fredag 27 augusti 2021

Investeringsexperimentet - Säljer XACT Norden Högutdelande

Inlägget innehåller affiliatelänk till Avanza.

Investeringsexperimentet

Nu har det gått drygt 2 år sedan jag startade mitt investeringsexperiment. I investeringsexperimentet jämför jag tre portföljer:  utdelningsaktierindexfonder och den börshandlade fonden XACT Norden Högutdelande. I maj tillkom den alternativa utdelningsportföljen och den fick starta på samma värde som utdelningsportföljen den 4 maj. Jag startade den 11 juni 2019 med 2018 kr i var och en av portföljerna och fyllde sedan  på med 500 eller 600 kr varje månad. Jag gjorde köp varje månad fram till förra hösten. Därefter har jag enbart köpt när jag fått utdelning, men förra veckan gjorde jag en insättning på 600 kr per portfölj. Totalt har jag investerat 10 318 kr i varje portfölj.

Ställningen 26 augusti 2021:

Alt. utdelningsportfölj tillkom i maj och började då med samma värde som utdelningsaktier.


Indexfonder

Innehaven i fondportföljen.

Nytt innehav i fondportföljen är PLUS Småbolag Sverige Index.Utdelningsportföljen

Innehaven i utdelningsportföljen. Jag har missat att uppdatera utdelningen så det kan finnas fel.
Jag har gjort några mindre ommöbleringar i utdelningsportföljen: köpt och sålt lite i de befintliga innehaven. Nytt innehav är Bergman & Beving.


Alternativa utdelningsportföljen


Innehaven i alternativa utdelningsportföljen.

Den alternativa utdelningsportföljen har inte gått lika bra som ordinarieutdelningsportfölj och efter den senaste tidens nedgång för investmentbolagen ligger den riktigt risigt till. Men jag gillar investmentbolag och jag inser nu att jag köpte när det var dyrt.

XACT Norden Högutdelande
Det ser fortfarande mörkt ut för ETF:en bestående av nordiska högutdelare och den har sedan återhämtningen efter coronakrashen inte alls hängt med index. Utdelningen för 2021 är beräknad till 486 kr, vilket ger en direktavkastning på 4,4%. 

Mitt beslut

Kanske är två år alldeles för kort tid, men nu har jag bestämt mig för att sälja samtliga XACT Norden Högutdelande och kommer nog att köpa både utdelningsaktier och fonder för pengarna. Jag tror att jag jag är bättre på att köpa utdelningsaktier än en dum fond som måste köpa/sälja på grund av flöden och nån smart beta-algoritm. Vitsen med utdelningsaktier är ju att man försöker köpa när det är billigt för att få så hög direktavkastning som möjligt samt att man istället för att sälja billigt när man behöver pengar kan ta utdelningen. Jag är ju inte tvingad att köpa något speciellt bolag utan har en hel drös att välja mellan och missar jag en uppgång på grund av att det kändes dyrt så har jag ändå inte förlorat något.3 kommentarer:

 1. Jag äger lite XACT Norden Högutd, mest bara som komplement och för att kunna följa utvecklingen simultant med övriga innehav. Det var väldigt länge sedan jag gjorde några nyinvesteringar. Däremot tror jag att jag har direktägande i många av innehaven.

  Bergman & Beving har jag nog missat helt å hållet. Ska kolla upp vad det är för någonting.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. 31 av 45 innehav har jag vid en genomgång direktägande i...

   Radera
  2. Jag har inget emot innehaven i XACT Norden Högutd., men skulle nog hellre direktäga dem. Jag äger redan en del av dem, men långt ifrån alla.

   Bergman & Beving är ett industriellt holdingbolag och räknas väl till serieförvärvarna som blivit så populära. Kanske inte räknas som en utdelningsaktie med en direktavkastning på ca 1,8%, men Investor har väl nåt liknande.

   Radera