fredag 22 januari 2021

Resumé av 2020

Årets stora händelse för mig rent privat var att jag den 1 oktober gick från tillsvidareanställning till timanställning. Innan semestern var jag så less på jobb att jag räknade ner antalet pass varje gång jag hade jobbat. Efter diverse beräkningar kom jag fram till att det borde vara ganska riskfritt att säga upp sig och fortsätta som timanställd istället. Så när jag kom tillbaka efter semestern sa jag upp mig och erbjöd mig att fortsätta som vikarie, vilket mottogs med öppna armar eftersom det normalt är svårt att behålla vikarier eller att överhuvudtaget lyckas boka dem då de oftast redan är bokade eller upptagna med annat.

Min plan är att jobba ca 40-50 timmar per månad och om det blir lite mindre så går det knappast någon nöd på mig. Jag har nu jobbat som timanställd under drygt tre månader, 101 timmar i oktober, 52 i november och 49 timmar i december. 

Under 2020 hade jag inkomster på 281 519 kr och utgifter på 146 872 kr, vilket ger ett resultat på 134 647 kr och en sparkvot på 48%. I fortsättningen kommer jag inte att beräkna sparkvoten eftersom det inte längre är relevant.

I Inkomsterna ingår förutom lön, underhåll för barnet, barnbidrag samt extrainkomster från försäljning av överflödiga saker, cashback, kreditkortsbonus och liknande.

Vi hann under 2020 med nöd och näppe genomföra en sportlovssemester innan coronarestriktionerna kom. Vi höll oss snällt på hemmaplan hela sommaren, men gjorde en resa till Stockholm på höstlovet, precis innan det kom nya restriktioner. Att vi reste mindre än vanligt innebar naturligtvis en minskning av utgifterna, vilket gjorde steget till deltids-FIRE än enklare.

Totalt sett har mitt kapital ökat något sedan 1 oktober då min deltids-FIRE startade. Beloppet på sparkontot har minskat något, men har ökat med motsvarande på Kameo. Det är förstås säkrare med pengar på sparkontot än Kameo, men jag har spridit risken på flera olika lån och avstått från lånen med störst risk. Jag har sparkonto på Northmill med 0,85% ränta och Avida med 0,75%. Snitträntan på mitt kapital på Kameo är 9,44%.

Mina passiva inkomster för 2020 blev 7 789 kr varav 7 593 kr i utdelningar och 196 kr i ränteintäkter från Kameo.

När det gäller bloggen har jag inte varit alls lika flitig som många andra på min blogglista, men de flesta månader har det blivit åtminstone något inlägg. 

Mina mest lästa inlägg 2020:

 1. Exitplanen - ett första utkast
 2. Investeringsexperimentet - Avslutar första fasen
 3. Kan man leva under existensminimum?


Jag har även försökt att utveckla mitt instagramkonto där jag brukar lägga ut månadsuppföjningar, aktieköp, utdelningar och spartips.

Sammanfattningsvis har jag haft ett bra år, bortsett från pandemin som har drabbat alla, mer eller mindre. Det verkar som om alla på min arbetsplats kommer att få möjlighet till vaccination inom de närmaste veckorna, vilket jag ser fram emot.  Vi går nu i alla fall mot ljusare tider och jag står i startgroparna för att påbörja årets grönsaksodling.


7 kommentarer:

 1. Intressant detta med timanställning. Hur funkar det rent praktiskt? har man några förmåner mer än lön och tjänstepension? Finns det något minimum man måste jobba?

  Fru Snålgris som är SSK har tänkt jobba som timanställd när vi tackar för oss och går i pension.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag jobbar på ett gruppboende för funktionshindrade hos ett privat bolag. Det finns ingen minimigräns man måste jobba, men man behöver vara inkörd på brukarna på boendet så man kan ju inte jobba alltför sällan. När det gäller förmåner har man rätt till friskvårdsbidrag när man jobbat ett visst antal timmar. De aktuella timanställda brukar få vara med på julbord och andra personalaktiviteter samt även få julgåva. När det gäller utbildning blir man som timanställd troligtvis nedprioriterad och får oftast bara gå sådana utbildningar som är nödvändiga. Hur det går med löneförhöjningen återstår att se.
   Jag antar att timanställning kan fungera väldigt olika mellan olika arbetsgivare. Offentliga arbetsgivare är nog mer stelbenta och har troligtvis samma regler för alla timanställda oavsett situation och behov på respektive arbetsplats.
   Men som sjuksköterska borde det gå att hitta en arbetsgivare, vilken uppskattar och belönar eftertraktad personal som kan hoppa in när det finns behov.

   Radera
 2. Vad roligt med odlingen, vad står först på tur? Har du växthus(/-tunnel) eller börjar du inomhus?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har växthus så jag har många alternativ. Man kan ju så både inne, ute och i växthuset. Börjar nog med tomater för att försöka få lite längre skördesäsong. Men tomaterna får jag så inne :)

   Radera
 3. Kom 1 meter snö (minst) senaste veckan. Har inte ens börjat fundera på grönsaksodling ännu :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Attans! Du skulle ha sått innan snön kom :)

   Radera
  2. Det gjorde jag !! Perenner. Men det var kanske hen där ovan som får anses vara skyldig till det..

   Radera