lördag 7 september 2019

Jag överskrider alltid budgeten

Någon kanske hajar till av rubriken. Men det var länge sedan jag hade en "riktig" budget och jag kan ärligt talat inte se att jag skulle ha någon som helst nytta av en budget. Jag tror snarare att den skulle vara konsumtionsdrivande. För vissa personer är det säkert bra med en budget, men eftersom man gärna vill nå budgetmålet så är risken stor att man är för generös med de budgeterade beloppen för olika kategorier. Då kanske man tycker att det är fritt fram att slösa så länge man inte överskrider budgeten. För dem som vill ha det så anser jag att det är helt ok, men själv är jag lite mer extrem i mitt sparande.

Jag är i alla fall i gott sällskap med Mr. Money Mustache som inte heller har någon budget. Enligt honom kan man istället svara på tre frågor när man tror att man behöver köpa något:


 1. Kommer mitt liv att bli lyckligare av köpet?
 2. Finns det ett annat mer effektivt sätt att lösa problemet?
 3. Kan jag senarelägga inköpet?
Här kan man läsa om Mr. Money Mustaches syn på saken.


Vad menar jag då med att jag alltid överskrider budgeten? Jo, jag har en budget med de utgifter som jag anser som absolut nödvändiga. Skulle det knipa så vet jag hur mycket pengar jag behöver och kan lätt strypa alla onödiga kostnader. Denna budget finns i bakgrunden, men jag bryr mig inte alls om den under pågående år. När jag för kassabok skiljer jag på nödvändiga och onödiga utgifter och med hjälp av min årssammanställning kommer jag att få reda på vilka beloppen för nästkommande års budget blir.

2019 års budget som jag inte bryr mig om.

De "nödvändiga" kostnaderna går att banta ytterligare, men jag har valt denna nivå som jag anser fortfarande ger ett bra liv. Bostadskostnaden innefattar bolåneränta, el, VA, avfall, hemlarm och villahemförsäkring. Bil går naturligtvis att klara sig utan, men när man bor i en liten stad med dålig kollektivtrafik tycker jag att bilen ger stort värde. Jag har tagit bort semester och nöjen helt och anser att det räcker att kunna göra kortare utflykter med bilen.

Som sagt var använder jag mig inte av ovanstående budget, men när året är slut så kommer nog utfallet stämma ganska bra överens med budgeten för vissa poster som boende, mat och bil. Jag tillåter alltså "onödiga" kostnader som inte finns i budgeten, exempelvis semesterresor, nöjen och kanske lite mer kläder, men bara så länge jag har tillräckliga inkomster så att jag först kan spara och investera.

Det vore intressant att få veta om ni som läser detta har en budget som ni följer.

5 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag har ingen budget. Förde kassabok en kort period och tänkte göra det under ett år men kände inte att det var värt det.
  För mig är det viktiga inte hur mycket jag lägger på ditten eller datten.

  Jag vill spara 15% av inkomsterna under 2019. Det är lagom för oss idag. Resten kan vi lägga på annat som vi vill göra.

  Jag har inte som mål att maximera sparandet.
  Jag vill spara för att kunna göra ännu mer roliga saker i framtiden. Men inte på bekostad av nuet. Barnen är bara små ett litet tag. Jag kan spara mer pengar när de inte är lika intresserade av att hänga med mig :)

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag funderar också på att skippa även kassaboken. Tidigare körde jag utan både budget och kassabok och det var först i januari i år jag började föra kassabok. Det var i samband med att jag beräknade mina nödvändiga utgifter. Men jag kommer i alla fall att föra kassabok året ut så har jag ett års samlade utgifter och kan göra en utvärdering.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Jag går emot strömmen här lite för jag gillar att ha en budget :-) Jag gillar att dela in pengarna i olika kategorier och ha stenkoll på vad jag lagt mina pengar på (har bla en budgetapp i mobilen där jag skriver varje köp jag gör, hur mycket det kostade, vilken kategori det platsar i och vad det är; tex Nässpray, 25 kr, kategori Hälsa. Ja jag är en nörd.) På det sättet har jag satt ett tak för vad saker får kosta, men jag försöker alltid minimera kostnaderna och istället pytsa in dom pengar som blir över på ISKn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, allt som fungerar är bra! Tror det är väldigt individuellt det här med budget. Har man stort köpsug och vill vara mer sparsam är det nog ett måste med budget. Och är man lite av en nörd så kan ju budget vara ett jätteroligt intresse :)

   Radera