onsdag 11 augusti 2021

Atomic habits (1%-metoden) - Del 2


Inlägget innehåller annonslänk till Avanza.

Här kommer andra inlägget om boken Atomic habits, något försenat. Jag har haft fullt upp med att implementera nya vanor och som ni säkert förstår så är bloggandet ännu inte någon vana.

Identitet

När jag läste kapitlet om identitet förstod jag äntligen varför det för mig varit lätt som en plätt att leva sparsamt och investera överskottet. Inte en enda gång under de dryga 6 år som jag har hållit på med detta har jag upplevt att jag kämpat mot köpsug och liknande, vilket jag tycker mig se är ett problem för många i sparande- och FIRE-sammanhang. Däremot finns det andra områden där jag lyckats sämre, bland annat inom minimalism samt ordning och rutiner för hemmet och trädgården.

James Clear går igenom beteendeförändringens tre lager och jag tror att det är här man kan hitta anledningen till varför somliga lyckas förändra sina vanor och resultat  men andra inte.
Det finns tre olika lager där beteendeförändring kan ske; förändring av resultatet, förändring av processen och förändring av identiteten.





Det första lagret är att förändra resultatet. Detta handlar om att åstadkomma ett resultat: att gå ner i vikt, springa en mil på en viss tid eller spara ihop en miljon. 

Det andra lagret är att förändra processen. Här handlar det om att förändra vanor och system: att äta hälsosam mat, springa tre gånger i veckan, ta med matlåda till jobbet och  inte köpa onödiga saker. 

Det tredje och innersta lagret är att förändra identiteten. Här handlar det om att förändra sådant man tror på: sin världsåskådning, sin självbild med mera.

Resultat är det man får, process är det man gör och identitet är det man tror på

Många som vill förändra sina vanor börjar med att fråga sig vad de vill uppnå. Det leder till resultatbaserade vanor. Alternativet är att skapa sig identitetsbaserade vanor. Då börjar man med att fråga sig vem man vill bli.

Clear tar ett exempel där två personer tackar nej till en cigarett. Båda har tidigare varit rökare. Den förste säger: "Nej tack. Jag försöker sluta." Det kanske låter bra, men personen ser sig fortfarande som rökare och hoppas att hans beteende ska förändras trots att hans självbild är densamma som förut. Den andra personen svarar: "Nej tack. Jag röker inte." Detta svar signalerar att det har skett en förändring på identitetsnivå. Rökning var tidigare en del av personens liv, men är det inte längre. Han identifierar sig inte längre som en person som röker. 

Själv började jag spara och investera 2015 och jag såg mig nog redan innan som en ekonomisk person, i alla fall delvis. Trots att pengarna gick åt har jag aldrig direkt behövt kämpa för att pengarna skulle räcka. jag har aldrig suktat efter shoppingresor till Gekås i Ullared och det kan ses som "olycksfall i arbetet" de gånger jag varit där: till exempel i jobbet och någon gång på genomresa. Då har jag snarare fått tvinga mig att fylla shoppingvagnen eftersom "man måste passa på".

Så när jag av misstag hittade några FIRE- och ekonomibloggar kände jag direkt att jag ville bli en "Ms Moneymustache" eller "Miljonär innan 65". Detta blev min nya identitet, fast det förstod jag först nu när jag läste "Atomic habits"

När det gäller minimalism och ordning/organisering av hemmet, ett område där jag hela tiden måste kämpa för att uppnå godtagbara resultat, inser jag att jag inte har förändrat vem jag är, trots att jag plöjt igenom otaliga böcker, bloggar, facebookgrupper och youtubevideos inom området. Rent teoretiskt är jag expert på minimalism, Konmari, FlyLady, "Rensa i röran".....

Jag har varit och ät fortfarande med i facebookgrupper inriktade mot minimalism, Konmari och rensning och organisering av hemmet. I dessa grupper tror man att man kan få hjälp att nå sitt mål, men de flesta som är med i dessa grupper är det för att de har problem som de inte lyckats lösa och det blir ofta ett ältande av problemet och andra fyller i att de också har samma problem och hur svårt och omöjligt det är att komma till rätta med det. Efter att ha läst boken tror jag rent generellt att facebookgrupper inom olika problemområden för många kan bli rent kontraproduktivt, eftersom man där befäster sin identitet som någon som har problem inom området. Ibland kan man i Facebookgrupper säkert hitta svar på något man undrar över eller få reda på något man inte visste  men vill man lösa sitt problem tror jag att man bör gå någon annanstans än till "problemgrupper", 

Förändra sin identitet i två steg

Ens identitet bygger på ens vanor. Varje åsikt man har om sig själv och sin omvärld är inlärd och formad av ens erfarenheter. Man kan säga att vanorna är ett sätt att uttrycka ens identitet. Genom att bädda sängen varje dag uttrycker man att man är en ordentlig person.

Varje erfarenhet man gör i livet påverkar ens självbild, men man ser sig troligtvis inte som konstnär bara för att man ritat en enda teckning. Om man däremot fortsätter att rita kommer självbilden gradvis att förändras. 

Vägen till ens nya jag går genom ens nya vanor. Att förändra det man gör är det bästa sättet att förändra den man är. Men om man inte gör något idag kommer allt att se likadant ut även imorgon. Om man vill förändra sin identitet måste man först bestämma sig för vem man vill vara och därefter bevisa det för sig själv ett steg i taget. Man måste alltså först bestämma sig för vem man vill vara och vilka värderingar man har. Det kan ibland vara svårt att veta hur man ska börja. Då kan det istället vara enklare att bestämma sig för vilket resultat man vill nå, som i mitt fall att ha ett minimalistiskt och välordnat hem. Därefter behöver jag fråga mig vilken typ av person jag behöver bli. Svaret är antagligen en person som rensar ut saker som inte behövs, en person som lägger tillbaka saker som inte används, på sin plats och som inte påbörjar något annat förrän detta är gjort. Jag har hittills mest sett till målet och tänkt på allt jag ska kunna göra när inte ordning och reda tar upp så mycket av min tid. Jag har också tänkt att jag är ganska ostrukturerad och påbörjar en massa kul saker hela tiden. Så nu blir det till att jobba mer med identiteten och vanorna som ska leda dit.

Resten av boken handlar om strategier för hur man bildar goda vanor och bryter dåliga. Kanske kommer jag att skriva ett inlägg om detta så småningom. 


4 kommentarer:

  1. Återigen, superintressant! :-D
    Jag ska prova det där med att bestämma vilken typ av person jag är. Det finns definitivt saker att jobba med och det är lätt att fastna i negativa tankemönster! ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Boken är verkligen superintressant och känns som den enda bok jag behöver för att förändra mina vanor i positiv riktning. Jag har en annan lånebok hemma "Ta makten över tiden" som nu ter sig totalt ointressant.

      Radera
  2. Det var på ett sätt en ny infallsvinkel för mig, att målet hänger ihop med ens identitet, men det är ändå rimligt att ett mål är lättare att nå om ms ser sig som en sådan person.
    Men jag vill fortfarande slå ett slag gör att hitta sitt varför. Varför vill du vara en ordningsam och minimalistisk person?
    Jag vill vara det gör att prylar stressar mig och tar upp för mycket plats i min hjärna. Det är ett starkt varför för mig. Jag vill ha lugn och ro i min hjärna därför sorterar och rensar jag överallt.
    Vilket är fint varför?
    /C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har nåt liknande "varför". Jag vill slippa stressen från att känna att en massa saker pockar på att att plockas iordning och bli omhändertagna. När det är rörigt får jag inte ro att göra sånt jag verkligen vill göra. Jag tycker att målen har varit tydliga, men tyvärr har jag ännu inte nått dit, även om jag har gjort framsteg. Så för mig har mitt "varför" inte riktigt räckt till. Men det är säkert till viss del individuellt hur man funkar.

      Radera