fredag 7 februari 2020

Summering av januari

Då har jag summerat årets första månad. Efter att alla utgifter var betalda återstod knappt 10000kr för buffertsparande och investeringar.

.

Efter att ha gått igenom alla utgifter för 2019 kan jag nu presentera en budget för 2020. Inkomstmässigt ligger jag bättre till än budget och det svåra blir nog att inte överskrida den när det gäller lönen. Är jag galen som inte vill ha större lön? Kanske, men mer lön innebär mindre egen tid och det är just tid jag vill ha mer av. Extrainkomster vill jag däremot gärna ha. Lönen blev riktigt bra trots löneavdrag för vab i december. Jag hade helt glömt bort semesterlönen för alla extratimmar jag jobbade under 2019.

Lite extrainkomster fick jag genom cashback och mitt kreditkort från Komplett Bank. Någon försäljning orkade jag inte med i december, utan det får vänta tills efter sportlovet.

Som ni ser har jag i budgeten räknat med ganska låg lön, som jag tror motsvarar halvtid. Antingen behåller jag min ena tjänst som är på ca 50% eller så säger jag upp mig helt och jobbar som timvikarie.

När det gäller utgifter har jag överskridit budgeten något. Flera utgifter är ojämnt fördelade under året så det är inget som är anmärkningsvärt.

Sparkvoten funderar jag på att skippa eftersom den egentligen inte fyller någon funktion för mig. Speciellt som mina inkomster, men även utgifterna varierar ganska mycket från månad till månad så säger ju sparkvoten inte mycket.

Vy från förra årets skidsemester.


Nästa vecka åker vi iväg på skidsemester och det mesta är redan betalt. Det som tillkommer är liftkort och skidhyra samt någon restaurangmåltid och fika.

10 kommentarer:

 1. Instämmer helt i att föredra lägre lön och mer egen tid än tvärt om. Det låter underbart med semester, hoppas att ni får en fantastisk semester!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vi är nu på plats i stugan alldeles intill skidbacken :)

   Radera
 2. Tack för en intressant blogg!

  Måste bara fråga om din lön. 20.000 kr (efter skatt?) motsvarar halvtid för en undersköterska? Det känns som jag missat något här.

  Gillar att du aktivt väljer tid istället för lön. Det är vi nog många som skulle må bra av!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar bloggen! Det kanske blev lite rörigt med lönen i inlägget. Det är de budgeterade 14000 som motsvarar halvtid för en undersköterska, efter skatt. Sen beror det också på hur mycket ob-tillägg man har. Jobbar man bara dagtid vardagar blir ju lönen lägre än om man jobbar kvällar och helger. Jag jobbar fortfarande ca 75% och lönen jag fick i januari var med avdrag för vab, men tillägg för semesterersättning för extra arbetade timmar under hela 2019.

   Radera
 3. Jag jobbar som undersköterska. Att 14000 skulle motsvara en halvtid efter skatt låter ju helt galet. Medellönen för en uska ligger inte ens på 28000 före skatt, storhelgs ob är i vår kommun 108 kr före skatt. Kväll och helg är inte många kronor. Måste vara en välbetald arbetsplats du är på. Blir lite missvisande då säkert många som läser din blogg inte förstår hur låg en arbetares lön faktiskt är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren! Jag kommer att skriva ett inlägg där man ser lite mer i detalj hur min lön ser ut. Fick för övrigt en kommentar från en annan undersköterska på instagram, att min timlön var väldigt låg.

   Radera
 4. https://ka.se/2019/04/16/medelloner-underskoterskor/

  Rikssnitt i lön för undersköterskor i kommun är 25896 kr 2019 enligt kommunal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har timlön på 165kr, från september 2019, vilket borde motsvara en månadslön på 28000kr (170 timmar/månad). Då min ålder är närmare 65 än 19 har jag förhoppningsvis högre lön än medellönen. Om jag räknar med att jobba totalt 85 timmar med 48 timmar helg-ob 53,16/timme samt 10 timmar helgjour 71,43/timme, blir bruttolönen 17290kr. Skatt enl. skattetabell 33 blir 3474kr. Till detta lägger jag skattefritt friskvårdsbidrag 208kr/månad och får då ut 14024kr efter skatt. Är man yngre och inte jobbar helg eller natt/nattjour blir lönen troligtvis lägre.

   Radera
 5. Hoppas ni får bra väder på skidåkningen. Fjällvärlden i strålande solsken är underbart, 5 dagar snöstorm är något mindre njutningsbart./Northern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vi har verkligen haft tur med vädret, sol hela veckan från och med tisdag , mulet idag på förmiddagen och nu ser det ut att bli sol i eftermiddag. I morgon när vi åker hem ska det bli regn.
   Mvh I-US

   Radera