måndag 22 februari 2021

Investeringsexperimentet - Indexfonder slår utdelningsaktier?

 Inlägget innehåller reklamlänkar till Avanza.

Nu har mina tre experimentportföljer sedan augusti 2020 fått klara sig utan nya insättningar. Jag har heller inga planer på att fylla på mer, så i fortsättningen kommer min dåliga tajming att spela mindre roll. Att jag inte fortsätter att investera beror på att jag gått in i en friare fas i livet där jag bara jobbar så mycket som behövs för att täcka mina utgifter. Jag kanske till och med använder en del av mina passiva inkomster eller nallar av bufferten på sparkontot.

I experimentet jämför jag tre portföljer, utdelningsaktier, indexfonder och den börshandlade fonden XACT Norden Högutdelande. Jag startade den 11 juni 2019 med 2018kr i var och en av portföljerna och har sedan fyllt på med 500 eller 600 kr varje månad. 

Så här var ställningen den 21 februari 2021, efter ca 20 månader och 9718kr investerat i vardera portfölj.

1. Indexfonder                               12 345 kr, + 27,0%        (2020-11-02: 10 836 kr ,+11,50%)

2. Utdelningsaktier                        11 268 kr, +15,9%         (2020-11-02: 10 072 kr, +3,64%)

3. XACT Norden Högutdelande        10 285 kr, +5,8%           (2020-11-02: 9 612 kr, -1,09%)

Fondportföljen har med undantag av de första månaderna varit i ohotad ledning och inget tyder på att det kommer att förändras. Det verkar snarare som att fondportföljen drar ifrån.


Indexfonder


Detta är utvecklingen för min fondportfölj.


Avkastningen stämmer inte eftersom jag hade fondandelar redan innan experimentet startade.


I fondportföljen är det Spiltan Aktiefond Investmentbolag som står för större delen av avkastningen. Tyvärr stämmer inte avkastningen som Avanza redovisar eftersom jag hade fondandelar på kontot innan jag startade experimentet. 


XACT Norden Högutdelande






Jag är ganska besviken på denna ETF som inte alls har hängt med index och till och med presterat sämre än min amatörmässigt sammansatta utdelningsportfölj. Men det kanske går bättre med tiden när jag slutat göra köp förutom vid återinvestering av utdelningen. I år kommer fonden att dela ut 5,36 kr per andel, vilket ger totalt 486 kr och en direktavkastning på 4,7%.

Utdelningsportföljen



Jag har räknat ut att det kommer att bli minst 370 kr i utdelningar under året om inget oförutsett inträffar. All utdelning kommer att återinvesteras. Vi får se om jag byter ut några aktier och då är det i första hand Nobina som ligger illa till eftersom man ännu inte verkar ha några planer på att dela ut i år.



Slutsats

Rent värdemässigt är det säkert bäst med indexfonder eller liknande för en glad amatör som mig. Men när man ska använda de passiva inkomsterna känns det trots allt bättre att bara kunna ta ut  utdelningarna utan att sälja något. Intressant är att XACT högutdelande kommer att ge mer utdelning än mina utdelningsaktier så om jag ska kunna kalla min utdelningsportfölj för utdelningsportfölj får jag kanske se till att välja bolag med högre direktavkastning.

Obs! Inget av det jag skriver om aktier och fonder ska ses som rådgivning.









18 kommentarer:

  1. Himla kul att få löpande rapporter. Intressant att indexfonder leder ligan. Hade jag nog inte gissat på .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att indexfonderna leder kanske säger mer om hur bra/dålig jag är på att välja aktier och min timing :)

      Radera
  2. Kul jämförelse. Om jag hade velat maximera avkastningen hade jag antagligen kört på fonder, där en stor del hade varit Spiltans fond. Dock gillar jag inte deras viktning mot över 80% finans. Men visst, komplettera med en globalfond och en teknikfond så har du en svårslagen allemansportfölj.

    2020 har inte varit utdelningsaktiernas år... åtminstone inte sett till totalavkastningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med om att man troligtvis får bättre avkastning med de fonder du nämner. När jag tittar på utvecklingen av min stora utdelningsoortfölj på Avanza så kan man konstatera att jag från start 2015 fram till corona har slagit index. Bäst gick det de första åren. Man kan ju undra om det var tur, om jag har blivit sämre på aktier eller om det överlag har gått sämre för utdelningsaktier.

      Radera
  3. Gillar detta experiment mycket (som du nog räknat ut). Hade nog också förväntat mig mer av Xact.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag tittar på XACT ser jag att den följde index från start 2017 fram till mitten av 2019 (precis lagom till min start av experimentet). Sen dess har XACT tappat mer och mer, framförallt efter coronadippen. Men det som är en aning hoppingivande är att utdelningen i kronor blir större än från fondportföljen, under förutsättning att jag räknat rätt :)

      Radera
  4. Väldigt roligt att få se loppet mellan dina experimentportföljer! :-)
    Har du något slutdatum, eller är det tillsvidare bara?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl lite tillsvidare, beroende på vad som händer på börsen. Men jag tänkte att i år så får portföljerna leva vidare utan nya insättningar och nästa år kanske jag börjar ta ut utdelningarna och kör 4-procentsregeln på fondportföljen. På så sätt får man se det ur ett Fire-perspektiv, fast allt går lite snabbare än normalt.

      Radera
  5. Fonder är bra skit, jag kör en blandad strategi även om det är min utdelande KF som oftast är i fokus. Troligtvis eftersom det är därifrån merparten av mina framtida kostnader ska täckas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att man sprider riskerna ytterligare om man även har fonder och vissa fonder har ju presterat väldigt bra.

      Radera
  6. "Intressant är att XACT högutdelande kommer att ge mer utdelning än mina utdelningsaktier så om jag ska kunna kalla min utdelningsportfölj för utdelningsportfölj får jag kanske se till att välja bolag med högre direktavkastning"

    Det där sista förstod jag inte riktigt. Borde man inte förvänta sig att HÖGutdelande är den som ska dela ut mest?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du nog rätt i. Jag har ju några bolag som inte har speciellt hög direktavkastning.

      Radera
  7. Roligt att du skriver om detta. I starten av mitt bloggande för några år sedan skrev jag väldigt mkt om indexfonder. Men jag jämförde också en aktivt förvaltad fond "Didner och Gerge" mot Spiltan Aktiefond Invest. Jag jämförde dem över en 10 årsperiod och kollade vad resp. kostat sparkaren samt avkastningen. Nu var det visserligen missvisande att ha en så kort period, men ändå. Spiltan som var 5 ggr så billig drog ifrån :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltid kul med jämförelser! Det viktiga är förstås hur det går på lång sikt och mitt experiment har ju inte ens pågått i två år och dessutom har jag slutat göra insättningar. Men det verkar svårt att slå fonderna som har Spiltan Aktiefond Investmentbolag som största innehav.
      Tack för kommentaren! :)

      Radera
    2. Japp, Spiltan blir lite "Fond i Fond" med tanke på att den bygger på investmentbolagen. Men med tanke på att priserna är skyhöga nu i t.ex. Investor så känner jag inte att det gör någonting att ha Spiltan. Jag börjar om med mitt sparande sedan jag köpt lgh för ett år sedan; så nu är första målet avklarat. Jag får droppa förbi oftare och kolla på vad du skriver; jag kommer ihåg när du började - och roligt att du fortsätter :) Med vänlig hälsning, VÄL

      Radera
    3. Du är välkommen att kika in! Jag hoppas på fler blogginlägg från din sida också nu när du har börjat om med sparandet. :)

      Radera
  8. Det är ju som jag har misstänkt länge men det skär ändå lite i själen att erkänna att jag antagligen inte kommer slå index som någon slags stockpicker XD

    // https://utbrytningen.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite trist ja, men fördelen med utdelningsinvestering är ändå att man kan ta ut sina utdelningar utan att behöva sälja när det är rea.

      Radera