lördag 2 maj 2020

Så gick april

Då var det dags för en summering av den gångna månaden. Det blir en liten genomgång av mina utgifter och en redovisning av månadens utdelningar samt aktieköp.

Månadens utgifter


I bostadskostnaden ingår varje månad bolåneränta, amortering, underhållsfond och elkostnad. I år minskade jag min elförbrukning för april för andra gången i rad. Amorteringen kan man ju se som ett sparande och den verkliga underhållskostnaden kommer längre fram i tiden. Men jag väljer att ta dessa kostnader varje månad eftersom det sticker folk i ögonen att man vissa månader kan bo i eget hus för 2616kr.

Bilkostnaden blev hög beroende på service och en mindre reparation. Jag har även tankat, vilket jag inte gör alla månader.

Matkostnaden blev ovanligt hög, dels beroende på viss corona-hamstring, dels på grund av att jag köpte lite lammkött av en lokal uppfödare, till ett födelsedagsfirande.

Diverse nödvändigt var en föreningsavgift och en födelsedagspresent.

Resor hade i normala fall troligtvis inneburit en påskresa till Stockholm, men blev nu noll.

Diverse onödiga kostnader var några säckar plantjord för 199kr.

Vad som är onödigt eller nödvändigt kan förstås diskuteras. I "Early Retirement Extreme" av Jacob Lund Fisker finns det ett avsnitt som handlar om just vad som är nödvändiga kostnader och där filosoferar han om vad som verkligen är nödvändigt. Är bostad en nödvändig kostnad? Är det nödvändigt att bo i ett hus när man faktiskt skulle kunna klara sig i en husvagn eller ett vindskydd?

Månadens utdelningar
Utdelningarna i april kan ju mest liknas vid ett skämt, i alla fall om man ska föreställa utdelningsinvesterare. Utdelningarna stannade på 424kr jämfört med 1407kr 2019, alltså en sänkning med 70%. Vilka svenska bolag som dragit in sin utdelning kan jag knappt hålla reda på längre. Samtliga amerikanska bolag levererade enligt förväntan.

Amerikanska bolag som delat ut i april:
Black Rock Health Sciences Trust
Pimco Corporate Income Opportunity
Main Street Capital
EPR Properties
Realty Income
STAG Industrial
Bank of Nova Scotia

Svenska bolag som delat ut i april, i vissa fall minskad:
JM
ABB (kanske inte ska räknas som svenskt)
Alm Equity Pref
Beijer Alma
Heimstaden Pref
Telia
Atlas Copco

Månadens köp
3M 3124kr
Abbvie 4140kr
Cibus 3124kr
Akelius D 573kr
XACT Högutdelande 552kr
Castellum 151kr
Telia 69kr

Månadens försäljningar
Skanska 1543kr


Summering
Jag är nöjd med mina utgifter förutom servicen på bilen som känns onödigt dyr med tanke på hur lite jag kör. Jag har hittills gjort service på märkesverkstad, men ska försöka hitta ett billigare alternativ.

Att rädda utdelningen, som jag skrivit om i ett tidigare inlägg, är inte det lättaste. Visst skulle jag kunna sälja av mer svenska utdelningssänkare och köpa amerikanska stabila utdelare för pengarna, men då måste jag göra uttag från ISK och insättning på KF, vilket känns lite onödigt. Jag försöker i alla fall fortsättningsvis att köpa bolag som fortsätter att dela ut. Det finns förstås inga garantier att inte även en del av de amerikanska bolagen sänker utdelningen, Vi får väl se hur det går med exempelvis EPR Properties.

Jag avslutar med en bild på min spenatodling som nog skulle behöva lite av Fru EB:s bokashi.
6 kommentarer:

 1. Mekonomen har hyfsad bra priser annars. Tråkigt med reparationer... :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Ska kolla med Mekonomen nästa gång.

   Radera
 2. Det där känns som bra inköp långsiktigt iaf om vi nu ska envisas med utdelningsfilosofin :) Jag kör svenskt och utländskt på samma KF nuförtiden.

  En mindre lokal verkstad är oftast förmånligare jfrt märkesverkstad, om man nu inte kör en väldigt ny och tekniskt komplicerad bil. Men även många mindre verkstäder har numera tillgång till datauppkoppling. Dock har de lägre overhead vilket ger (oftast) lägre priser. Jag brukar ringa runt och kolla. Egentligen skulle man ha en Volvo 240 från 1976 med någon av de sista B20 motorerna. Då kan man göra allt själv :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle ju förenkla att ha allt på KF, men lite trist att betala skatten så mycket tidigare om man inte behöver.

   Radera
  2. Ja iofs, men mycket mindre restskatt som man av någon anledning alltid blir lika chockerad över när den kommer. Min läggning är nog att göra mig oskyldig så snabbt som möjligt.

   Sedan är det ju det där med insättnings%. Om man någon gång kommer på att man vill sälja av tex fonder på en ISK och föra över pengarna till KF och köpa Abbvie för pengarna så blir det väl ännu en insättnings%.

   Därför upplever jag det "bekvämare" att ha allt på samma ställe numera.

   Radera
  3. Föredrar också att betala skatten på.en gång. Har en liten ISK som ger mig lite restskatt vsrje år tillsammans med en urgammal AF (med tillhörande fondskatt) och det är lika trist varje deklaration. /Frihetsmamman

   Radera