måndag 30 september 2019

Årets första negativa sparkvot

Då var det dags för den första negativa sparkvoten för i år. När man gör som jag och räknar med målsparandet i sparkvoten är detta vad man kan räkna med eftersom man då tar hela kostnaden när den uppstår, oavsett hur stort beloppet är. Min sparkvot för september blev -7% efter att jag betalat boende och tågbiljetter för nästa års sportlovsresa. Dessutom hade jag en tråkig kostnad för kommunal barnomsorg 2017, då jag angivit för låg inkomst och nu får betala i efterskott. Men bättre det än att inte få tillbaka om man angivit för hög inkomst.


För övrigt är det inga anmärkningsvärda kostnader den här månaden. Jag har köpt kläder till barnet för 220kr på bytesmarknad. På nöjeskontot har vi förutom sportlovsresan ätit lite mat för 400kr i samband med skördefest. En present för 410kr har inhandlats, men inga "onödiga" inköp till mig eller barnet har gjorts.

Till sparandet räknar jag amortering på huset, buffertsparande, underhåll- och renoveringskonto samt resekonto.


4 kommentarer:

  1. Hej!
    Som du skrev på min blogg. Skönt med en ekonomi som klarar månader där utgifterna är större än vanligt.

    Mvh PB?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen! Man klarar både sjukskrivning, vab och oförutsedda kostnader :)

      Mvh I-US

      Radera
  2. Ibland blir det dyrt, speciellt med sådana klumputgifter. Vi försöker hålla isär våra "driftskostnader" dvs sånt som i princip inte går att påverka nämnvärt, såsom el, vatten, mat, försäkringar osv. Övriga kostnader tar vi från vår kontantbuffert. Syftet med detta är att se vad vi behöver som ett minimum för att kunna sluta jobba, exklusive dyra resor och nya tv-apparater. Samtidigt är de en sport att kunna pressa de fasta driftskostnaderna så mycket som möjligt.

    En väldigt bra lön måste jag säga. Fru Snålgris är sjuksköterska med 4 års erfarenhet och får ut ca 19000 kr. Dock jobbar hon mest dagtid. Jag antar att det är OB-tilläggen som ger de "stora" pengarna? Har dålig koll på lönenivåer i vården måste jag säga, har dock alltid tyckt att Fru Snålgris fick (och har) en dålig lön med tanke på tre års högskolestudier och ett legitimerat yrke. På mitt jobb delar vi ut minst 30" för en datavetare, och där stiger lönen med minst 1000 kr om året, är personen extra duktig kanske så mycket som 2000 kr. Det verkar som om vården inte alls premierar duktigt folk på samma sätt.

    SvaraRadera
  3. Vad roligt att vi tänker lika när det gäller nödvändiga kostnader :) Jag skiljer också på nödvändiga kostnader och övriga kostnader, inte för att bli helt ekonomiskt fri, men för att veta hur mycket som behövs om lönen av någon anledning skulle utebli.
    När det gäller lönen så har ob-tilläggen stor betydelse. Den här lönen är augustilön med en del semesterlön och lön från två arbetsgivare, vilket innebär att jag har betalat ca 1000kr för lite i skatt. När jag gick igenom mina lönerapporter hittade jag en månad då jag fick ut 19200kr. Då hade jag jobbat 145h, varav helg 64h, några timmar kväll samt sovande jour 25h.

    SvaraRadera