söndag 14 juli 2019

Mitt investeringsexperiment

Sedan jag startade mitt nya liv för fyra år sedan har jag i första hand satsat på utdelningsaktier , men  även fonder, då främst indexfonder samt den börshandlade fonden XACT Högutdelande. Det är svårt att göra någon bra och rättvisande jämförelse mellan de olika investeringarna. Därför har jag startat ett litet experiment där jag tänker jämföra utdelningsaktier,  indexfonder samt XACT Högutdelande mot varandra. Det blir alltså en jämförelse mellan de aktier och de indexfonder jag väljer så man kan inte se det som en objektiv jämförelse.

Mitt experiment startade den 11 juni i år med 2018kr på vart och ett av de tre kontona. Jag fyllde på med 500kr på varje konto i början av juli och kommer att fortsätta med det varje månad.

Jag har tänkt att göra ungefär som jag gör med mina vanliga investeringar, dvs jag köper aktier när jag anser att det är köpläge och utdelningarna återinvesteras. Fondandelar kommer att köpas regelbundet utan försök till tajming. XACT Högutdelande kommer att köpas en gång per månad med viss tajming om det är möjligt.

Utdelningsaktierna har jag på ett ISK på Swedbank, då det är courtagefritt. Indexfonderna och XACT Högutdelande har jag på två ISK på Avanza.

Så här har det gått hittills:

Utdelningsaktier
SHB, Kindred, Axfood, Beijer Alma, Betsson.
Totalt investerat: 2518kr
Värde 12/7 2019: 2584 kr
Ökning: 2,62%

Indexfonder
Avanza Global, Spiltan Aktiefond Investmentbolag, LF Sverige Indexnära, SEB Sverige Indexfond
Totalt investerat: 2518kr
Värde 12/7 2019: 2568kr
Ökning: 1,99%

XACT Högutdelande
Totalt investerat: 2518kr
Värde 12/7 2018: 2539kr
Ökning: 0,83%

Efter en månad leder min utdelningsportfölj med en ökning på 2,62% före indexfondportföljen som ökat 1,99%. Sämst har det gått för XACT Högutdelande som ökat 0,83%.


12 kommentarer:

 1. Spännande "tävling" mellan de olika portföljens. Det ska bli kul att följa och se hur det går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det känns riktigt inspirerande, och spännande att se om det blir olika resultat i upp- och nergång på börsen. Kul att du vill följa :)

   Radera
 2. HÄngde inte med riktigt. är utdelningen medräknad ? låter ju oerhört lite att det ökat under procenten för högutdelande xact

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utdelningarna kommer alltid att återinvesteras. Jag har köpt XACT Högutd. vid tre olika tillfä.llen till kurs 118,80, 119,00 och 119,75 plus courtage. Ännu inte köpt XACT för juliinsättningen. Nu i början tror jag att resultatet blir lite missvisande beroende på tajming och att nyinsättningarnas andel av total beloppet är relativt stor.
   Om man tittar på utvecklingen för XACT Högutd. har den ökat från 118,80 den 12/6 till 120,80 den 12/7, dvs med 1,68%.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Kul experiment. Forskningen säger att det är svårt att slå index över tid - även om man är stjärnförvaltare. Jag har valt indexsspåret och sparar mig därmed en hel del tid, bolagsrisk och bryderier. Ju mer av mig själv jag tar bort ur investeringarna desto bättre går det och mår jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket möjligt att du har rätt :) Efter att ha läst inlägget från The Dividend Story idag är jag inte helt övertygad. Dessutom tycker jag att det är pest när fondkurserna går ner, men nästan lite kul när utdelningsaktiernas kurser går ner för då kan man köpa billigt. Men vill man inte lägga tid på aktier är det ju toppen med indexfonder. Så jag fortsätter mitt lilla experiment och skulle det visa sig att mitt utdelningsinvesterande inte håller måttet får jag tänka om.

   Radera
 5. Spännande experiment! Ser framemot att följa fortsättningen :)

  SvaraRadera
 6. Ja, men man ska nog inte vänta sig något objektivt resultat, utan mer om vad jag ska syssla med när det gäller investeringar :)

  SvaraRadera
 7. Superbra och inspirerande blogg! Jag hoppas det är ok att följa dig på din resa! Jag driver en blogg om ekonomisk frihet trots att man har en dyr hobby...titta gärna in om du vill! (www.ingenspargris.blogspot.com).

  Är det ok att länka till dig?

  Hälsningar Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Vad kul att du vill följa min blogg. Du får gärna länka. Ska absolut kika på din blogg och länka om det är ok för dig :)

   Mvh
   I-US

   Radera
  2. Toppen, självklart okej :-). Vi hörs vidare!

   Radera