måndag 13 juli 2020

Mina utdelningar halvtid 2020


Utdelningar första halvåret
Efter vårens utdelningsfiasko har mina utdelningar nu återhämtat sig något och utdelningarna för första halvåret överstiger utdelningarna för motsvarande period 2019.


Åtgärder på grund av Coronakraschen
Eftersom jag tycker att det finns många fördelar med utdelningsinvestering kommer jag även i fortsättning att i huvudsak satsa på det. Tyvärr har många bolag av olika anledningar tvingats/valt att sänka eller dra in utdelningarna i år och det gillar jag inte.

Jag började redan i mars att vidta vissa åtgärder, om än inte särskilt kraftfulla. Vad jag gjorde var att sluta köpa svenska eller europeiska banker samt svenska bolag som deklarerat indragna utdelningar. Istället har det kommit in flera nordamerikanska bolag i portföljen, som Bank of Nova Scotia, 3M, Abbvie, Duke Energy, Digital Realty som alla levererar stadig utdelning. Jag har även köpt två utdelande ETF:er, ishares MSCI USA Quality DIvidend (QDVD) och Vanguard FTSE Developed Europe (VGEU) som båda har sitt säte på Irland och därmed går att ha på ISK eftersom Irland inte drar källskatt. QDVD går att månadsspara i på Nordnet, så då slipper man courtage. Jag hade önskat att man kunde månadsspara i samtliga ETF:er, men det verkar bara vara för vissa ETF:er som den möjligheten finns. Av svenska bolag har jag köpt Heimstaden Pref, K2A Pref, Akelius D, Cibus, Telia, Tele2, Castellum, Investor, Axfood, Getinge, Hufvudstaden samt ETF:en XACT Högutdelande.

Jag har hittills inte sålt speciellt mycket med anledning av utdelningssänkningarna, men nu har jag bestämt mig för att sälja av merparten av storbankerna, vilka förutom utdelningsdebaclet även haft en trist kursutveckling de senaste åren. Jag kommer att börja med SEB, som ändå kommer att finnas med på ett hörn via Investor.

Utdelningar i juni


I juni som fakttiskt blev en riktigt bra utdelningsmånad har jag fått in en dryg tusenlapp och merparten kommer från utländska bolag. Fem av bolagen är månadsutdelare, nämligen Realty Income, Pimco Corporate & Income.., STAG, Main Street Capital och BlackRock Health.... Tråkigt nog kan man sedan några år tillbaka inte längre köpa amerikanska ETF:er på grund av en EU-regel. Annars hade jag gärna ägt mer av Pimco- och BlackRock-ETF:erna. Inte helt oväntat har EPR Properties dragit in sin månatliga utdelning. Jag har fortfarande kvar EPR och hoppas att bolaget överlever.

SöndagsutflyktSöndagens skogsutflykt resulterade i en liter blåbär. Det blev en bilfärd på 11 mil tur och retur så det lönade sig förstås inte rent ekonomiskt, men det var utflyktsmålet som var i fokus och blåbären blev bara en bonus.


8 kommentarer:

 1. Jag har också funderat på att sälja av lite bank men så tänker jag att snart så kommer nog börsuppgången, kanske dumt att tänka så :) Tuff du är som handlar utländska bolag. Hur hittar du de som du vill köpa ? Black rock health lät ju intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid svårt att veta när det är läge att sälja. Kanske finns det andra aktier som man tror kommer att utvecklas bättre än säljkandidaterna? För att hitta de nordamerikanska aktierna brukar jag börja med Dividend Hawks blogg som varje söndag har en lista över intressanta artiklar från i huvudsak amerikanska sajter. BlackRock Health och andra amerikanska ETF:er går tyvärr inte att köpa längre pga en EU-regel. Jag borde ha skrivit det i inlägget, men ska försöka fixa det.

   Radera
 2. Här ligger vi långa i banker, äger Nordea, SEB och Swedbank. Den största risken med att äga banker är klåfingriga politiker, det ser man inte bara i Sverige utan även i USA. Dock delar de ut bra med pengar, och SEB har gått riktigt starkt på senare tid.

  Ahh önskar verkligen man kunde köpa Pimcos ETFer hos Avanza, de är väldigt bra. Saknar även Brookfield Renewable, då den har gått riktigt bra senaste tiden den också. Man kan hoppas att Avanza får ihop det så småningom.

  Ägde Duke för länge sen, men sålde det då kursen såg ut att stagnera. Nu har de kommit ner lite i pris, och höjde nyss sin utdelning, så det är inte omöjligt att det lyfts in i portföljen igen.

  Vi har fått in ca 100000 kr i utdelningar hittills i år. Förra året hade vi fått in 109000 kr. Inte så dåligt med tanke på att vi tappade ca 20000 kr på att bankerna och andra inte delade ut i våras.

  Har blivit överraskad av att både Axa och Sampo faktiskt delat ut något... trodde de skulle ställa in alla utdelningar.

  Ligger lång i de flesta bolag, har lärt mig att inte in och pilla för mycket bland innehaven så fort det börjar lysa rött... ge det lite tid så kommer både utdelningar och börsvärde tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 100000 i utdelningar jämfört med 109000 förra året skulle jag vara mycket nöjd med. När det gäller bankerna håller jag inte med, i alla fall inte när det gäller mig som har mycket mindre poster. Om man tittar på SEB så är aktiekursen snart på samma nivå som vid halvårskiftet 2014, medan Investors kurs har fördubblats under samma tid. Så när man inte ens har utdelningen att trösta sig med känns det tokigt att behålla SEB.

   Radera
 3. Du förefaller ligga ganska lika som mig utdelningsmässigt. Ungefär +22% är jag just nu jämfört med helåret 2019. Mitt mål är +100%, ambitiöst. Får se om jag klarar det.

  Men då borde det väl bli klart mycket bättre för dig 2020 jämfört med 2019?

  Mina svenska har inte gett mycket utdelning ännu. Men iofs så gav de inget 2019 heller eftersom jag inte ägde dem då. Däremot är kursökningen stor då jag köpte i jättedippen i Mars. Storbankerna inte så mycket dock, 5-10% kursökning där bara.

  Jag resonerar i de svenska innehaven att Corona inte varar för evigt och att de flesta (troligtvis) återgår till utdelningspolicy igen.

  Liksom dig ligger jag kvar i EPR, Carnival och turismrelaterat. Kan dock erkänna att jag några gånger funderat på att byta till något annat. Men det är inte min stil att byta ut grejer bara för att de underpresterar en period.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt mål för helåret 2020, innan corona, var en ökning av utdelningarna med ca 30%. Men då fanns varken coronakris eller tanke på att sluta jobba. Så det kan bli tufft att nå utdelningsmålet när jag avslutat min fasta tjänst och det inte kommer in nya pengar att investera.

   Radera
  2. Ursäkta mig, jag ser nu att grafen visade en jämförelse YTD 2019/2020. Trodde det var YTD 2020 vs helåret 2019. Missförstånd.

   Kan tillägga att blåbären här ännu är mestadels gröna. Hjortronen är inte heller de redo för plockning ännu.

   Radera