beskrev. Hur stor andel man har i krypto beror väl på hur riskbenägen man är. Sen beror det kanske också på hur stort belopp det rör sig om. Själv har jag köpt Bitcoincertifikat för 7000 kr och har tänkt att det är kul om det går bra, men jag är också beredd på att förlora dessa 7000kr. Jag antar att det som skapar värde i Bitcoin är att folk tror på det och är överens om att det har ett värde, samt att man inte bara kan tillverka fler Bitcoin om det kniper.

   Radera
  2. Problemet med bitcoin är att det inte finns något fundamentalt värde, utan allt som finns är tron på att det är värt något. Fler och fler länder förbjuder handel med bitcoin, och det finns inte många banker som accepterar det. Etherium verkar då aningen mer intressant då det faktiskt har nån sorts användningsområde, men för mig är bicoin en enorm hype helt utan substans och fundamenta. Det finns ingen som kan stå bakom bitcoin, inga stater, banker eller organisationer. De som är duktiga och kan rida på dessa vågar samt casha ut vid rätt tillfälle, grattis.

   Det är dock viktigt att komma ihåg att ju högre risk du tar desto högre kan vinsterna bli, men det är också betydligt större sannolikhet att man förlorar allt. Hatten av för alla som vågar köpa kryptocert... :)

   Radera
  3. Ja, den som lever får se. Jag tror i alla fall att det är större risk att köpa lotter i Postkodlotteriet eller något annat lotteri, än att köpa bitcoin. Och som sagt, mina 7000 satsade kronor har jag råd att förlora :)

   Radera
 2. Himmel och Pannkaka !! Nu känner jag att du börjar flåsa mig i nacken, inser du att om du imorgon köper in 81 st nya enskilda innehav så är du förbi mig !!?

  Taskigt att hänga ut mig sådär på bloggen. Det skulle jag aldrig göra mot dig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. I-USK visar bara vem som är äldst här! ;-)
   /Arbetsplanen

   Radera
  2. Jag tror jag är äldre :) Igår var jag in å kollade på första inlägget 2019...och då var hon 45+. Men då var jag redan 53+... ;)

   Radera
  3. Det blev inga 81 nya innehav idag, men får jag nån vecka på mig så...
   Jag tyckte jag var snäll som gjorde reklam för din blogg, men du kanske inte vill ha fler besökare ;)
   När det gäller ålder så har @Arbetsplanen rätt :)

   Radera
  4. Investeringsundersköterskan är en god bidragare till besökare. Det har jag ingenting emot :)

   Radera
 3. Spännande med Bitcoin-tradingen, alltid kul med en liten krydda i tillvaron! Jag har också funderat på krypto, men känner att jag måste sätta mig in bättre i vad det är först. :-)

  Jisses vad innehav du har! Du kanske också, likt NLI, borde döpa din portfölj till I-U-fonden el dyl. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir ju nästan som en fond :) När det gäller Bitcoin kan man ju bara konstatera att den här ökat i värde med tiden och att fler och fler institutioner och företag har hakat på. De få tusenlappar jag har satsat har jag råd att förlora och ökar de i värde är det ju bara kul.

   Radera
 4. Jäklar va många innehav! Har du väldigt lite kapital i varje aktie då eller? Själv är jag förespråkare av motsatt riktning att istället ha en koncentrerad portfölj av bolag man förstår och är insatt i. Har 5 bolag och vill ha max 8. 4 fastighetsbolag +Investor. Känner mig supertrygg med dessa och får tillräcklig diversifiering genom Investor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många innehav är väldigt små, medan några som Investor, Johnson & Johnson, Castellum och Axfood är lite större. Det blir ju nästan som en indexfond med så många bolag. Om jag bara hade ett fåtal bolag skulle jag välja Investor samt några andra investmentbolag.

   Radera