måndag 28 mars 2022

Hur preppar jag?

.

Det är väl ingen som har kunnat undgå att intresset för prepping och hemberedskap har ökat de senaste veckorna. Då jag mest av en slump började preppa redan i höstas har jag inte som många andra behövt panikpreppa nu när kriget närmat sig. Det enda jag har panikköpt är en vevradio som verkar vara en symbol för prepping. En nödradio stod på min inköpslista sedan tidigare och när kriget bröt ut misstänkte jag att denna prepperpryl skulle vara bland det första som tog slut på butikshyllorna. Så efter att ha kollat Biltemas lagersaldo var det bara att kasta sig iväg och mycket riktigt så var hyllan tom, men det fanns fortfarande ett antal vid kassan.

En prepper förbereder sig inte bara för krig och riktigt stora kriser utan även för mer vardagliga kriser som sjukdom, skilsmässa, arbetslöshet, utslagna datasystem, brand, storm, snöoväder, utslagen vattenförsörjning, elavbrott m. m.

Något många inte tänker på är att man bör vara förberedd inte bara i hemmet utan även när man befinner sig på andra platser eller på väg. När det var snöstorm i vintras fick vi i media exempel på människor som gett sig iväg på längre bilresor, utan att vara det minsta utrustade, trots att vi fått varningar om stora problem, redan dagarna innan.

I samband med ett snöoväder i vintras rapporterade media att ett stort antal bilister fick tillbringa flera timmar i bilkö på motorvägen. Det största problemet verkade vara att bilisterna inte fick hjälp eller uppgifter om hur lång tid det skulle ta, inte att de överhuvudtaget hade gett sig ut, många av dem helt utan utrustning att klara ett par timmar i en stillastående bil.

Jag har delat in min prepping i ett antal huvudområden:

  • Pengar och ekonomi
  • Kommunikation
  • Vatten
  • Mat och matlagning
  • Brand
  • Värme och belysning
  • Hygien och sjukvård
  • Övrigt
  • Kunskap och erfarenhet
Det mesta gjorde jag som sagt var innan kriget bröt ut och tog då lite i taget. Man kan välja om man vill preppa område för område eller lite från flera områden. För mig har det kännts bäst att ta lite av varje och på så sätt känna sig förberedd för vilken kris som helst. Eftersom ekonomi har varit mitt specialintresse under flera år har jag inte behövt lägga så stor energi just där. Att ha råd med matlager och prepperprylar förutsätter ju att man har ekonomi för det, så därför kan det vara en god idé att lägga lite extra vikt vid just området ekonomi.

Om man inte har preppat sin ekonomi kan man alltid ta på sig offerkoftan, även om jag inte tror att den skulle värma om elen försvinner.

Pengar och ekonomi
Att man bör ha en buffert och helst även lite investerade pengar behöver man knappt nämna i en ekonomiblogg.

När det gäller kontanter har jag själv varit dålig på detta och har tidigare endast haft lite för barnets veckopeng/månadspeng. Men sedan i höstas har jag ökat innehavet av kontanter genom att då och då ta ut en hundralapp i kassan i livsmedelsbutiken vid kortköp. Så nu har jag alltid några hundralappar i plånboken och några hemma. Jag har även eurosedlar sedan en tidigare utlandsresa. Detta retade jag mig på förut eftersom sedlarna bara låg och förlorade värde, men nu har jag ändrat mig. Det är ju inte alls säkert att man vid en kris kommer att kunna använda kontanter, men om problemet är kreditkortsbetalningar, så tar många butiker fortfarande emot kontanter som betalning. Och om man handlar hos den lokala bonden så borde kontanter också fungera. 

Att ha mer än ett betal- eller kreditkort är enligt mig nödvändigt, eftersom man ibland kan få problem vid kortbetalning, oklart varför. Jag har själv flera kredit- och betalkort, egentligen för många, mest beroende på att jag under de senaste åren skaffat det kort som just då haft bäst villkor. Viktigt är då att hålla koll på eventuella förändringar av årsavgift och bonus.

Både FruEB och Cornucopia har tagit upp valutarisken i en krissituation och hur man kan flytta likvider bort från svenska kronan. Båda bloggarna tipsar om betalkortet Revolut. När det gäller Revolut kommer pengarna då att finnas i Litauen, vilket för mig känns en aning vanskligt om Ryssland är på utvidgningshumör. Själv skaffade jag Revolut i samband med någon kampanj, men sedan sa Revolut upp kortet, antagligen för att det inte längre är gratis. Då jag tycker att Revolut är svårgreppbart har jag istället valt alternativen Lunar och Paypal. 

Paypal har jag använt i flera år och tycker att det fungerar smidigt. Paypal har sitt säte i USA och man kan lätt växla valfritt belopp mellan olika valutor. Dock hörde jag i någon podd att växlingskursen är usel. Jag har själv dålig koll på det, men kanske någon som läser detta vet mer? Överföringar går i alla fall snabbt och lätt och Paypal kan i vissa butiker användas vid onlineköp. 
Lunar är danskt och som standard får man ett gratis Visa-betalkort. Jag tror bara att man kan spara i sek. Man kan dock köpa och sälja de vanligaste kryptovalutorna, men det är nog det enda man kan göra och jag tror inte att man kan förvara sina krypto själv, utan de förvaras via Lunar. För närvarande får man 1% ränta på kortkontot. 

Kommunikation
Vid allvarliga kriser kommer viktig information från myndigheter i första hand att komma från Sveriges radio P4. Därför bör man ha en batteridriven radio, gärna en vevradio. Man kan naturligtvis även använda radion i bilen.

Även om internetuppkopplingen försvinner kan mobiltelefonen fungera att ringa med och då är det bra att ha ordning på alla viktiga telefonnummer och möjlighet att ladda telefonen. Det är bland annat därför jag har  köpt en powerbank och nyligen en vevradio som man kan ladda genom att veva en stund och den har även ett fast batteri som kan laddas och fungerar också med AAA-batterier. Vevradion kan användas som powerbank för att ladda upp mobiler och liknande, jag har dock inte testat hur mycket laddning den kan ge. 


Vevradio inköpt på Biltema.



Vatten
Man kan räkna med att det behövs ca tre liter dricksvatten per person och dygn för mat och dryck. Under hösten köpte jag tre 10-litersdunkar och en tappkran och hade sedan tidigare en 5-litersdunk. Dunkarna har fyllts med vatten och står mörkt och svalt i garaget. Det räcker att byta vatten två gånger om året. Jag har även fyllt några PET-flaskor  som står i kyl och frys. När det var extrapris köpte jag en storpack med kolsyrat vatten som speciellt uppskattas av barnet.

Om det kommunala vattnet inte fungerar är det troligt att kommunen ställer ut tankbilar där man kan hämta vatten och då är det bra om man har åtminstone någon dunk i lämplig storlek. Själv föredrar jag att ha ett litet lager med vatten så att man slipper ge sig ut på jakt efter vatten direkt vid ett avbrott i vattentillförseln.

Mat och matlagning
När det gäller mat skulle man nog kunna preppa hur mycket som helst och jag har byggt upp förrådet under längre tid genom att köpa lite extra av det som går åt normalt. Jag har även köpt torrmjölk och konserver med färdiglagad mat som vi normalt inte äter, t. ex. soppa, köttgryta, ravioli och Bullens pilsnerkorv. Jag har börjat proväta konserverna så att jag inte köper på mig mat som inte faller oss i smaken. Något som är viktigt är att ha ordning på lagret så att man kan rotera maten innan den blir för gammal.

Jag skulle tro att vi har mat så att vi klarar oss drygt en månad. Egentligen tror jag att det är ganska osannolikt med total brist på livsmedel, men det är ju inte ovanligt att vissa varor är helt slut i butiken, så därför försöker jag alltid fylla på innan jag tar den sista förpackningen av någon specifik vara. I fall man skulle råka bli sjuk är det väldigt skönt att ha allt man behöver i matväg för åtminstone en vecka, även om man nuförtiden kan beställa hem mat från livsmedelsbutiken.

För att kunna värma och laga mat även vid elavbrott har jag köpt ett enkelt gasolkök och några gasoltuber. Jag har också köpt lite ved och grillkol till klogrillen.

Brand
Det här området ser de flesta säkert inte som prepping och det kanske beror på att verkningarna av en brand oftast blir mycket allvarliga och att brand är något som faktiskt händer i vår omvärld.

Nåväl, pulversläckare och brandfilt har jag sedan tidigare och i höstas köpte jag även en burk med släckspray som släcker småbränder och inte smutsar ner.

Värme och belysning
Jag har sedan tidigare en fotogenkamin som jag aldrig använt. Jag köpte lysfotogen för att provköra och det visade sig då att vaken behövde ersättas. Så nu har jag köpt en ny veke och lite mer fotogen och testat att allt fungerar. 

När det gäller belysning har jag köpt några förpackningar värmeljus av stearin. Jag har kollat ficklampor och en hade frätts sönder av gamla batterier så den har ersatts. Jag har även köpt några ovanligare halogenlampor som inte brukar finnas i matbutiken.

Tändstickor, tändare, tändgas och batterier har också inköpts. 

För att man ska hålla sig varm behövs även varma kläder, regnkläder, filtar, sovsäckar o. dyl och det är väl sådant som de flesta har. Men man kan ändå behöva tänka igenom om det är något som fattas.

Hygien och sjukvård
Jag har kollat att vi har första förband, men behöver komplettera första hjälpen-lådan, framför allt i bilen. Jag har köpt lite extra av de hygienartiklar och receptfria mediciner som vi normalt använder. Jag har köpt våtservetter och fyllt på lagret med toa-och hushållspapper, vilket jag även normalt passar på att göra när det är extrapriserbjudanden.

Övrigt
Jag har börjat tanka bilen lite oftare, så att nivån helst inte ska underskrida halv tank.

Odling kan ses som en form av prepping, även om de flesta säkerligen odlar av andra anledningar. Jag har köpt lite sättpotatis och kommer som vanligt att odla tomater och även försöka öka min grönsaksodling.

Fysisk och psykisk hälsa brukar ofta nämnas som ett viktigt område för prepping, men jag tycker att detta alltid borde vara av högsta prioritet, även om det för min del känns extra motiverande om man kan se det som prepping.

Kunskap och erfarenhet
Något av det viktigaste man kan preppa är kunskap, både teoretisk och praktisk. Förra helgen lärde jag mig till exempel att splinta ved och olika knep för att göra upp en öppen eld.

Har du bra beredskap för olika krissituationer och har du ökat din beredskap nu i samband med det allvarliga världsläget?

10 kommentarer:

  1. Vi har mat för ett par veckor i alla fall (säkert längre). Två 25l dunkar vatten samt ytterligare petflaskor från Lidl, säg 80liter på tre personer. Även stämningshöjande Havremjölk (30l) och 2,8% öl ett gäng.

    Kamin har vi och ved till denna. Ljus samt rödsprit till trangiaköket. Pass som är uppdaterade, EU-försäkringskort, 5000 sek i cash, 400 eur cash och 1100 USD på kort via Revolut (ska fundera om jag byter).

    20L bensin i en dunk samt bilen i princip alltid fulltankad.

    I år odlar vi basmat i trädgården. Potatis, lök, morötter alltså. Bra att falla tillbaka på.

    Powerbank har vi köpt, en trave batterier och bra ficklampor.

    Känner mig rätt lugn och det är skönt att vara förberedd på det mesta. Tom en solstorm skulle kunna ställa till det...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som om ni är bra förberedda. Att ha sina papper iordning glömde jag att ta upp, också bra prepp :)

      Radera
  2. Låter som att du har tänkt på rejäl kris framöver, hoppas vi aldrig upplever den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är i alla fall beredd på de flesta kriser. Blir det riktigt stor kris och ingenting fungerar så räcker det förstås inte långt. Hoppas precis som du att den aldrig kommer.

      Radera
  3. Usch och fy, jag känner mig fruktansvärt underlägsen dig preppingmässigt. Jag rullar bara på i de gamla hjulspåren och krisen kommer att svälja mig hel och hållen.

    Men min kroppsvikt är stor och jag klarar en längre tid i interneringsläger iaf :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då får du sätta fart och öka din prepping istället för aktieinnehaven :)

      Radera
  4. Inser att då vi ofta är ute och vandrar i flera dagar med tält, har vi det mesta i preppingväg. Vi kompletterade med en vevradio iallafall och jag köpte på mig ett pargasbubblor till gasköket.
    Så jag känner mig ganska beredd, men hoppas också att krisen inte kommer...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man är intresserad av friluftsliv så är man säkert ganska bra preppad, både materiellt och kunskapsmässigt. Ja, vi får verkligen hoppas att vi slipper någon större kris.

      Radera
  5. Vi har varit dåliga på att preppa men har börjat tänka i dom banorna att det inte är dumt att förbereda sig så man klarar sig vid en eventuell kris. Det behöver ju inte vara något allvarligt. Strömavbrott kan också ställa till det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så tänker jag också. Vi hade ett strömavbrott lagom till frukost nån gång förra sommaren och då fick jag inget kaffe. En sån kris klarar jag galant nu med mitt nya gasolkök :)

      Radera