måndag 30 december 2019

Årets sista sparkvot

Då har det blivit dags att redovisa sparkvoten för december. Inte direkt så att man hoppar högt av glädje, men ändå okej för att vara julmånaden vilken har inneburit extra kostnader.

Lönen blev normal, men avdrag för månadens vabbbande har inte gjorts utan kommer först i januari. Dock så fick jag VAB-ersättningen redan denna månad så inkomsterna i december blev större än de borde ha blivit.

På utgiftssidan gick jag plus på telefon och bredband då jag fick återbetalning från Telia i samband med bredbandsbyte. Maten blev dyrare än normalt beroende på kalas samt gäster under jul. Diverseposten blev relativt hög och där ingår bland annat julklappar samt en ny laptop till mig själv.

Summa summarum så har jag kunnat spara närmare 8000kr och sparkvoten landade på godkända 32%. Egentligen tycker jag inte att de enskilda månadernas sparkvoter är så intressanta, men det är ändå en sporre att försöka uppnå så hög sparkvot som möjligt.

8 kommentarer:

 1. Grymt jobbat!! Riktigt starkt i december med allt vad den månaden kan medföra i kostnader :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vi har inte direkt saknat något trots den låga konsumtionsnivån :)

   Radera
 2. Bra jobbat! Enligt proffsen räcker med 10% investering :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag undrar vad det är för proffs du syftar på. Med 10% sparkvot och en årlig värdeökning på 8% tar det ca 40 år att bli ekonomiskt fri :)

   Radera
  2. Benjamin Graham tänker jag på :) Han som skrev boken för 100 år sedan och det funkar även idag. Vi lever allt längre så 40 år är helt ok :) Näh, jag tror han syftar på oss vanliga dödliga. Få som kan investera 20%+ varje månad i många år.

   Radera
  3. Jag tror tvärtom att de flesta i Sverige som har ett jobb, skulle kunna investera 20% av sina inkomster varje månad. Det beror naturligtvis på olika omständighetet och vad man har dragit på sig för ekonomiska åtaganden. Har man tänkt igenom vad man vill och kommit fram till att man vill spendera 90 % av sina inkomster är det helt ok. Men jag tror att många bara gör som de flesta andra gör, utan att reflektera. Jag har ännu inte läst Grahams bok " The intelligent investor", men ska försöka göra det så småningom :)

   Radera
 3. Superbra ju. 30% i december är det nog inte så många svenskar som klarar :)

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Har lagt lite extra på mat. Julklappar och julgran har det också blivit. Så jag kan inte säga att vi har saknat något :)

   Radera