måndag 20 januari 2020

Omräkning av boendekostnaden

Jag har förstått att många tycker att mina boendekostnader är väldigt låga då jag bara räknat med de utgifter jag faktiskt har haft under året. Jag har till och med fått kommentarer på instagram  om att de rika får rabatter och de fattiga betalar extra, med anledning av att mina boendekostnader för eget hus verkar vara så mycket lägre än hyreskostnaden för en två- eller trerumslägenhet. Det känns nästan surrealistiskt att jag som ensamstående undersköterska med ett barn skulle räknas till de rika, vilka på något orättvist och omoraliskt sätt tillskansat sig pengar som alla äger. Ännu märkligare blir det när man har erfarit att de stackars underbetalda undersköterskorna används i debatten för att ifrågasätta högavlönade personer som siktar mot ekonomisk frihet. Därför kommer jag att redovisa mina boendekostnader som de kan förväntas bli på lång sikt, med allt underhåll som man inte kommer undan om inte huset ska förfalla.



Bolåneräntor + driftskostnader är det enda som jag tidigare har redovisat som kostnader. Driftskostnaderna innefattar el inkl. uppvärmning, VA, sophämtning, villahemförsäkring och hemlarm.

Amortering kommer att finnas med som en kostnad eftersom det är pengar som jag måste betala, även om man kan se amorteringen som ett sparande. Däremot tar jag inte med kapitalkostnaden för det egna kapitalet som är bundet i bostaden eftersom en del inte förstår vad som menas med det.

Underhållsfond  behöver man ha som husägare,  för alla underhållsutgifter som under en längre tid kommer att uppstå. Det kan vara allt från byte av vitvaror, värmepanna, varmvattenberedare, värmeväxlare, värmepump, ommålning av fasad och fönster, tapetsering, omläggning av tak, fönsterbyte till inköp av en duschslang. Allt det som man som hyresgäst tar för givet ska ingå i hyran. Jag räknar med 2000kr i månaden och då kan det knappast ingå några lyxrenoveringar.

Fastighetsavgiften för småhus är 0,75% av taxeringsvärdet, men högst 8049kr år 2020.

Ränteavdraget är 30% av räntan.

Med ovanstående beräkning blev min boendekostnad för 2019 ca 8000kr per månad, vilket väl är jämförbart med kostnaden för att bo i hyreslägenhet.




13 kommentarer:

  1. Vi räknar också runt 7-8000 kr enligt de uppföljningar vi gjort på boendet. En helt rimlig kostnad om man endast betalar driftskostnader och när saker och ting går sönder, samt kanske reparerar istället för att byta ut.

    Du får gärna utveckla dina tankar kring kapitalkostnader för bostaden. utöver ränta har man väl inga direkta kostnader som privatperson med ett bostadslån? Kapitalkostnaden borde vara jämförbar med den effektiva räntan. Eller tänker du på att det bundna kapitalet hade kunnat ge högre avkastning placerat någon annanstans?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om jag säljer huset och efter att lånet och vinstskatten är betalt så har jag ca en miljon i handen. Om jag investerade denna miljon i utdelningsaktier skulle jag ha en passiv inkomst på 40000 varje år. Eller tänker jag ologiskt då?

      Radera
    2. Alternativkostnaden ska finnas med i kalkylen så du tänker helt rätt.

      Beloppet är sedan upp till vilka antaganden om framtida avkastning man räknar på. 40k är relativt rimligt.

      Radera
  2. Otack är världens lön, speciellt på internet. Jag upplever att snabbare sociala medier som just insta/twitter inte är så trevliga. Nu är jag ju inte där längre och en bidragande orsak är just detta.

    Vi redovisar inte boendekostnad men räknar som du gjorde tidigare i vår "mellantummenochpekfingretuträkning" som vi gör den 25:e varje månad. De är då vi sparar undan.

    Hursomhavet. Pepp till dig, du är grym!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för pepp :) Det är helt klart lättare att kommentera på instagram och twitter. Jag har ännu inte råkat ut för något trolliknande på instagram utan det är nog mest att många har otroligt dålig koll på hur samhället fungerar med ekonomi, skatter, bidrag mm. Många har också köpt offerkoftementaliteten där framförallt kvällspressen eldar på duktigt.

      Radera
  3. Låter rimligt och som du säger ingår inget lyx i den kalkylen. Det är väl typ så det kostar i snitt under en längre period.
    Här är det troligtvis ett takbyte på G. Inga roliga pengar men då vi bott i huset i snart 10 år och räknar med att bo här i många, många år till. Så på en lång horisont blir kosntaden för taket inte så mycket. Underhåll helt enkelt.

    Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även här blir nog taket nästa stora underhållskostnad. Vad räknar ni med att det kommer att kosta med takbyte?

      Radera
    2. Jag vet inte riktigt. Vi är gäng på gatan som ska gå ihop och byta samtidigt. Ca 8 hus, men under strax under 100 000 kr kan jag tänka mig att det går på. Vi ska ta in några offerter alldeles snart. Är väldigt sugen på solceller också. Ska kolla priser på det också.

      Mvh PB?

      Radera
    3. Tack! Tror också att det kan ligga nånstans kring 100000. Solceller kan nog vara smart att titta på samtidigt.

      Radera
    4. Om ni har tegelpannor, så kan det vara en idé att kolla på solcellspannor, högst troligen inte det vetenskapliga namnet på dessa. Men helt enkelt solceller i pannformat. de är dyrare än vanliga tegelpannor så klart, men det blir inte en kostnad på först tegelpannor och sen solceller med installation om jag har förstått det rätt. Kan vara värt att kolla upp iaf.
      /Lotta

      Radera
    5. @Lotta
      Tack för bra tips! Googlade på det och det verkar kallas integrerade solceller och ser ju riktigt bra ut :)

      Radera
    6. Intressant Lotta!
      Det ska jag absolut kolla på. Gäller väl att väga in om de är like effektiva också.

      Mvh PB?

      Radera