måndag 10 augusti 2020

Exitplanen - ett första utkast

Det känns helt fantastiskt att äntligen ha en plan. Som några av er förstått så är jag något äldre än de flesta här. Därför har planen aldrig varit "äkta" FIRE, alltså att alla utgifter ska täckas av passiva inkomster. Hur som helst har jag  sedan en tid bestämt mig för att sluta jobba till hösten och det blir då några år innan normal pensionsålder. Detta möjliggörs av att jag redan nu skulle kunna ta ut tjänstepension om det kniper. Men den viktigaste anledningen till att jag kan gå i pension tidigare än normalt är att jag lyckats minska mina kostnader rejält.

När det gäller utgifter räknar jag med 10000 kr per månad för alla "nödvändiga" utgifter. Det är naturligtvis subjektivt vad som är nödvändigt eller inte, och enligt Jacob Lund Fisker som har skrivit boken "Early Retirement Extreme", är nog 80% av mina utgifter onödiga. Jag kan verkligen rekommendera boken och även bloggen med samma titel. Jag har till exempel med bil- och gymkostnader som nödvändiga. Däremot har jag inte med nöjen och semesterresor.

Mina fasta inkomster är underhåll för barnet och barnbidrag, totalt ca 3000 kr per månad. Så jag behöver alltså ytterligare 7000 kr som kan komma från aktieutdelningar, uttag ur aktiefonder, försäljning av prylar som finns i hemmet, små extrainkomster via nätet samt jobb som timanställd. Som backup har jag tjänstepensionen.

Mina tillgångar förutom huset är 8 augusti 2020

Utdelningsaktier (KF,ISK): 220868 kr

Aktiefonder (ISK): 55340 kr

Aktiefonder (depå): 13 951 kr (efter skatt)

Sparkonto: 80 145 kr

Kameo: 1500 kr

IPS: 107624 kr


Jag har tänkt jobba fram till slutet av september och kommer då att få slutlönen i oktober. Med lön fram till dess räknar jag med att kunna klara mig året ut, utan att ta ut några passiva inkomster, d.v.s. utdelning och uttag ur fonder.

En fundering jag har är ränteavdrag på bolånet. Där kan man ju tyvärr inte kvitta mot KF, så för att kunna utnyttja ränteavdraget fullt ut måste jag ha tllräckligt stora beskattningsbara inkomster av tjänst eller kapital.

Pensionsprognosen är ju också av stor betydelse, men den tänker jag avhandla i kommande inlägg.


Tycker ni att jag är galen som tänker sluta jobba utan att ha ett antal miljoner på ISK?

27 kommentarer:

  1. Inte galen alls. Och med tanke på din bloggtitel antar jag att du alltid kan gå in och jobba vid behov./Hea

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som arbetsmarknaden ser ut idag så tror jag inte heller att det skulle vara något problem för mig att jobba om jag behöver.

      Radera
  2. Hej!
    Tycker du gör helt rätt. Tror dessutom att du kommer kunna jobba mer än heltid om du skulle vilja. Timvikarie i vården brukar behövas jämt och ständigt.

    Som sagt, tror du kommer få det kalasbra!

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
  3. Kul & spännande att följa dig fr o m nu! Vad gäller lånets ränteavdrag kan räntekostnader kvittas fullt ut mot schablonskatten på ISK & KF. ��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du verkligen koll på att räntekostnader kan kvittas mot schablonskatten på KF? Så här står det på skatteverkets hemsida: "För en kapitalförsäkring är skatten en definitiv källskatt som beräknas separat utan koppling till andra inkomster och utgifter i inkomstslaget kapital. Den schablonmässiga avkastningen på en kapitalförsäkring kan därför inte kvittas mot förluster och utgifter i kapital."

      Radera
    2. Du har rätt undersköterskan. Du kan inte kvitta skatten du betalar inom kapitalförsäkringsskalet.

      Radera
    3. Tack AVL! Jag kan inte tolka det på annat sätt.

      Radera
  4. Det korta svaret på din fråga är "Nej", jag tycker inte det. Särskilt eftersom du som andra också påpekat tidigare jobbar i den perfekta branschen för att göra en delvis exit. Kanske kan du även få upp din timlön nu när arbetsgivaren slipper semester och liknande, samt kan använda din arbetskraft mer flexibelt? Dessutom väldigt roligt att läsa om någon som vågar utan alltför många hängslen och livremmar, som jag upplever det som att många av oss vill ha trots att det isf täcker in otroligt många eventualiteter.

    När jag läser dina planer funderar jag dock på två saker, den ena är vad som händer om du skulle bli sjuk och inte kunna jobba. Känns ett brutet ben och noll inkomster under 2-3 månader (gissar bara om läkningstiden) som ett stort problem eller känns det helt lugnt? Sen funderar jag också på hur viktiga inkomsterna från ditt barn är och hur länge de kvarstår? Kommer barnets "åldrande" att påverka dig negativt på något sätt? Eller kostar barnet mer än det ger dig ekonomiskt och du därmed sparar pengar på att inkomsterna försvinner?

    Du har ju ändå en del utdelningsaktier. Hur mycket kommer du att få av dem årligen? De lär väl kunna göra det hela lite enklare åtminstone? Jag kollade igår och noterade att jag fått närmare 20 000 per år de senaste åren och insåg att det ändå är en del pengar som skulle kunna underlätta en exit redan nu. Jag ligger nog också ungefär på 10 000 kr i utgifter varje månad jag med, även fast jag inte har stenkoll på hur mycket fluff de utgifterna innehåller.

    Ser fram emot nästa inlägg för övrigt! Och hoppas att du kan berätta lite mer om det som inte rör matematik, typ vad du tänker dig att göra och vad som föranlett att du kastat in handduken redan nu. Du har ju ett hus så du kanske har planer på att odla mer mat eller påbörja någon ny hobby som kan leda till en inkomst också? Kram och bra jobbat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kunde inte skrivit det bättre. As above :)

      Radera
    2. Så många bra frågor och synpunkter! Hoppas kunna besvara frågorna och ge mera kött på benen i kommande inlägg. Jag kan bara svara på vad som händer om jag skulle bli sjuk och svaret är att jag på kort sikt ser allt mitt kapital ovan som en buffert och två till tre månader skulle jag ta därifrån och som jag skrivit i inlägget har jag tjänstepensionen som en backup och får väl börja plocka ut den om det skulle bli en ännu längre sjukdomsperiod.
      Kram och tack :)

      Radera
  5. Svar
    1. Har inte haft A-kassa det senaste året. Det skulle aldrig falla mig in att utnyttja A-kassan efter att ha slutat jobba frivilligt. Man är ju inte särskilt fri heller om man tar ut A-kassa.

      Radera
    2. Absolut blir det en delvis villkorad frihet. Naturligtvis ett kontroversiellt ämne, men jag tog upp det iaf. Har jobbat på AF en gång i tiden och vet hur det funkar...

      Radera
  6. Som anonym påtalar så tror jag också att du snabbt kan få jobb igen om du vill, så inget att tveka på när du känner det är dags att ta steget. :)

    SvaraRadera
  7. Så häftigt och inspirerande!! Jag tror det blir toppen och instämmer i övriga ovan gällande möjlighet till jobb om du skulle vilja senare :)

    Så grymt!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, jag tror det blir toppen och ser fram emot allt kul jag hoppas hinna med :)

      Radera
  8. Oj, vilken intressant blogg! (Jag känner igen dig från kommentarfälten hos Frihetsmaskinen och Hernhag - den sista ledde mig hit och det här är det första inlägget jag läser).

    Om kapitalet ovan "räcker" för att våga ta steget så kan jag bara gratulera! Väldigt inspirerande! Jag har haft samma funderingar, och inser att jag är på nästan samma nivå (några 10k under dina siffror, men i gengäld har jag något lägre månadskostnader). Min plan är dra mig tillbaks "så fort som möjligt". Det kan vara till årsskiftet, eller före nästa sommar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du hittat hit! Det vore kul att få veta hur det går för dig också. Det är ju ett väldigt litet kapital jag har, men med lite jobb som timanställd eller tjänstepensionen som sista utväg borde det gå :)

      Radera
  9. Mitt investeringssparande kom igång i mitten av december 2019, med en överföring varje månad från ett sparkonto till en fond (och senare en fond till, och nu under sommaren aktier - hela tre st, men fler ska det bli). Det fanns en del på sparkontot, och med en rätt hög sparkvot per månad (kanske 60%) i kombination med avkastningen/utdelningarna ligger jag nu strax under din nivå. (Men bara c:a 160k är investerat än så länge. Resten är likvider som jag ska köpa fler aktier för nu under sensommaren/hösten. Jag vill nog också ha ett (eller två?) års fasta kostnader som en buffert.)

    Hur funkar detta? Låga månadskostnader, erfarenhet av att leva snålt (hade inte ens fast jobb för 10 år sedan, har aldrig haft heltidslön...).

    SvaraRadera
  10. Härligt! Hur många timmar räknar du med att behöva jobba per månad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om jag inte ska gå back behöver jag nog jobba ca 40 timmar per månad. Det beror lite på hur mycket ob-tillägg och jour det blir.

      Radera
  11. Jättekul med en ny blogg med inriktning utdelningsinvestering som jag självklart vill ha på min lista :)

    SvaraRadera
  12. Nu är jag nyfiken på hur det har gått! Kan man vänta sig en uppdatering snart?

    Vänligen, Hanna

    SvaraRadera
  13. Du har högt humankapital. En sjuksyrra kan ju alltid få jobb imorgon. Rent spontant tycker jag att det är ganska lite pengar du har för att köra en deltids-FIRE. Men självklart är det ens kostnader som avgör om det är möjligt eller inte. Personligen så tror jag faktiskt att det är rätt tid att gå till timmis under pandemin. Som timmis kan du tacka nej till pass.

    SvaraRadera
  14. Ja, visst är det ett lågt kapital. Men nu har jag kört såhär ett par månader och jag var tvungen att ta nån tusenlapp av kapitalet den månaden jag skulle betala in restskatten. Men totalt har jag gått plus och till och med kunnat fortsätta att investera. Jag är inte ett dugg orolig eftersom det alltid finns efterfrågan på folk som kan hoppa in tillfälligt i min bransch. Om det skulle bli tunnt med jobb finns ju möjligheten att ta ut tjänstepension, även om jag helst vill slippa det.

    SvaraRadera