torsdag 10 oktober 2019

Har jag råd att vara sjuk?

Närmare hälften av kvinnorna i arbetaryrken och en tredjedel av männen i arbetaryrken har gått till jobbet när de är sjuka för att de inte har råd att vara sjukskrivna, enligt statistik från SCB/Arbetsmiljöverket 2015. För tjänstemannayrken är motsvarande siffror 20% för kvinnor och något lägre för män.



Jag tackar min lyckliga stjärna för att jag har insett det viktiga i att ha en buffert. Och även om jag är mycket långt från att vara ekonomiskt fri så är det ändå en stor frihet att ha råd att vara sjuk eller kunna vabba.

Barnet var nyligen sjukt och jag vabbade då när jag skulle ha jobbat ett långt helgpass vilket medförde att jag förlorade ca 1000kr efter skatt. Eftersom jag jobbar deltid räckte det att vabba ett pass då jag sedan ändå var ledig några dagar medan barnet stannade hemma och kurerade sig. Därefter blev jag själv sjuk och det var på håret att jag blev frisk lagom till nästa arbetspass. Jag hade nästan räknat att behöva sjukskriva mig och då kändes det tryggt att ha ett buffertkonto på drygt 8000kr att kunna ta av i första hand. Denna buffert ska användas vid behov, om inkomster av någon anledning skulle utebli eller vid någon helt oförutsedd utgift. Jag har förutom denna buffert även en buffert för underhåll och renovering av huset samt ett målsparande för resor och annat ”onödigt”. 8000kr i buffert känns ju lite skralt och mitt mål är nu närmast att ha 10000kr vid årsskiftet.

Jag kan se flera fördelar, kopplade till sjukdom, när man lever sparsamt:
  1. Man behöver inte jobba så mycket för att få ekonomin att gå ihop. Om man då ändå jobbar lite mer än man behöver för att täcka sina kostnader har man råd att vara sjuk trots visst inkomstbortfall.
  2. Man blir mer sällan sjuk och sjukdomen varar ofta kortare tid när man slipper den normala stressen i ekorrhjulet.  Detta är min personliga åsikt och jag kan inte referera till någon forskning som stödjer detta påstående. 
  3. Man har en buffert att ta av om inkomstbortfallet vid eventuell sjukdom skulle bli för stort.
När jag nyss skulle kolla vilket belopp jag skulle få från Försäkringskassan upptäckte jag att inget beslut hade tagits i ärendet. Jag ringde i alla fall och handläggaren tog beslutet om utbetalning direkt. Jag förstår mig inte på Försäkringskassans rutiner och det är inte första gången inget har hänt när jag ansökt om någon ersättning. Någon gång har det varit någon felaktig uppgift, men då har ingen återkoppling skett och inget har hänt. Man kan undra om det är någon besparingsåtgärd från Försäkringskassans sida.


12 kommentarer:

  1. Vi har haft turen att behöva vabba oerhört sparsamt. Jag tror det är ca 5 vabbdagar på 5 år nu för Lilla Snålgrisen. Men det är smärtsamt för plånboken varje gång det händer. Man får väl 75% av lönen upp till ett visst tak? Det märks rejält om man som jag tjänar rejält över det taket. Men jag klagar inte på utformningen som sådan, jag har ju *råd* att ta den smällen. Men likväl blir det ett antal tusenlappar mindre i lön de månader det händer. Jag har itne sett något fackförbund som har nån sorts inkomstgaranti för vabb, antagligen hade den blivit väldigt kostsam.

    Jag tror inte nån förstår sig på FK och deras rutiner, men tanke på hur många olika svar på samma frågor det finns från FKs egna handläggare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får knappt 80% av lönen, upp tillett tak, när man vabbar. Då ingår också ob-tillägget, med ett snitt per timme. Man får alltså samma belopp per timme oavsett när man vabbar. Det innebär att man får mycket mindre än 80% när man vabbar under helgen och mer än 80% när man vabbar dagtid en vardag. Jourtiden man skulle ha haft sovande på arbetsplatsen får man överhuvudtaget ingen ersättning för.

      Radera
  2. Vad skönt att du upplever att du har luft. Att leva sparsamt är en superkraft och inte självspäkeri som många tror. Det ger själslig ro och valmöjligheter/manövereringsutrymme.

    Jag känner precis som du men det som gnager mig nu när någon av oss är hemma är att vi inte sparar så mycket jag önskar. Ett verkligt lyxproblem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker också det är tråkigt att man inte kan spara lika mycket när man är hemma vid sjukdom. Men då gäller det att komma ihåg varför man sparar. För mig är det inte för att bli rik utan för att köpa tid :)

      Radera
  3. Du har verkligen rätt i det där med sjukdom. Alla i familjen har varit förkylda en vecka var. Maken är inne på sin tredje förkylningsvecka. "Fattar inte varför jag är sååååå trött", säger han. Han jobbar också heltid. Jag som släntrar fram betydligt långsammare i ekorrhjulet hade lite ont i halsen en dag. Sen var det bra. På den tiden jag jobbade mycket brukade mina höstförkylningar sitta i många veckor, hostan t o m i månader. (Fast det kan ju bero på osund arbetsmiljö också, torr luft, mögel osv)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Personligen tror jag i alla fall att man har bättre motståndskraft om man har ett något lugnare tempo i vardagen :)

      Radera
  4. Hej!
    Intressant.
    Vi har ingen stor buffert eller megastorportfölj, men vi har en wkono i som går ihop och vi sparar många tusenlappar varje månad. Det betyder att vi inte behöver vara oroliga för kortare sjukdom eller VAB.

    Det är en magisk känsla och vi är så glada av att få ha det så.

    Innan vi började tänka på vår ekonomi så kändes det tufft att vara hemma och förlora inkomst. Idag är det knappt något vi reflekterar över, det skapar åtminstone ingen oro.

    Då har vi faktiskt lägre inkomster idag än innan vi började ta tag i sparandet och ekonomin.

    Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är värt mycket att ha ordnat sin ekonomi så att man kan känna denna trygghet :)

      Radera
  5. Men det är väl alltid en definitionsfråga om vad man har råd med? Jag jobbar regelbundet som sjuk. Efter att ha fått barn är jag sjuk i tid och otid, men jag skulle lätt kunna påstå att jag inte har råd med det. Detta trots att jag sparar över 10 000 i månaden. På någotvis är mitt sparande så integrerat att jag ser det som en kostnad jag måste få råd med. När oktoberlönen kommer har jag faktiskt en karensdag och dessutom en vab-dag. Det kommer bli på håret att jag klarar av mitt autogirosparande i oktober, men eftersom jag ser det som en kostnad så får jag helt enkelt gilla läget och ta av bufferten annars :)

    Jag har en lättillgänglig sådan på 10 000 i min vanliga tråkbank, och ett större sparande i likvida medel (alltså ej börs) som finns tillgängligt några dagar bort. Skönt att du känner att du har råd att vara hemma, det är inte kul att inte göra det. När jag haft svårt att stå ut med att vabba har jag försökt påminna mig själv om att jag ju VILL jobba mindre och att jag med VAB ändå får ut nästan 80% av min lön, vilket är mer än jag fick när jag jobbade 60%. Men nog allt tar det emot.

    SvaraRadera
  6. Det är ju onekligen tråkigt när man inte har råd att spara lika mycket som vanligt på grund av sjukdom, men precis som du tänker jag att jag faktiskt vill jobba mindre.

    SvaraRadera
  7. Nu ska lilleman börja på förskolan, så där strax innan vabruari. Vi får se hur mycket vi kommer vara på jobbet. Jag har peppar peppar inte haft så hög sjukfrånvaro på arbeten jag har haft. Eftersom jag jobbar skift så blir varje sjukdag väldigt dyrt. Enligt rykten så skall detta ha rättats till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det gäller vab, borde det ju fungera som för mig med skiftarbete. Jag anger hur många timmar jag skulle ha jobbat resp. dag och hur många timmar jag jobbat. Så för mig blir det dyrt att vabba på helgen när det är högt ob-tillägg. Om jag vabbar dagtid en vardag så förlorar jag mindre. Har inte riktigt koll på ersättningen vid egen sjukdom då jag inte varit sjuk så mycket, men där har det som du säger ändrats.

      Radera