fredag 23 april 2021

Orkar inte korrekturläsa mina innehav

Inlägget innehåller reklamlänkar till Avanza.

Jag har äntligen kommit på hur man får till en menyrad längst upp på sidan så det finns nu en lista över alla mina innehav. Eftersom jag har aktier och fonder i ett par olika banker så tog det en stund att samla allt. Jag orkar inte ens räkna innehaven, än mindre korrekturläsa så ni förstår nog att jag inte har superbra koll på de olika bolagen.

Nu funderar jag på att minska ner på innehaven och vikta om till mer investmentbolag. Fonder är förstås ett alternativ, men  jag tycker att det är så tråkigt. Det svåra är vilka innehav jag ska sälja och jag hittar alltid något som gör att jag inte vill skiljas från bolaget ifråga.

Hur det är bäst att göra beror förstås delvis på när jag har tänkt att använda pengarna, men det lutar åt att jag inte kommer att ta ut så värst mycket åren innan jag går i pension, men heller inte nyinvestera några större belopp. När jag sedan tar ut pension kommer jag att ta ut tjänstepensionen så fort som möjligt och först därefter börja ta något av investeringarna, vilket ligger 10 till 11 år framåt i tiden. Så därför vore det kanske klokt att fokusera på värdetillväxt framför utdelningar. Samtidigt är det alltid kul när utdelningarna kommer för det är ju faktiskt mer konkret än ett värde som kan variera beroende på allt möjligt som händer i världen.


16 kommentarer:

 1. Men shit vad många innehav !! Min psykologiska amatöranalys av allt detta blir att det måste vara nå fel i kontrollcentralen* på innehavaren till en dylik portfölj...

  * dvs totally crazy.

  ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha....jag brukar ibland försöka räkna dina...går inte så jättebra :D

   Radera
  2. Nä, då räcker det inte att räkna på fingrarna och tårna längre. Du får plocka fram den stora Kulramen...

   Radera
  3. Haha, det är därför jag inte lägger upp innehaven i marginalen på bloggen som vissa andra galningar 😉

   Radera
 2. Jisses det var många, det är nästan så att du slår Krösus Sork.

  Jag hade aldrig orkat hålla koll på dessa bolag, man brukar säga att du har bra diversifiering med runt 20-talet olika bolag (i olika branscher förstås). Om det vore jag och värde var fokus, då hade jag skalat av det mesta och köpt fonder. Sen kanske en strategi att växla om mot kassaflöde/utdelningar närmre pensionen. Om ja hade fått göra om min resa hade jag väntat med utdelningsaktier tills dess vi kom närmre pensioner, då fokus bör ligga på att bygga värde i början, och de senaste åren knappast varit bäst för värdebolagen. men men, det kanske är på väg att ändras, vem vet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ganska säker på att det hade givit bättre totalavkastning om jag byggt värde till att börja med. Men jag är också ganska säker på att jag hade ledsnat om det inte hade gått uppåt hela tiden. Utdelningarna kan ju aldrig minska. Du kommer aldrig se mig bli nån fondkramare, även om jag vet att fonder för de flesta är det bästa. Det har jag ju svart på vitt i mitt investeringsexperiment.

   Radera
 3. Himla kul att se dig dyka upp :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du tycker det och kul att du dyker upp här också och kommenterar. 😊

   Radera
 4. Grattis till ett viktigt steg, att inventera vad man har (och var). Konsolidering är en process, men kanske tänka på att det är all time high nu, och att det kan vara ett lämpligt läge att ta hem stora värdeökningar i aktier utan utdelningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, jag tror också att det kanske vore bra att ta hem vinster i tillväxtaktier som gått bra. Fast jag tycker det är svårt att veta när man ska sälja. Det är väl därför jag har kännt mig trygg med min utdelningsstrategi, eftersom planen då har varit att behålla. Och nu sitter jag ändå här med ett knippe tillväxtaktier och vet knappt hur det har gått till. 😊

   Radera
 5. Oj, det var en massa kul. Vad roligt att se någon mer som har ZignSec. Har du haft dem länge?

  Jag satt också och kliade mig länge i huvudet innan jag fattade hur jag skulle få till flikarna. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag började med några kul aktier i höstas, efter att bara ha haft "tråkaktier". Men det är nog säkrast att bara ha en liten andel kul aktier eftersom det för min del enbart beror på tur om det går bra. 😊 ZignSec har jag haft ett par månader bara, så just nu ligger jag lite minus.

   Radera
 6. Oj det var många innehav, är det för utdelningsskull? Du har ju många fonder som ger bra riskspridning redan. Har du koll på alla?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, min huvudsakliga strategi är utdelningsinvestering och fondsparandet beror till största delen på att min bank har ett sparkrav för att man ska få vara guldkund.

   Radera
 7. Hej!
  Off topic.

  Jag har flyttat min blogg från Blogger till WP.
  Iom det har jag en nya adress. Undrar om du skulle kunna uppdatera den i din blogglista.

  Numera finns jag på www.pappa-betalar.se

  Mvh PB?

  SvaraRadera