torsdag 29 augusti 2019

Höstens kick-off

Förra veckan hade jag för första gången personlig kick-off då jag satte upp mål på kortare och längre sikt. Jag hade avsatt en dag mellan 8 och 14.30 då barnet var i skolan, för att kunna jobba ostört.

Jag tror att det är bra att ha tydliga mål av flera anledningar:
 • Lättare att fokusera
 • Ökad inspiration
 • Lättare att mäta och utvärdera vad man uppnått

Jag gick igenom nedanstående 8 områden:
 1. Familj och släkt
 2. Vänner
 3. Hemmet
 4. Jobb
 5. Fysisk och psykisk hälsa
 6. Fritidsintressen/hobbies
 7. Semesterresor
 8. Ekonomi
Det kanske i en ekonomiblogg kan tyckas märkligt att punkten ekonomi kommer sist, men det finns två orsaker till det. Dels har ekonomin inget egenvärde för mig, dels behöver jag veta hur jag vill leva för att sedan anpassa ekonomin därefter. Vissa av områdena kommer jag inte att redogöra för i detalj här i bloggen för då är risken stor att ni somnar.

1. Familj och släkt
Jag vill lägga mer tid och fokus på familj och släkt.

2. Vänner
Det är lätt att tiden går utan att man hinner med sina vänner, även om man har intentionen att göra det. Därför har jag satt ett mål att träffa mina vänner minst ett visst antal gånger resten av 2019.

3. Hemmet
Nuläge: Huset har för närvarande inget underhållsbehov. Jag har ett rum som är fullt med saker som ska säljas eller skänkas. Foton och minnessaker ska gås igenom och organiseras. Garaget är rörigt och där finns saker som ska säljas eller skänkas samt skräp. Trädgården är försummad.
Mål 31/12-19: Garaget ska vara organiserat och allt som ska säljas eller skänkas ska vara samlat på ett ställe och skräpet ska vara slängt. Ett träd som har brett ut sig över gatan ska beskäras. Gräsmattan ska vara iordning inför vintern. Rabatten på framsidan ska vara rensad, plattor på fram- och baksidan ska vara rensade.

4. Jobb
Nuläge: Jag har jobbat mycket extra från mars till och med semestern.
Mål resten av 2019: Ta ut alla extra semesterdagar. Försök att jobba extra så lite som möjligt. 
Mål 2020: Jobba max 75%. Eventuellt prova på annat jobb.
Mål 2024: Jobba max 50%.

5. Fysisk och psykisk hälsa
Nuläge: Har i år tränat totalt 3 pass på gymmet, ett löppass och ett yogapass. Jag cyklar oftast i stället för att ta bilen inom stan. Jag har mediterat regelbundet sedan juli. Sedan hösten 2018 stiger jag upp tidigt. Jag har en morgonrutin med meditation och en stund ute innan jag kör igång med väckning av barnet, frukost och diverse sysslor. Jag praktiserar motsatstänkande, dvs ersätter oinspirerande och negativa tankar med positivt tänkande. Jag har slutat att summera dagen på kvällen eftersom det bara triggar igång tankeverksamheten och varvar istället ner med lugn musik, vilket har lett till bättre sömn. Jag har börjat tillämpa "femstegsmetoden mot målen" som finns i Robin Sharmas bok Munken som sålde sin Ferrari. 
Mål 31/12-19: Fortsätta med det jag redan gör. Minst ett träningspass per vecka på gymmet. Minst två yogapass per vecka. Läs böcker som är utvecklande. Gör en lista på böcker att läsa. Bli bättre på att meditera.

6. Fritidsintressen och hobbies
Nuläge: Jag tycker om att vara i naturen, men i år har jag bara gjort en skogsutflykt. Jag läser ganska mycket och har oftast flera böcker som jag läser parallellt. Jag håller på och lär mig italienska med hjälp av en app, i år har har det dock varit lite dåligt med studerandet.
Mål 31/12 2019: Begränsa tiden för bloggläsning, facebook, instagram och dylikt till en stund varje dag. En lektion italienska per dag. Jag vill hinna med minst två skogsutflykter under hösten.

7. Semesterresor
Nuläge: Vi var i fjällen på sportlovet. Sommarsemestern blev tågsemester i Sverige med 12 hotellövernattningar.
Mål 31/12 2019: Inga fler semesterresor i år.
Mål 31/12 2020: En sportlovsresa. Kolla upp om det går att åka tåg/buss och jämför kostnaden med bil. Sommarsemester för max 8000 kr eller hemester med dagsutflykter
Mål 31/12 2024: Sportlovsresa varje år. En resa till Italien. En längre resa sommaren 2022.

Katedralen i Milano som jag hoppas få besöka igen.

8. Ekonomi
Nuläge (2018-08-15):
Lån, dvs bolån, bostadsuppskov samt belåning av aktier: 905 161 kr
ISK: 210 062 kr
Aktieutdelningar hittills i år: 4 300 kr
Aktiefonder: 17 676 kr
Målsparande semester: 12 000 kr
Målsparande underhåll/ renovering: 4 483 kr
Buffert: 7 480 kr
Mål 31/12 2019: 
Aktieutdelningar: 6 200 kr
Målsparande semester: 12 000 kr
Målsparande: underhåll/ renovering: 9 500 kr
Buffert: 10 000 kr
Mål 31/12 2024:
Aktieutdelningar: 16 000 kr

Ja, då är det bara att jobba på mot målen. Nästa kick-off kommer att äga rum i början av 2020 och då kommer jag att göra en uppföljning och eventuellt modifiera eller ändra målen


4 kommentarer:

 1. Lycka till med målen!

  Det är alltid bra att skapa ordning i hemmet, då brukar det bli ordning i huvudet också, som man säger. Jag blir alltid överlycklig av att slänga en pryl.

  Låter skönt att du verkar kunna jobba så mycket eller så lite som du vill, den möjligheten har inte jag, det är 100% eller inget alls som gäller. Visst, man har möjlighet upp till att barnet är 12 år att jobba deltid, men i praktiken hade jag inte kunnat bli uthyrd och hade så småningom avskedats för "arbetsbrist". Har tagit upp detta med chefen, så det är ett faktum.

  Vi umgås sällan med släkt och vänner, det har vi aldrig gjort mer än julafton och eventuella begravningar. Lite tråkigt, men samtidigt kanske det känns konstigt att hälsa på folk man aldrig besökt innan. Jag har några kusiner som jag aldrig besökt t.ex.

  Gällande promenader, bokläsande etc är detta något som jag mentalt har "stängt av" nu när man har ett litet barn som inte börjat skolan. Jag älskar att läsa böcker, gå långa kvällspromenader, men det hinns inte med, det är så mycket att pyssla med om kvällarna och sen är klockan så mycket att det är läggdags. Annars är just kvällspromenader runt 21-tiden mitt sätt att reflektera och "ladda upp" samt få lite motion. Men vid denna tiden vill frun att vi ska prata och lite så innan vi själva ska gå och lägga oss, och vi kan inte gå promenad tillsammans när lillan sover. En brist jag har är att jag är för snäll, kanske dags att jag ställer lite krav på mig själv, att gå den där promenaden kanske varannan dag, så får Fru Snålgris helt enkelt acceptera det. Som en kompis på jobbet sa: "du är hårt hållen du".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Snålgrisen för en intressant kommentar! Så hemskt att man känner sig som fånge på sitt jobb. Nu kanske du inte menade att det är riktigt så illa. Själv har jag inte alltid varit undersköterska, utan det var först när jag blev ensam med baby-I-US som jag började tänka utanför boxen. Jag hade hela livet trott att jag "måste" jobba som det jag utbildade mig till direktefter gymnasiet. Nu menar jag inte att alla ska bli undersköterskor, men det kanske finns andra möjligheter :) När det gäller egna fritidsintressen har man förstås inte så stort utrymme som småbarnsförälder. Men jag hoppas att du i alla fall kan få möjlighet till en kvällspromenad varannan dag :)
   Mvh I-US

   Radera