torsdag 28 oktober 2021

Preppingundersköterskan

Inlägget innehåller reklamlänk till Rocker.

Jag hade egentligen tänkt att skriva ett inlägg om enbart privatekonomisk prepping, men som av en händelse dök podden I väntan på katastrofen upp på Spotify. Jag brukar mest lyssna på ekonomipoddar, så hur Spotifys algoritm lyckades med detta är ett mysterium. Hur som helst lyssnade jag på ett par avsnitt och blev påmind om min egen dåliga beredskap för diverse mer eller mindre ovanliga händelser. Denna podd handlar dock väldigt mycket om hur man preppar som småbrukare och det blir mycket biodlig, fårskötsel och annat man kan syssla med om man har en mindre gård. Väldigt intressant och roligt att lyssna på dessa entusiaster, även om jag kanske inte riktigt tillhör målgruppen. Därefter har jag läst flera inlägg i bloggen Vardagsprepping som passar stadsmänniskor som mig bättre. Vardagsprepping finns även som podd. För den som vill ha lite mer hardcore prepping kan jag rekommendera Youtube-kanalen Var Redo.

Jag skrev faktiskt en lista på vad som skulle fixas för ett par år sedan, det kan ha varit i samband med att broschyren OM KRISEN ELLER KRIGET KOMMER delades ut till alla hushåll. Det som hände var att jag då köpte en femliters vattendunk som fylldes på och placerades i garaget och jag har även lyckats byta ut vattnet ett par gånger. När det gäller mat så brukar jag ha ganska välfyllt skafferi och frys samt för det mesta mejerivaror för åtminstone någon vecka. Men alltför ofta så är vissa varor i det närmaste slut innan jag fyller på igen. Nu ska det i alla fall bli ändring på detta och jag får succesivt försöka öka min beredskap. Vattenmängden har ökats med några PET-flaskor och en tillbringare vatten och jag får köpa ett par dunkar till. Jag kommer att köpa lite extra till matförrådet varje gång jag handlar och även öka på antalet vattendunkar. Även andra förbrukningsvaror kan vara bra att ha ett litet extra förråd av. I början av corona förra våren beställde jag extra apoteks- och hygienartiklar eftersom jag tänkte att mycket säkert kommer från Kina och kanske riskerade att ta slut. 

Lite av det jag handlade på mig senast. Extra tändstickor och påfyllning av mat, självklart inte bara havrekuddar. Det mest preppiga var nog ficklampan som kan laddas i bilens 12 V-uttag.


Mitt hus har tyvärr ingen eldstad utan värms med el. Men på vinden hade jag en fotogenkamin som inköptes av min exmake för ett antal år sedan, vilket alla utom han tyckte var urtöntigt. Men det var nog inte alls dumt tänkt så nu har den hamnat i garaget, där jag även hittade fotogen på hyllan för kemiska vätskor. 

Min fotogenkamin har stått på vinden flera år. Nu ska den testas.

Nu till privatekonomisk prepping och vad åstadkommit inom det området. Självklart kan man göra mycket mer än vad jag har gjort så här långt, men något är i alla fall bättre än inget.

  • Tillgång till pengar på flera olika banker. Länsförsäkringar är min huvudbank, men innan jag bytte från Swedbank till Länsförsäkringar hade jag även Skandiabanken som var tidig med en välutvecklad internetbank. Jag har även kvar Swedbank, men vet inte om banken fortfarande tar betalt för tjänsten att betala räkningar via internet. Nu har jag i alla fall lite pengar på Skandiabanken så att jag kan betala en månads räkningar i fall min huvudbank skulle ligga nere.
  • Betala alltid räkningarna direkt, alltså inte bara godkänna e-girobetalningarna utan faktiskt ändra betaldatumet. Själv har jag dessvärre inte betalat direkt utan bara godkänt direkt, men i fortsättningen ska det bli ändring på det.
  • Ha kontanter i reserv. Själv är jag dålig på att ha kontanter, tror jag har max 200 kr och frågan är om man kommer att kunna använda sina kontanter vid eventuellt elavbrott eller liknande. Det gick ju inte så bra när Coops datasystem var nere i somras. Men jag hörde i en prepperpodd att om folk inte använder kontanter så är risken större att butikerna helt slutar med kontanter. Lite jobbigt för mig som gärna vill ha cashback via kortet när jag handlar.
  • En rejäl buffert på banken. Det är ju väldigt individuellt hur mycket man behöver ha, men jag har väl så att jag skulle klara mig ett år om jag skar bort alla kostnader som inte är helt nödvändiga. 
  • Minimera fasta kostnader - eller upprätta en handlingsplan för att snabbt kunna reducera dessa. Jag tycker nog att jag har fått ner de fasta kostnaderna till en ganska låg nivå, men bilen har jag kvar trots att jag skulle klara mig utan. 
  • Flera betal- eller kreditkort. Själv har jag flera kort, både Visa och Mastercard. Det har hänt mig ett antalgånger att något kort inte har fungerat. Det verkar vara speciellt vanligt vid internetköp att vissa kort inte fungerar. Någon gång har det till och med hänt att ett kort har blivit spärrat för att det har varit ett misstänkt köp, hände mig vid ett större köp på Ikea online. Jag använder Rocker Visa betalkort där jag nu har 8,5% cashback, dock max 500 kr per månad. Dessutom har jag kvar mina kreditkort Coop Mastercard samt Komplett Mastercard som båda ger en liten bonus.


Om du är sugen på att testa Rocker betalkort så kan du använda min  inbjudningslänkoch du kommer då att få 0,5% bonus till att börja med plus 250 kr insatt på kortet om du gör tre köp senast den 30 november 2021. Om du sedan själv bjuder in kommer du att få ytterligare 0,5% cashback plus 250 kr per ny kund. Man kan få max 10% cashback, dock högst 500 kr per månad. Det ingår även ett sparkonto med för närvarande 0,8% ränta. Allt sköts väldigt smidigt via en app.

Hur har du förberett dig för kris? Eller tänker du att det aldrig händer här?


8 kommentarer:

  1. Jag har preppat genom att fixa till min boendesituation på ett så bra sätt som möjligt. Sedan finns det väl ved i bodan för 2-3 års förbrukning. Kyl, skafferi och frys är oftast fyllda. Men någon total apokalyps har jag inte förberett mig för...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har en känsla av att du är betydligt mer preppig än jag. Apocalypsprepping lär det inte bli här heller. Men längre strömavbrott och stora snöhinder har förekommit, inte långt härifrån, så det är väl mest sånt jag preppar för.

      Radera
    2. Attans oxå...jag skrev en lång kommentar till dig tidigare men glömde spara och så blev det nå fel å allt bara försvann när jag skickade in den. Snyft...nu minns jag inte vad jag skrev. Jobbigt med Alzheimer...

      Radera
    3. Finns det nåt jobbigare än när ens kommentar som man har fått till så bra bara försvinner?!

      Radera
    4. Jobbigt i klass med Digerdöden och Ebola helt klart !!

      Radera
    5. Åtminstone jämförbart med stormen Gudrun!

      Radera
  2. Varför ska man betala direkt och inte förfallodagen?
    /C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har man köpt sig en tids beredskap för en eventuell bankpaus. Även om man kan skylla på banken om räkningarna inte blir betalda vid bankstrul, så spar det en massa bekymmer när man ska ordna upp allt med förseningsavgifter och i värsta fall betalningsanmärkningar. Det kan ju även hända att man inte får in lön eller bidrag på kontot vid förväntat datum och då kanske det inte finns täckning den dagen räkningen ska betalas. Att betala räkningarna tidigare än förfallodagen kan ju ses som att man flyttar bufferten. Då tar jag för givet att man har en buffert.

      Radera