lördag 7 december 2019

Mina fasta kostnader minskar

När man är inne på femte året mot ekonomisk frihet eller FIRE som det också kallas, är det inte helt enkelt att hitta några fasta kostnader att spara in på. Visst skulle jag kunna minska boendekostnaden om jag sålde huset och hittade en billigare bostad och bilen skulle jag kunna klara mig utan. Men jag värdesätter både boendet och friheten det innebär att ha bil, så det är inget alternativ under de närmaste åren.

Men nu har jag i alla fall hittat några kostnader som går att minska och en har jag till och med tagit bort helt.

Den första kostnaden jag sparar in på är mobilabonnemanget. Jag har bytt till Vimla via en tipslänk hos en bloggkollega. De tre första månaderna blir månadskostnaden 40kr och därefter 90kr. Då ingår fria samtal och sms samt 3GB surf (mer surf om man är student ellet 55+). Jag har dragit av 10 kr som jag fått genom tipslänken. Vimla använder sig av Telenors nät.

Om du vill ta del av Vimlas erbjudanden går det bra att använda min tipslänk. Om du då skaffar Vimla får vi båda 10kr rabatt på månadsavgiften. Du som blir tipsad behåller alltid din rabatt. Sedan kan du själv tjäna ihop ytterligare rabatt via din egen tipslänk. Jag får genom att skriva om Vimla här i bloggen inte något betalt, utan endast tian om någon tecknar abonnemang via min länk.

Min andra besparing har jag gjort genom att gå ur A-kassan. Jag tror att risken att jag inom mitt yrke eller närliggande yrken inte skulle kunna tjäna ihop till mina små utgifter är väldigt liten. Jag har också en buffert så att jag klarar mig en kortare tid helt utan inkomster och om det kniper får jag väl sälja av aktier/fonder. Att gå ur A-kassan är inget jag rekommenderar någon med mindre bra ekonomi och/eller höga fasta kostnader.

Närmast så är det dags för omförhandling av bolånet där Länsförsäkringar av någon mystisk anledning brukar höja min ränta till listräntan en gång om året. Det har också snart gått ett år sedan jag bytte elleverantör via Elskling, så det får jag också ta tag i.

Har ni några fasta kostnader som ni skulle kunna få ner?

17 kommentarer:

 1. Hej!

  Grymt jobbat! Jag är lite sugen på att flytta mobilabonnemanget till Vimla för ett av hushållets två abonnemang (det andra är tyvärr låst knappt ett år till...).

  Störande (och lite fult) tycker jag när de ändrar räntan till listpriset utan förvarning. Hoppas du får till en bra rabatt, kollar du även med andra banker eller kör du alltid med Länsförsäkringar?

  Bra tips med Elskling, jag ska nog också ta mig en titt-där :)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Hej!
  För min del är det ingen större idé att kolla med andra banker, möjligtvis Swedbank där jag tidigare varit kund. Jag provade med SBAB för några år sedan, men jag hade alldeles för låg lön av min deltidstjänst. Det jag tjänade på att jobba extra tog de inte hänsyn till, inte heller att jag amorterade 5000kr/månad. Då är det en fördel när man är känd i banken för då kan de rucka lite på sina regler. Elskling fungerar väldigt smidigt, så prova gärna om det går att få ner elkostnaden.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Snytts IUS! Vi jobbar hårt på det i detta nu. Vimla är bra.

  Våra senaste åtgärder:
  Trädgårdstunnan bort = 650 kr / år
  Fjärrvärmeservice bort = 700 kr / år
  Omförhandlat bolån = Räntesänkning med 700 kr månaden samt 800 kr bort i amortering (som investeras ist).

  För något halvår sedan tog vi bort städhjälpen för 1250 kr i månaden. Det var en fin besparing det också.

  Angående besparingar på elen. Kör en MyBonus raid och anmäl på Fortum som ger 400 kr cashback. Ta sedan FixaEL efter någon månad som ger 300 kr. Sedan finns det någon till som ger 200 kr. Det har vi gjort och nu har jag skrivit över elabonnemanget på min fru för att kunna göra samma runda igen ;)

  Trevlig helg IUS - följer dig med nöje!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej IGMR!
   Ska absolut kika på dina tips för att minska elkostnaden.

   Trevlig helg

   Radera
 4. Hej! 

  Vi vill tipsa om vår tjänst Blogghubb, där vi hjälper bloggare att synas. I vårt bloggflöde sammanställer vi nya blogginlägg från massvis av olika bloggare (med en kort inledning + en länk till bloggaren). Tjänsten är helt gratis, och kommer alltid att vara det.

  Om du vill att din blogg ska synas i flödet kan du följa instruktionerna här (väldigt enkel process): https://blogghubb.se/ansok 

  Med vänliga hälsningar
  Grundarna av Blogghubb

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Härligt med Vimla, vi är supernöjda med dem och har under Black Friday bytt över Mamma betalar´s abonnemang till dem och skaffade ett nytt till den yngsta medlemmen i familjen. Vi insåg att det är bra att även han har en gammal telefon som går att ringa till nu när han cyklar hem själv från skolan.

  Det som är extra intressant är att vi betalar mindre för 4 abonnemnag hos Vimla än vad mitt och MB? två abonnemang kostade hos Tele2.

  Det är intressant att se att det hela tiden går att optimera utgifterna, trotss att de varit låga så länge för dig.
  Just A-kassa skulle jag dock inte rekommendera någon att gå ur trots att jag förstår att du i ditt yrke inte har några problem att få jobb någonstans i Sverige, eller världen kanske också för den delen.

  Jag behåller min A-kassa trots att skoljobb växer på träd. En billig försäkring.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Jag håller med dig beträffande A-kassan. Men själv vill jag inte bli tvingad att ta ett jobb som inte passar mig bara för att någon tjänsteman på AF tycker så. Då hankar jag mig hellre fram som timanställd där jag själv kan bestämna om jag ska jobba eller ej.

   Radera
  2. Helt rätt och i ditt yrke är det som sagt inga problem alls med timvik.
   Mvh PB?

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Har med Vimla till både mig och barnen, samt kollar Elskling varje år.
  Angående bolåneräntorna hos Länsförsäkringar så gäller deras rabatt 1 år, men det är inget de säger högt direkt eftersom de tjänar på att man glömmer bort det.

  Försöker med se över allt regelbundet. Just nu funderar jag på försäkringarna som man har på det mesta...

  //Vera

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, försäkringar kan vara värt att kika på. Jag höjde självrisken på villahemförsäkringen till 7500 kr och försäkringstjänstemannen höll på att trilla av stolen. Men jag tycker att det räcker att försäkra sig mot de största kostnaderna. Jag har någon gång fått ut en hundralapp eller två i förlorad arbetsinkomst när jag åkt med skadat barn till vårdcentralen och det kunde ju faktiskt kvitta.

   Radera
  2. Jag har påminnelser i kalendern för att förlänga ränterabatten. Då skickar jag iväg samma mail som förra året. Töntigt så det förslår men banken funkar så.

   Radera
 8. Mat kan man spara på, använda mindre el, shoppa mindre och mer sällan, sälja av lite skräp hemma, byta försäkring, bilförsäkring, byta kanske hela bilen?

  SvaraRadera
 9. Hej! Tänkte haka på ditt tips om Vimla. Tänkte bara fråga dig om Vimla säger upp ens gamla abonnemang när numret migreras över (om man väljer det) eller om man får göra det själv?

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Enligt Vimlas FAQ sägs abonnemanget upp först den dag numret flyttas. Så om man har uppsägningstid är det bäst att säga upp abonnemanget själv.
   Mvh I-US

   Radera
  2. Tack, jag måste varit blind när jag var därinne och kikade!
   Vänligen, Hanna

   Radera