torsdag 30 januari 2020

Bilkostnad

På något konstigt sätt har jag för närvarande ganska låga kostnader för både bil och boende. Jag har fått en flera frågor om dels hur jag kan ha så låga boendekostnader, dels hur bilkostnaden kan vara så liten. En del verkar tro att det finns några fantastiska tips som gör att man kan komma billigt undan. Dessvärre så har jag inga sådana hemligheter, utan allt har sina förklaringar. Det finns som bekant inga gratisluncher.

Ni som har följt min blogg kanske har kikat på min resultaträkning för 2019. Där framgår det att mina bilkostnader för hela året uppgick till knappt 7000kr och snittkostnaden per månad till 579kr.

Här nedan redovisar jag vilka kostnader jag har haft för bilen under 2019.


Bilen är av mellanstor modell och köptes ny 2012 och det är enda gången jag har köpt en splitterny bil. Detta var alltså innan investeringsundersköterskans tid. Jag vill minnas att priset var ca 160000kr och jag köpte den på avbetalning till ca 5 procents ränta. När jag sedan bytte bank passade jag på att lösa in billånet och baka in det i bolånet istället.

Bilen är i gott skick och har gått under 5000 mil så jag tror att jag skulle kunna få 50000kr för den. Det innebär att värdeminskningen har varit i snitt knappt 14000kr per år.

Jag har tidigare servat bilen en gång om året, men eftersom den körs så lite tänkte jag i fortsättningen lämna in den lite mer sällan och kanske vänta upp till 15 månader. Eftersom jag servat den i december tidigare år så slapp jag kostnaden på ca 4000kr för service förra året.

Bensinen kostar ju det den kostar så enda sättet att spara in där är ju att köra mindre, vilket jag gör. Om det är möjligt att ta sig per cykel eller till fots gör jag det och jag tror att jag tagit bilen för att handla mat högst tre gånger förra året. Till jobbet tar jag bara bilen om jag jag slutar på kvällen och barnet då ska hämtas. Jag försöker också samordna mina ärenden när jag använder bilen för att minimera körandet. Om jag till exempel ska hämta barnet i skolan för att köra till musikskolan kanske jag även passar på att åka till soptippen eller hämta något skrymmande paket.

Därutöver använder vi bilen till utflykter som egentligen inte är nödvändiga, men nu när jag har valt att ha en bil så vill jag ändå utnyttja den till sådant som ger värde till livet. Marginalkostnaden blir ju dessutom ganska liten, i princip bara bensinkostnaden. Men jag tänker ändå ekonomiskt även när det gäller utflykter. Man behöver ju inte välja utflyktsmålet som ligger längst bort, utan oftast så finns det fina platser på närmare håll, vilka jag nuförtiden väljer i första hand. Så tänkte jag däremot inte för några år sedan, utan då var det snarare ju längre bort, desto bättre.

Inköpskostnaden för bilen har jag till viss del haft tidigare och nu har jag den via bolånet. Det och att jag kör såpass lite samt att jag förra året slapp kostnad för service och att jag även hyrt ut bilen till ett vuxet barn gör att jag kom väldigt billigt undan 2019.

4 kommentarer:

 1. Jag tycker om dina återkommande betraktelser om ekonomiska förbättringar kring vardagliga saker som bilkörning och husägande. Att förändra och förbättra lite i sänder. Det är något som jag gjort så länge nu att jag inte längre ens tänker på det. Du får nog en fin guldkant där så småningom...när arbetslivet är över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är kul att försöka spara in ytterligare eller hitta förbättringar som inte kostar så mycket. Jag är helt övertygad om att ekonomin kommer att vara bra även när jag gått i pension. Tycker det ser helt ok ut när jag kollar läget på pensionsmyndighetens sajt. Om jag dessutom lägger till mina beräknade passiva inkomster så blir det helt säkert guldkant :)

   Radera
 2. Räknar man på bilens värdeminskning och adderar dina kostnader du anger ovan , samt antar att dina 5000 mil är jämnt fördelade på 8 år får vi en milkostnad på ca 34.50 i genomsnitt.
  Det stämmer bra med vad bilar kostar, i intervallet 30-50 kr/mil där dyrare bilar befinner sig i övre intervallet och billigare i det lägre.
  (och om någon önskar djupdyka i ämnet så finns många sidor att botanisera bland på daz interwebz rörande bilkostnader)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den kompletteringen! Det låter rimligt med en milkostnad på 34,50 för min bil.

   Radera