torsdag 14 november 2019

Månadsuppföljning av investeringsexperimentet

Då har ännu en månad gått och det är dags att följa upp mitt investeringsexperiment. Här jämför jag tre portföljer, en bestående av utdelningsaktier, en med indexfonder och en med den börshandlade fonden XACT Högutdelande. Det skall inte ses som en objektiv jämförelse utan är för min del mer en kul grej för att öka motivationen. Jag startade den 11 juni i år med 2018kr i var och en av portföljerna och har därefter fyllt på med 500kr vid varje månadsskifte.Vid experimentets start stod OMXS30 i 1593 och som lägst var indexet nere i 1476 den 15/8. Vid förra avstämningen 11/10 hade OMXS30 gått upp till 1653. Sedan dess har nya rekordnivåer nåtts och den 12/11 var index uppe i 1776. Sedan experimentet startade har OMXS30 ökat med 11,49%.

Så här ser resultatet ut efter fem månader:

Utdelningsaktier
Castellum, SHB, Investor, Axfood, Beijer Alma, Kindred, Latour, Nobina, Telia, Betsson, Swedbank, Hemfosa och Resurs.
Det som hänt sedan sist är att Resurs har kommit in i portföljen samt att Hemfosa och Telia har haft utdelning. De aktier som gått bäst efter inköp är Axfood, Beijer Alma, Investor och Hemfosa. Sämst har det gått för Kindred, Betsson och Castellum.
Totalt investerat: 4 518kr
Värde 12/11 2019: 4 699kr
Ökning: 4,01%

Indexfonder
Avanza Global, Spiltan Aktiefond Investmentbolag (Obs! Ingen indexfond), SEB Sverige Indexfond, LF Sverige Indexnära
Totalt investerat: 4 518kr
Värde 12/11 2019: 4 858kr
Ökning: 7,53%

XACT Högutdelande
Totalt investerat: 4 518kr
Värde 12/11 2019: 4 784kr
Ökning: 5,89%

Nu leder indexfonderna före XACT Högutdelande. Men utdelningsportföljen har svårt att komma ikapp trots att mina misslyckade köp av Betsson och Kindred nu inte väger lika tungt. Om utdelningsportföljen ska ha en chans får jag nog skärpa till mig, vilket bara är nyttigt. Här kan man läsa mitt första inlägg om investeringsexperimentet.

10 kommentarer:

 1. himla intressant. Det är kul att följa lite olika bloggar och det känns som att indexfonder blir mer och mer populära. Folk ids inet hålla på med aktier och försöka hänga med utan väljer indexfonder istället. kanske inte är en så dum taktik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ödmjuk inför min okunskap och väljer index. Det har gått väldigt bra eftersom index gått bra. Bolagsrisken är obefintlig och fonderna är självsanerande. Fokus på liv och livsföring, pengarna sköter sig själv.

   Radera
  2. Indexfonder är ett bra val. Själv har jag en kombination av indexfonder och utdelningsaktier även i mitt ordinarie sparande.

   Radera
 2. Utdelningsaktiernas eftersläpning är beroende av att du har 13 innehav. Oturstalet !!

  Skämt åsido, i en portfölj med relativt få innehav blir det verkligen en stor korrelation till dessa innehav. Så i perioder kan det bli lidande negativt, andra perioder kommer det att visa sig vara fullkomligt lysande

  (Om nu 10-15 innehav är att betrakta som få är en separat diskussion. Jag har sett studier som säger att 12 är optimalt, alltså där du ligger just nu)

  Om jag jämför med mina +80 innehav, i princip bara USA, Norge, Finland så är utvecklingen +9,89% samma period. Med så många innehav är bolagsrisken väldigt liten. Troligtvis kommer den portföljen på lång sikt att uppföra sig ungefär som ett globalt index.

  UTDELNINGSportfölj har man måhända för att få utdelningar. Alltså regelbundna insättningar av kontanter fria att disponera när man köper mjölk på Willys tex.

  Jag har glidit över mot utdelningar istället för indexfonder för att det känns för mig personligen lite roligare. Jag blir lite aktivare.

  Är man på börsen för att ha roligt eller för att få slutsumman på sista raden på kontot att bli så stor som möjligt ?

  Det är individuellt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv tycker jag att det är väldigt kul att få utdelning och det gör att jag kanske sparar lite mer än om jag bara haft fonder. I mitt ordinarie sparande har jag ca 50 bolag och enl Avanza har jag under längre perioder i alla fall slagit index :)

   Radera
  2. Lysande !! Nu är jag kanske lite dålig på att leta....men har du ditt ordinarie sparande på display någonstans ? En av de intressanta delarna på ekonomibloggar är att se hur andra har anordnat sina innehav. Man får tips.

   För övrigt är utdelning det roligaste som finns (nästan) !!

   Radera
  3. Kul att du är intresserad! Jag har tyvärr ännu inte redovisat mitt ordinarie sparande helt ännu. Ska försöka lägga ut det så småningom. Det finns ett inlägg från juni där jag redivisar mina största innehav: https://investeringsunderskoterskan.blogspot.com/2019/06/vad-ska-portfoljen-vara-bra-for.html?m=1

   Radera
 3. Hej!

  Superkul att följa detta experiment! Utdelningsportföljen borde ha repat sig lite nu efter budet på Hemfosa igår :)

  Ser redan framemot nästa uppdatering av detta experiment!

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha :) Jag sålde faktiskt den enda Hemfosaaktien med vinst igår. Blir det inget av affären så får jag väl köpa igen. Efter att jag skrev inlägget har även Castellum gått bättre så nu är utdelningsportföljen på g :)

   Radera
 4. Snyggt, grattis till fin vinst! Det är lite segt med spelbolagen i år också, förhoppningsvis kommer de igen och bidrar mer positivt till utdelningsportföljen framöver (samt Swedbank också). Jag håller på utdelningsportföljen :)

  SvaraRadera