lördag 21 mars 2020

Lägesrapport i coronatider

Nu när hela världen stänger ner och många människor, trots alla krispaket, kommer att få problem med sin försörjning känns det verkligen helt rätt att vara på väg mot FIRE. Tack vare FIRE har jag lärt mig att yminska mina kostnader radikalt och kan leva gott på lägre belopp än existensminimum. Jag har nu vabbat ett par dagar eftersom barnet började hosta och nu har fått lätt feber. Det innebär naturligtvis lägre inkomster, men absolut ingen katastrof, utan alla nödvändiga utgifter täcks även om jag skulle behöva vabba flera år.

Får man åka på utflykt när man vabbar?
Dessutom har jag en buffert för oförutsedda utgifter. Jag har haft större delen av buffertsparandet i Spiltans högräntefond som har givit en årlig avkastning på tre till fyra procent de senaste fem åren. Men i och med coronakrisen började den tappa så jag sålde av och satte allt på sparkontot. Det visade sig vara en av få saker jag gjort rätt för nu har fonden tappat bortåt 10 procent från årsskiftet och uttag har stoppats. Det hade inte varit alltför muntert att inte komma åt bufferten.

Även premiepensionen lyckades jag säkra till viss del, då jag för två veckor sedan flyttade hälften till en korträntefond.

Hittills har jag köpt aktier allteftersom kurserna har sjunkit. Trodde väl att årets utdelningar var relativt säkra, men nu har bolagen börjat tveka. Jag har inte hittat någon samlad info om vilka bolag det gäller. Men vad jag vet har både SEB och Swedbank beslutat att utvärdera sina förslag till utdelning. Tråkigt, för jag hade verkligen sett fram emot utdelning från SEB i slutet av månaden.

Så nu får jag producera min egen utdelning och började så smått idag med att sälja några aktier och köpa tillbaka billigare. Det blev även lite trading med Bull- och Bearcertifikat, där jag har reviderat mina regler för riskminimering efter att tidigare ha gjort några katastrofala affärer utan stop loss.

När det gäller mitt investeringsexperiment kommer jag att fortsätta investera som tidigare, men kommer inte att redovisa resultat förrän världsekonomin börjar ordna upp sig. Vad jag kan säga är att indexfonderna och XACT Högutdelande har klarat sig bättre än utdelningsaktierna.

Idag skiner solen och jag önskar er alla en trevlig helg.

8 kommentarer:

 1. Intressant skrivet. Utdelningarna hade antagligen varit helt säkra då de bygger på förra årets vinst, om inte populister som Ingves, Maggan, Bolund och kommunisten Sjöstedt hade trummat på krigstrummorna mot de "onda kapitalisterna". Sånt skrämmer mig långt mer än coronaviruset, folks otroliga dumhet och hur man kan hetsa massorna mot saker de uppenbarligen inte begriper över huvud taget. Det påminner lite om när de "lärde männen" brände häxor på bål. Skenhelige Torgby har jag inget förtroende för alls, när man ena dagen säger "utdelningen står fast" och nån dag senare "vi ska utvärdera". Antagligen är det en förhalningstaktik, för att agera PK och blidka massorna, eller kommer de på allvar att sänka utdelningen trots att de inte behöver det. Oavsett vilket känns bankerna körda som utdelningsaktier, så mycket skit det varit senaste åren. Tyvärr har ju även Volvos VD påverkats och slopade extrautdelningen, trots att de är bolaget med allra störst kassa. Nej, jag önskar att fler vore som Östling, mannen som gav anti-PK ett nytt ansikte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hålker fullständigt med dig. Dessa politiker kanske längtar till det forna östeuropa där alla hade det lika fattigt och fick köa för att köpa sin ranson mat och troligtvis även toapapper, förutom politikerna som kunde leva lyxliv.

   Radera
 2. Jag såg fram emot utdelningen från Swedbank, mitt största innehav. Däremot tycker jag det är osmakligt att dela ut om företagen samtidigt varslar folk. Varför ska endast staten stå för risken? Tycker ju uttrycker er barnsligt, hur tror ni räddningspaket, sjukvård osv bekostas?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det ju inte så att SEB varslar personal och utdelningen det gäller härrör från vinsten 2019. Det har heller inte vad jag vet varit tal om att företag ska betala extra skatt pga coronaviruset. Självklart förstår jag att sjukvård och allt du nämner bekostas genom att vi har företag som tjänar pengar. Som aktieägare har man ju ändå tagit en risk med sina pengar så det är klart att man vill ha del av eventuell vinst.

   Radera
 3. Riktigt tråkigt att många utdelningar dras in :( Får hoppas några kommer igenom iaf :)

  Hur tänker du kring Spiltans Högräntefond framöver? Jag har inte direkt haft någon buffert men skulle tidigare nog delvis kunna ha övervägt Spiltan till det, men givet de senaste veckornas utveckling och att fonden nu är stängd för uttag så känns det inte lockande längre :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, trist när de föreslagna utdelningarna som man räknat med dras tillbaka. När det gäller långa räntefonder kommer jag nog att vara lite mer försiktig i framtiden och större delen av bufferten kommer troligtvis att få vara på sparkontot.

   Radera
 4. Det är mycket som präglas av rädslor, skräck och panik just nu. Inte lätt att fatta rationella beslut mot den bakgrunden. Det har mig veterligen alltid varit fördelaktigt att investera vid krascher. Tanken att det kommer att vara annorlunda den här gången är sprungen ur rädslor.

  Så jag fortsätter enligt min ursprungliga plan om vad som borde vara fördelaktigt att göra på lång sikt i den typ av situation som vi nu genomlider.

  Jag vet inte om det kommer visa sig vara det rätta. Men jag hoppas det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu borde det vara läge att investera och jag tror att det kommer att dröja innan det vänder uppåt, troligtvis tills större delen av världen når flockimmunitet eller ett vaccin finns klart.

   Radera