måndag 17 juni 2019

25 000 kr rikare på en månad

Jag brukar gå igenom mina finanser i mitten av varje månad och göra en sammanställning.

Lån utgörs till största delen av bolånet. Några tusen är belåning av aktier, på Avanza till 0% ränta och på Nordnet till 1,19% ränta. Jag amorterar 2000 kr på bolånet varje månad och belåninģen av aktier har minskat något.

Bankkonton är både lönekonto och sparkonto som används som buffert. Jag brukar ha max 1000 kr på lönekontot, då jag betalar så gott som alla inköp med kreditkort.

Aktiefonder är en gammal aktiefond som ligger kvar och används som buffert i sista hand.

Räntefonder används som buffert och är ett alternativ till sparkonto. Min buffert är i minsta laget då en stor del kommer att användas till sommarens semester.

ISK/KF består av aktier och aktiefonder. Jag överförde 11800 kr av förra lönen till Avanza och Nordnet, vilket innebär att kursvärdet för mina investeringar har ökat något.

Kortkrediter Drygt 9000 kr i kortkrediter kan tyckas mycket för någon som försöker minimera sina kostnader, men beror på att jag varje månad betalar mina räkningar med kreditkort via appen Betalo. Kreditkortsfakturorna betalas månaden efter på vanligt sätt via banken.

I sammanställningen har jag inte tagit upp värdet av huset, dels är det svårt att ange ett exakt värde, dels är det inte aktuellt att realisera värdet. Jag och barnet måste ha någonstans att bo och jag älskar att vara i min trädgård och kommer att tillbringa mer tid där ju mer ekonomiskt fri jag blir.

Summa summarum så har jag gått 25069 kr plus den senaste månaden.


6 kommentarer:

 1. Jag tar med huset eftersom det är först då jag kan följa min nettoförmögenhet, skuldkvot, soliditet och annat.

  Styrkan i att amortera och spara. Man arbetar på två ställen. Snyggt jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Det kan förstås vara av intresse att räkna med huset, men för mig har det i nuläget ingen praktisk betydelse på vägen mot mer frihet.

   Radera
 2. Yes! Det är alltid roligt att se framsteg. Kämpa vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag ser alltid fram mot dagen när jag får göra sammanställningen :)

   Radera
 3. "men för mig har det i nuläget ingen praktisk betydelse på vägen mot mer frihet." Det där med "rätt nettovärde" är en följetång inom FIRE-rörelsen men jag tycker så här: Syftet med en värdeuppföljning är att du ska känna dig triggad att även fortsatt vidta åtgärder för att i framtiden få ännu mer slack och frihet, vilken siffra man använder är sekundär. Däremot är det väl bra om man följer samma tal över tid, det blir så göttiga jämförbara grafter då. Snyggt jobbat! btw!

  SvaraRadera
 4. Tack!
  Ja, man får nog vara konsekvent även om det vore kul med rubriken "2 028 000 kr rikare på en månad" :)

  SvaraRadera