söndag 1 mars 2020

Min strategi under börsnedgången och corona

Osäkerheten om hur coronaviruset kommer att påverka bolagens resultat har orsakat stora börsnedgångar i hela världen. Hur lång tid det tar innan marknaden vänder uppåt igen är det väl ingen som vet, utan det får framtiden utvisa.

Själv tyckte jag att det var lite jobbigt att köpa aktier på de höga nivåer som var innan nedgången började. Nu ligger värdet av min portfölj på samma nivå som vid början av året men det kommer troligtvis att fortsätta neråt.

Allt eftersom börsen nått nya höga nivåer har det varit kul att titta på värdeökningen. Men mitt huvudmål har varit och är fortfarande i första hand utdelningen. Jag har ju upplevt tidigare stora börsnedgångar och det då sjunkande värdet på mina aktier var enbart deprimerande. Anledningen till att jag 2015 på nytt började med aktieinvesteringar var att jag hittade konceptet utdelningsinvestering. Jag placerar alltså till största delen i utdelningsaktier, d.v.s. bra bolag med bra utdelning och/eller väntade utdelningshöjningar under kommande år. Nu gäller det att hålla fast vid denna strategi. Om aktierna blir billigare borde jag kunna få lite högre utdelning än jag räknat med totalt i år. Sedan finns det förstås en betydande risk att det längre fram kommer utdelningssänkningar om bolagen går sämre under coronahysterins framfart.

Under veckan som gått har jag gjort några köp av bolag som jag vill äga mer av och som har fallit lite i pris.Om nedgången fortsätter kommer jag i första hand att köpa de bolag som har utdelning närmast och här nedan har jag en inköpslista för mars som jag kommer att följa.


För övrigt tror jag att all hysteri och alla extraordinära åtgärder för att hindra coronavirusets spridning gör mer skada än nytta. Jag förstår inte riktigt hur man ska kunna utrota viruset under överskådlig tid, speciellt då symptomen är så lika förkylning och influensa. Det är ju fortfarande många fler som dör av vanlig influensa och då är det ingen, förutom de närmast sörjande, som bryr sig speciellt mycket.

9 kommentarer:

 1. Bra strategi. Eventuella utdelningssänkningar får vi vänta och se om de kommer, beror nog på hur läng tid detta tar.

  OT: Lyckades komma på det där med "sidor". Visst var det du som klurade på det ? Sidor med Innehav osv...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blev jag imponerad :) Har du något tips hur man kan få till sidorna?

   Radera
  2. Jag fick lite hjälp av en snäll bloggkollega.

   Typ så här gjorde jag (men det tog lite skrik och tandagnisslan innan jag fick det att fungera):

   1. En bit ner där samma ställe som du skriver inlägg har du en rubrik som heter SIDOR. Skriv en ny sida tex vid namn "Innehav" med rubrik och text bara som vanligt.
   2. Gå in på LAYOUT och leta reda på gadgeten SIDOR, dra den dit du vill ha den. I mitt fall drog jag den till ALLA KOLUMNER precis under RUBRIK. Men det kan kanske skilja sig lite beroende på vilken grundläggande layout man har valt för sin blogg (antal kolumner osv osv...).
   3. Gå därefter in på Redigera nere i högra hörnet på gadgeten sidor, bocka för i rutan vid sidan "Innehav". Glöm inte bort att spara längst ner på gadgeten.
   4. Publicera, alternativt Förhandsgranska och publicera.

   Kom igen !! Klarar jag det så klarar vem som helst det.

   Radera
  3. Stort tack! Då ska jag göra ett försök att få till det :)

   Radera
 2. Enbart kvalitetsbolag där ser jag. Det torde vara rätt läge att köpa på sig en stek efter en vecka med brutala nedgångar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det kommer att fortsätta neråt under en längre tid. Så jag kommer att fylla på allteftersom, enlig min inköpslista. Idag blev det några Axfood.

   Radera
 3. Hej! Hittade till din blogg idag för första gången. Trevli läsning. Jag tror att dina köp kommer åldras väl om de bara får lite tid på sig. På kort sikt är det alltid svårt att veta om man gjort rätt eller fel men jag har också köpt Axfood och Resurs det senaste så jag sitter i alla fall i samma båt. Trevlig helg!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera