tisdag 16 februari 2021

Jag börjar bli lite trött nu

Idag hade jag inga som helst planer på att skriva blogginlägg, men så råkade jag tyvärr se en rubrik för ett debattinlägg i Expressen. Rubriken "Varför ska kvinnor stötta aktiemarknaden" lät ju lite smått negativ och det visade sig att debattinlägget inte bara var smått utan alldeles väldigt negativt.

Och sånt här får mig att bli lite trött på flummiga typer som verkar som tagna direkt ur 68-vänstern. Ibland anser de att ingen får spara pengar och investera eftersom det finns ensamstående undersköterskor med tre barn som har svårt att få ekonomin att gå ihop. Nej då är det fult att leva enkelt och bättre att slösa, för tänk på att undersköterskorna inte kan välja om de vill leva enkelt eller slösa. Nu anser dessa flummiga typer att kvinnor och rasifierade, vad nu sjutton rasifierad betyder, inte får investera i aktier utan istället ska rädda världen genom att bli fattigpensionärer.

Så här skriver Lena Bjärskog, ekonomihistorisk debattör och student, i ett debattinlägg i Expressen .

Jag börjar bli lite trött nu. Trött på att se hur många kvinnor verkar gå igång på att kopiera manliga, destruktiva, kapitalistiska beteenden. 

Är det verkligen målet? Att bli "lika bra" på att utsuga arbetare världen över, planeten och våra barns framtid?

Jag orkar inte ens bemöta den här typen av åsikter, men jag undrar hur Bjärskog själv försörjer sig och varifrån hennes pension ska komma. 

Självklart kan man arbeta för minskade orättvisor och bättre arbetsförhållanden för världens befolkning, men jag tror inte att det blir bättre för att alla vi som inte är vita män avstår från att äga aktier.


Jag har börjat köpa fonder via SAVR. Inlägget innehåller en reklamlänk till SAVR.

13 kommentarer:

 1. Precis så! Problemet med att säga att en lågavlönad inte KAN är att man inger en hopplöshet och beroendeställning. Detta är sällan bra. Vill man få folk att ändra beteende (för att få det bättre) måste man visa på möjligheter. Det är snarare personer som du som borde skriva inlägg i Expressen.

  Tror också det är precis tvärtom angående det sista du skrev. För att klyftor ska minska måste snarare alla vara med på samma tåg. Det är väl i synnerhet de med låg inkomst/utbildning som borde investera.

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror precis som du att ju fler som blr delägare i företagen, desto bättre. Det verkar ju i alla fall inte finnas något bättre alternativ än kapitalism, så bättre att vara med och påverka inifrån, än att ställa sig utanför och gnälla.

   Radera
 2. Jag läste själv det debattinlägget, två gånger, för det var svårt att förstå exakt vad hon ville säga. Jag har länge lärt mig att inte debattera med folk som har så pass avvikande syn jämfört med mig själv på något så grundläggande som sparande. Det är helt meningslöst, ungefär som att försöka måla med vattenfärg utan vatten. Man får bara hoppas att dylika artiklar går omvärlden obemärkt förbi, för det ställer trots allt till med mer skada än nytta, fråga bara alla fattiga pensionärer som idag lever under existensminimum. De har gjort exakt så som hon förespråkar i sin artikel. Hade de haft ett bättre liv om de hade allemans-sparat lite? Säkerligen ja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, håller med om att det är meningslöst att debattera med personer som henne. Tycker hennes inlägg bara var en enda soppa av floskler. När man sen bakar ihop alla så blir det ju bara helt ologiskt.

   Radera
 3. Håller helt med " Arbetsplanen " . Det är du som borde skriva i expressen...och Året Runt och Allas och andra ställen. Jag undrar verkligen hur hon tänker Bjärskog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon verkar i alla fall ha missat grundkursen i ekonomi, vilket borde vara ett krav om man ska kalla sig ekonomihistorisk debattör.

   Radera
 4. Har många på jobbet, i yrkesarbetarkåren, som blir irriterade när jag väcker frågan om att se över sina möjligheter till att själva placera pensionspengarna.

  Det är just argument kring att det där bara går för de som redan har mycket pengar, eller har en hög lön, eller ingen familj/barn, eller att "det är så stor risk att man blir lurad", eller "att det är så höga avgifter" osv osv i all oändlighet. Man stänger liksom av och argumenten biter inte.

  Har en person (i 25 års åldern) som jag lyckades få att öppna ett ISK på Avanza för 4 år sedan och tipsade om att iaf köpa Avanza Zero som har noll i avgift och börja månadsspara. Personen satte in 500 SEK, köpte Zero för 300 SEK och inget mer. Inga fler insättningar, inte kollat sitt konto sedan dess.

  Övertalade personen att logga in igen för 1v sedan och kolla hur det gått, "det är ju så lätt med bank-id".

  Zero är upp 50% sedan dess. Kontanterna är upp ingenting. Vet inte om det väckte några funderingar i personen.

  Jag tycker det går trögt med missionerandet bland yrkesarbetarna att börja placera sina pengar på det enkla sättet med fonder. Jag börjar ge upp.

  Tilläggas kan att yrkesarbetare inte har någon låg lön precis, det rör sig om 35-40kSEK i månaden före skatt. Så förutsättningarna borde finnas....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, att du inte lyckas beror nog på att du är en destruktiv, kapitalistisk vit man. :)
   På min arbetsplats har jag på grund av deltidsarbete varit lägst betald de senaste 15 åren så där kan de inte skylla på för låg lön. Så nu är det ca 90% som investerar i aktier och fonder eller i alla fall har uttryckt att de ska börja.

   Radera
  2. Du läser mig som en öppen bok. Jag måste börja bli mer sluten och tillknäppt.

   Radera
 5. Mic drop. Tänk vad många som skulle kunna lyftas ur svårigheter om de sparade och investerade, låginkomsttagare som höginkomsttagare. Att sparandet = mindre konsumtion verkar gå över huvudet på henne också.

  Som Northern skriver. Jag har slutat missionera annat än på bloggen. Man måste ha ett öppet sinne eller en mental dörr öppnad för att förstå och vilja. Tyvärr ofta i samband med någon svårighet (som för mig, väggen).

  Bra inlägg som alltis IUS!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för fina ord! Som jag svarade NLI ovan så är det nog lättare för mig att missionera eftersom jag verkligen är lågavlönad. Speciellt på instagram finns det en hel del lågavlönade som har kommit en bit med att investera och det är väl såna som Bjärskog är rädd för, för då försvinner ju en del av den grupp som hon säger sig värna om.

   Radera
 6. "Varför kämpar vi inte emot finansialiseringen av samhället? Tack och lov gör några det, och jag hoppas se fler framöver."

  Jag blir väldigt nyfiken vilka hon syftar på? Källa på det? Och vad ÄR ens finansialisering? Finns inte i SAOL!! Kan bara röra sig om hets mot folkgrupp! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det är väl hon och hennes kompisar som kämpar genom att hitta på nya ord om sånt där fult finans-nånting och vägra köpa aktier.

   Radera