onsdag 5 maj 2021

Investeringsexperimentet - Utmanaren på plats

Inlägget innehåller annonslänk för Avanza.

Ny tävlande i investeringsexperimentet

I dag anslöt en ny deltagare till mitt investeringsexperiment. Jag ska här nedan försöka förklara varför jag, efter närmare två år, släpper in ytterligare en kombattant i striden. Som jag säkert tidigare har nämnt var det konceptet utdelningsinvestering som fick mig intresserad av att spara och investera. Efter åratal av planlöst fondsparande där uttag gjordes för resor och renoveringar, vilket ledde till att kapitalet  aldrig riktigt fick växa till sig med hjälp av ränta på ränta, hade jag nu hittat Da Shit. Om det inte varit för utdelningarna hade det säkert slutat på samma sätt även denna gång.

Men tråkigt nog har mitt investeringsexperiment visat att mitt val av utdelningsaktier inte har kunnat mäta sig med fondportföljen bestående av indexfonder samt Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Jag är dock ganska säker på att det finns investerare, kanske några av er som läser detta, som lyckats bra mycket bättre med utdelningsaktier än vad jag har gjort. Men eftersom jag är besatt av tanken på den perfekta utdelningsportföljen så ger jag inte upp än. I stället presenterar jag den alternativa utdelningsportföljen, bestående av investmentbolag samt preferensaktier/D-aktier. Jag startar med ungefär hälften investmentbolag och andra hälften preferensaktier/D-aktier. Portföljen kommer att få starta med samma värde som den gamla utdelningsportföljen, vid börsstängningen den 4 maj 2021.

Innehaven i alternativa utdelningsportföljen.

Direktavkastningen är till att börja med 3,89%, vilket beror på att hälften av portföljen består av högutdelande preferens- och D-aktier. Jag får se om jag låter det vara så eller om investmentbolagens vikt får öka efter hand.


Investeringsexperimentet

I invsteringsexperimentet jämför jag tre portföljer, utdelningsaktier, indexfonder och den börshandlade fonden XACT Norden Högutdelande. Jag startade den 11 juni 2019 med 2018 kr i var och en av portföljerna och fyllde sedan  på med 500 eller 600 kr varje månad. Inga insättningar har gjorts sedan augusti 2020.


Ställningen 2021-05-04

Indexfonder

Portföljen består av:

 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag  (67,2%)
 • Länsförsäkringar Global Indexnära  (24,8%)
 • AMF Aktiefond Global  (8,0%)Det är tack vare Spiltanfonden som portföljen har lyckats med att gå något bättre än index.Utdelningsportföljen


Jag har gjort några mindre ommöbleringar i utdelningsportföljen, köpt och sålt lite i de befintliga innehaven. Nytt innehav är TF Bank. Portföljens direktavkastning är för närvarande 3,15%.

XACT Norden Högutdelande

Det ser fortfarande mörkt ut för ETF:en bestående av nordiska högutdelare och den har sedan återhämtningen efter coronakrashen inte alls hängt med index. Utdelningen för 2021 är beräknad till 486 kr, vilket ger en direktavkastning på 4,4%.


Slutord

Den här gången kommer jag inte att dra några slutsatser alls utan inväntar helt enkelt resultatet. Vad tror ni om det hela?

14 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag behåller XACT för experimentets skull, men har sålt alla XACT som inte ingår i där. Har för mig att bland andra Hernhag fortfarande gillar XACT på lång sikt 😊

   Radera
  2. Förlåt Fumlan! Din kommentar försvann när jag tog bort mitt eget svar på kommentaren.

   Radera
 2. Väldigt intressant. De flesta utdelande aktier är värdeaktier, och dessa har ju inte varit speciellt populära senare åren. Teknikaktier har gått som tåget, men förr eller senare tar resan slut där. Vi som sitter nästan enbart med värdeaktier i stabila tråkbolag har sett en tydlig uppgång under året. Vi är +18% YTD, vilket inte är helt fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 18% i år är bra! Nu när jag räknar på det får jag fram att utdelningsportföljen i experimentet är + 19,3% YTD inkl. utdelning.

   Radera
 3. Himla kul ! Spännande expriment . jag älskar fortfarande xact. Petrusko är min idol och han har en hel hög med såna :) Jag tar rygg på han . Fast jag har en hel del spiltan och annat kul också .

  SvaraRadera
 4. Kul! Följer detta med intresse som du bet ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår att du tycker det är kul med resultatet av experimentet så här långt 😊

   Radera
 5. Två Månadslöner6 maj 2021 16:58

  Tror att utdelningsaktier kommer vinna i det långa loppet :)

  SvaraRadera
 6. Min tro är att vid en utvärdering om sisådär 5 år så kommer det nog visa sig att en fondkombination kommer att ha den bästa totalavkastningen, dvs det leder till att du får så mycket pengar som möjligt på sista raden på ditt ISK eller KF.

  Varför kör inte jag med en renodlad fondstrategi ? Tja, mitt mål är inte att maximera min totalavkastning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte heller mitt mål är att maximera totalavkastningen, men samtidigt vill jag heller inte ha alltför dålig totalavkastning på utdelningsportföljen jämfört med indexfonderna.

   Radera
  2. En viktig och bra målsättning !!

   Radera