fredag 17 september 2021

Är det omöjligt att spara pengar utan mål?

Inlägget innehåller reklamlänkar till Rocker och Avanza.

Jag upplever att det nästan har blivit en sanning att man måste ha ett mål för att kunna spara pengar. Har man inte det så skulle det vara meningslöst eller omöjligt att ha ett långsiktigt sparande. 

Fem spartips för bättre sparande ger SBAB följande råd:

"Till att börja med bör du sätta ett par mål med ditt sparande och varför inte namnge dina konton till ändamålet. Det hjälper dig rent psykologiskt att fokusera på ditt sparande och blir mer motiverande, visar forskning."

På Instagram hittade jag bland annat följande i några Instagramkontons beskrivningar:

"Mål = 1 miljon innan pension"

"Mål: Dollarmiljonär"

"Miljon som mål"

"Mål: Ekonomiskt oberoende"

"MÅL 2021: 250.000 KR"

Ett instagramkonto har svaret på: "Varför vissa kommer längre i livet än andra..." och en av förklaringarna är "De har tydligare mål!"

Själv har jag när de gäller pengar inte haft något konkret sparmål: ingen summa att nå eller något jag ska använda pengarna till. Jag har helt enkelt bara försökt bli bättre på att minska utgifterna och på att investera pengarna som blivit över. Men trots att det har gått väldigt bra med sparandet har jag ändå tyckt  att jag borde ha ett mål med sparandet eftersom man dagligen bombarderas med budskapet att man måste sätta upp tydliga mål för att komma någon vart. Fast det kanske bara är om man hänger på Instagram och i viss mån ekonomibloggosfären. 

Jag har naturligtvis ändå sett en mening med att spara, som:

  • Trygghet
  • Möjlighet att resa
  • Möjlighet att jobba mindre eller gå i pension tidigare
För en del kanske detta kan ses som mål, men för mig har det inte känts som mål som gjort att jag kämpat med att spara och snåla. I själva verket har jag inte kämpat alls utan har enbart tyckt att det har varit kul när jag kommit på något sätt att få ner kostnaderna. Ett tag var det till och med kul att jobba extra för att kunna spara mer. Det ska dock sägas att jag inte jobbade heltid då.

Efter fem år i sparsamhetens tecken upptäckte jag att jag faktiskt borde klara mig fram till pensionen på att bara vara timanställd och därigenom äga min tid i mycket större utsträckning. Jag har lyckats få ner utgifterna så mycket att jag bara behöver 9000 kr per månad plus barnbidrag och underhåll för barnet för att täcka våra utgifter. Så med en dryg halvmiljon i tillgångar skulle jag klara mig fram till pensionen om fem år, utan att jobba en enda timme till. Men då skulle kapitalet vara i det närmaste förbrukat och jag skulle bara ha pensionen och eventuellt få börja spara på nytt vid 65 års ålder.

Men att jobba som timanställd och själv kunna välja om jag vill ta jobberbjudanden eller ej och det bästa av allt: att kunna ha semester precis när jag vill och inte behöva bry mig om semesterperioder, är verkligen stor skillnad mot att bli tilldelad en schemarad och fyra veckors sommarsemester som passar arbetsplatsen. Nu kan det låta som om detta skulle vara dåligt för arbetsplatsen, men det verkar vara tvärtom eftersom vikarier, vanligtvis så fort de kan, försvinner till heltidsjobb någon annanstans. Win-win, alltså!

Det kan naturligtvis vara bra att ha mål som anger någon sorts önskan om vart man är på väg, men det allra viktigaste är nog att man gillar vägen dit. Jag tror att de flesta har viss erfarenhet av att när man nått ett mål så upplever man en ganska kortvarig glädje eller lycka och även tomhet. Har man som mål att springa New York Marathon känner man säkert större glädje om man gillar att springa ett antal mil i veckan under lång tid, än om varje mil är en stor kamp för att man ska nå målet i New York. Samma sak med pengar: om man har som mål att spara ihop en miljon och hatar varje sparsam dag vet jag inte om det är värt det, även om man tänkt använda pengarna till något man ser fram emot, till exempel att ta ett sabbatsår och åka jorden runt eller köpa en Tesla. Om man istället ser till att gilla sitt sparsamma liv och slänger in pengarna i indexfonder så kommer man automatiskt att nå miljonen, utan någon större ansträngning, om man håller på tillräckligt länge. Man kanske till och med haft kul på vägen medan man som jag cyklat till olika butiker för att köpa den billigaste maten, experimenterat fram goda och billiga maträtter, lärt sig laga sina kläder, odlat sina egna grönsaker, hittat billigaste elabonnemanget och betalkortet med bäst cashback.

Har jag fel när jag inte fäster så stor vikt vid målformulering? Vad är din erfarenhet av att ha mål eller inte?


Genom min inbjudningslänk ( Klicka på bilden ovan!) får du 0,5% cashback på dina köp med Rocker betalkort. Du får dessutom ytterligare 0,5% för varje person du värvar, upp till 10%. Dock max 500 kr cashback per månad.

17 kommentarer:

  1. Sedan jag var 18 år och fram till ungefär 50 hade jag inga direkta mål. Det bara rullade på. Kommer inte ihåg om det var en ren slump att det blev så i början. Stod där med 500 Kr kvar av förra lönen när den nya kom in på kontot å tänkte:

    "Ska jag köpa en ny jacka, eller ska jag låta pengarna ligga kvar på kontot ?". Det kan ha varit så, men mer troligt var det en effekt från min uppväxtmiljö.

    Så för mig har det gått bra utan mål. Efter några år med den typen av mentalitet visavi onödig konsumtion eller sparande behöver man inte längre ha några mål. Åka på semester eller köpa en ny bil eller köpa en ny fyrhjuling...eller i princip vad som helst, naturligtvis inom rimlig gräns (jag kan ju inte köpa en privatjet precis), kräver inte längre ett sparmål.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också alltid sparat, men dessvärre har det alltid gjorts uttag för husrenoveringar, resor eller nåt annat odefinierbart, så tyvärr har pengarna aldrig hunnit jobba så mycket, Inte förrän jag hittade FIRE-bloggarna 2015 och då var det som om jag äntligen fattade. Men det är aldrig för sent :)

      Radera
  2. Började spara för några år sen. Hade väl egentligen inget mål. När jag upptäckte vad kul det var ! så blev det mer och mer att jag drog in på utgifter. Förr var det ok att betala över 1000 kr hos frisören, nu blev det helt plötsligt helt galet. Ju mer jag sparade desto roligare blev det och desto mer sparade jag. Nä...behövde inget direkt mål.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med om att det blir roligare ju mer man sparar.

      Radera
    2. 1000 Kr hos frisören !! Jag har klippt mig själv i över 20 år. Det ser inte bra ut, men det är billigt.... ;)

      Radera
    3. Jag började klippa mig själv förra våren pga corona och har fortsatt, men jag tycker inte det blir sämre än när frissan gjorde det ;)

      Radera
  3. Håller helt med att det aldrig är försent. men jäklar vad trevligt det hade varit att hitta Fire-bloggarna lite tidigare, håller med !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hade jag hittat FIRE-bloggarna tidigare hade jag nog haft ekonomisk frihet som mål. Men det är ingen idé att gräma sig, det blev ju riktigt bra ändå :)

      Radera
  4. Hej!
    Jag kan tycka att det är lättare med mål. Dock är min erfarenhet att målen förändras med livet.

    Så mål kan vara bra men de ska uppdateras med tiden.

    Mvh PB?

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    PB-Surveys - Tjäna pengar online

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ibland kan det underlätta med mål. Har du haft något mål som ändrats med tiden?

      Mvh I-US

      Radera
    2. Ja det har hänt många gånger.

      När jag började med aktier ville jag bli rik snabbt.
      Det är inte målet längre.

      Jag hade som mål med "GratisPengen" att lägga de pengarna på en resa med familjen, Det slutade istället med att de gick till en husvagn, för det var ett mål som passade oss bättre.

      Så saker ändras hela tiden iom att våra liv förändras.

      Mvh PB?

      Radera
    3. Om man blir snabbt rik på aktier så beror det nog mer på tur än på att målet var rätt satt.
      Det gjorde ju inget att målet ändrades eftersom ni kunde använda de hittills sparade pengarna till husvag istället :)

      Radera
    4. Ja precis och som du skriver är det många som har målet i siffror. Det funkar inte på mig.

      Radera
  5. För en del är det bra med mål, tror jag. Men en del drabbas kanske av samlar-mani? Man samlar på pengar utan ett direkt mål vad de ska användas till. Det kan nog också funka.
    Jag är nog lite som Pappa betalar? Målet ändras lite över tid. Men det har nog alltid varit att kunna bestämma själv när jag vill sluta jobba. Pengarna ska vara en brygga till pensionen.
    Om 5-7 år kan jag välja hur jag vill göra.
    Fortsätta som nu, eller på något annat sätt. Då är jag 55 år.
    /C

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Pengarna ska vara en brygga till pensionen." Vilket bra uttryck! Det är lite så jag har gjort nu när jag har timanställning fram till peensionen. :)

      Radera
  6. Jag tycker att det är festligt att många anser att man måste ha ett mål för att kunna spara undan pengar. Jag har insett att jag är tvärtom! Jag hade ett sparande (som banken övertalade mig till) där jag lade undan 2000 kr varje månad på ett konto som var låst i 10 år. När det gått 9,5 så insåg jag att snart kommer det att falla ut, med lite ränta så det blev totalt ca 300 000 kr. Hoppsan! tänkte jag, vad gör vi nu? Det blev en fantastisk resa för familjen när en av oss vuxna hade en jämn födelsedag (med 3 tonåringar så kostar resor extra med tex 2 hotellrum och större hyrbil än standard). men det var inget vi hade haft som mål eller planerat att göra.

    Så här i efterhand så hade det varit bättre att lägga den summan på någon aktie i ett investmentbolag, men på den tiden fanns inte ISK och det var ganska höga courtage så detta förslag från banken var helt ok för mig då. Men jag gör aldrig om det.

    Men fortfarande är det så att jag inte har något speciellt mål med mitt sparande. Det klart, att viss sparande ändå går till "buffert och akuta saker" när man bor i hus. Men själva "rolighetssparandet" det där extra, det har jag ingen aning om ifall det blir en resa, tidigare pension, starta eget företag eller något helt annat.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förr i tiden gick också mina besparingar till resor, konsumtion och husrenoveringar. Visst är det som du säger roligt att resa. Men tänk om hälften hade fått vara kvar och växa med ränta på ränta.

      Radera