onsdag 19 februari 2020

Tänk om jag hade...

Tänk om jag hade börjat spara och investera tio till femton år tidigare. Då hade jag varit i det närmaste fri vid det här laget. I stället sysslade jag med lyxrenoveringar och när jag renoverat klart ett hus flyttade jag så jag kunde börja om och renovera. Nåväl, det går inte att ändra på det som varit, men man kan i alla fall lära av sina misstag.


29 kommentarer:

  1. Så känner vi nog alla ibland :-)

    Mvh Louise ingenspargris

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant, men jag är ändå lite avundsjuk på dem som är i 30-årsåldern och har upptäckt att det inte är så svårt att spara ihop ett rejält kapital, som man kan leva på helt eller delvis.

      Mvh I-US

      Radera
    2. Och lika irriterad blir jag på dottern som inte fattar detta när jag försöker förklara :-D

      Radera
    3. Mina vuxna barn vill inte heller fatta. 500kr/månad är lagom enligt dem.

      Radera
  2. Den där tanken brottas vi nog alla med från och till. Jag väljer att titta framåt istället. Om 10 år kommer det komma nya personer som tänker "Om jag bara börjat investera för 10 år sedan..." och då står vi där och kan tänka "Det gjorde vi ju faktiskt!".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag brukar också tänka framåt, men även försöka vara mer närvarande i nuet, dock utan att tänka YOLO jag måste unna mig.

      Radera
  3. tänk vad trevligt det var när det fanns kvar pengar på lönekontot och det bara var att göra av med istället för att tänka , ett frisörbesök = 2 latour aktier , en fika på stan = en svolder... en ger fläsk på höften och en ger fläsk i plånboken om ett antal år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jag tycker inte ens att jag försakar något längre. Roligare att shoppa Investor och Latour än frisörbesök och fika på stan. Men jag är inte så extrem som det låter så visst kan jag ta en fika på stan med en kompis. Men jag fikar inte på stan två gånger i veckan :)

      Radera
  4. Bästa tidpunkten för att börja spara var för 20 år sedan, näst bästa är idag.

    SvaraRadera
  5. Jodå det var en av anledningarna till att vi började blogga för 3 år sen, att lämna lyxfällan och istället sikta på att slippa jobba om ca 10 år. Har 7 år kvar.

    Problemet med att spara för 20 år sedan var att det i princip var en hel vetenskap att köpa aktier och fonder. Jag testade nån gång 2002 men lyckades inte ens lägga en inköpsorder. Fonder har jag sparat i sen 2004 men gjorde stora misstaget att sälja för snabbt efter Lehrmann-kraschen. Pysslade mycket med nischfonder då såsom Indien, Kina, Ryssland. En globalfond och "read only"-läge så hade vi haft mycket mer pengar idag.

    Men man ska inte gråta över spilld mjölk. Vi bor billigt tack vare lite kontakter och en lyckad husaffär, har endast 50% i belåning på huset, de flesta jag känner som har liknande hus ligger runt 70-80%. Det får man glädjas åt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad jag förstår har ni kommit en bra bit på väg. Jag köpte också fonder förr i tiden, och hade till och med aktiedepå på Skandias internetbank. Problemet var att jag inte förstod långsiktigheten i det hela. 8-10% avkastning per år kändes inte så mycket och dessutom var väl inflationen högre än nu. Så det var mest ett planlöst sparande som kunde komma till nytta vid renoveringar eller resor.

      Radera
  6. Även andra kan lära sig av dina misstag, tack att du delar med dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag hoppas att det kan hjälpa någon. De flesta som kommenterar här är ju ganska hard core när det gäller att spara och investera :)

      Radera
  7. Känner igen mig. Jag var in och provade lite för 25 år sedan, och det gick faktiskt riktigt bra men ändå fortsatte jag inte. Levde faktiskt ganska lika som idag och "dumsparade" på olika "högräntekonton" istället för börsen. Men är glad att jag inte var all-in 2000-2001 och 2007-2008. Men tänk ändå...då hade jag nog suttit på en egen yacht i Monte Carlo...typ... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag svarade Snålgrisen så hade även jag lite planlöst sparande och investerande ganska tidigt, men förstod riktigt det här med ränta på ränta-effekten.

      Radera
  8. Känner samma sak trots att jag är född en bit in på 90-talet. Hade jag börjat knega direkt efter gymnasiet eller efter 3 års utbildning hade det varit annat. Dock var studietiden den bästa tiden i mitt liv, så väl värt alla 5,5 år! :-)
    /Arbetsplanen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att du har kommit till insikt så tidigt ändå. Utbildning kan med få undantag aldrig vara fel och om det dessutom var den bästa tiden i ditt liv så var det verkligen värt det :)

      Radera
  9. Så har vi nog alla tänkt ibland. Men, som ordspråket säger, oändligt mycket bättre sent än aldrig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du helt rätt i och så brukar jag också tänka :)

      Radera
  10. Åh vad jag känner igen mig.
    Men sedan släpper jag det snabbt för det är ingen idé att gräma sig för gamla synder.

    Vi alla lär oss olika snabbt. Vissa lär sig aldrig att spara. Tänk om vi var en av dem!

    Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast jag är nog ganska många år äldre än de flesta här. Det hade varit så häftigt att kunna spara ihop till ekonomisk frihet, men jag kommer att ha uppnått normal pensionsålet innan jag kommit så långt.

      Radera
    2. Jag skrev förra året på Bloggportalen att jag var 45+ så nu måste jag vara 46+, alltså mellan 46 och 64 :)

      Radera
    3. Haha, ja det är ett härligt spann.
      Men som sagt, skönt att du hittat till sparandets värld. Det är aldrig försent men bara bra ju tidigare man börjar.

      Mvh PB?

      Radera
  11. Jag började investera i aktier/fonder för 15 år sedan, när jag var 23 år. Tack vare att min pappa som har hållit på med aktier & fonder sedan 70-talet rådde mig att börja månadsspara i aktier/fonder. Väldigt bra råd, tycker jag såhär 15 år senare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När man hållit på med att investera så länge märker man väl verkligen ränta på ränta-effekten :)

      Radera
  12. Hej Investringsundersköterskan.
    Jag tror att det är många som har tänkt samma sak. Det är skillnad mellan vår generation och den generationen som växer upp idag - idag är de betydligt mer medvetna om ekonomi jämfört med förut. Märks om inte annat på att fler och fler investerar. Dessutom har det ju blivit så billigt att nu kan alla som vill testa på.

    Jag tycker om att följa din resa och tänkte lägga till dig på min länklista. Jag hoppas att du är intresserad av ett länkbyte?

    Ha det så bra och lycka till framöver!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Min uppfattning är också att många yngre är intresserade av att spara och investera i fonder/aktier. Jag brukar komma in på din blogg via någon annan bloggs länklista och läser inläggen med stor behållning. Så jag lägger gärna till dig. Ska fixa det lite senare när jag kommit hem :)
      Mvh I-US

      Radera