onsdag 19 juni 2019

Vad ska portföljen vara bra för?

Jag har sparat lite planlöst i fonder ända sedan gymnasietiden, men dessa investeringar har mest varit en form av uppskjuten konsumtion och använts som buffert lite då och då, framförallt för underhålls- och renoveringskostnader. Inte förrän 2015 tog sparandet fart, då jag halkat in på några FIRE-bloggar. Jag fastnade för utdelningsinvestering, men kan även se fördelarna med indexfonder som sköter sig själva.

Min portfölj utgörs av drygt 50 aktieinnehav på ISK och KF idag värda ca 145 000 kr och 12 fondinnehav på ISK värda ca 31 000 kr. De fondinnehav som finns kvar sedan tidigare på vanlig depå redovisas inte här.

Mina 10 största aktieinnehav
  1. Investor 10,4%
  2. Johnson & Johnson 9,6 %
  3. Realty Income 7,9 %
  4. HCP 6,7%
  5. Castellum 4,0 %
  6. NCC 3,7 %
  7. Axfood 3,6 %
  8. K2A Pref  3,4 %
  9. PIMCO Corporate & Income Opportunity Fund 3,3 %
  10. Omega Healthcare 3,0 %
Av de 10 största innehaven är det två jag är lite tveksam till. HCP som jag köpte 2015 har utvecklats dåligt, men återhämtat sig delvis. Utdelningen sänktes rejält för ett par år sedan och direktavkastningen är idag 4,6 %.
NCC som halverade utdelningen i år och nu har en direktavkastning på 2,5 % är ju också trist att ha på 10 i topp-listan. Båda får dock vara kvar tills vidare.


Mina 5 största fondinnehav
  1. LF Global Indexnära 40,2 %
  2. LF USA Indexnära 23,6 %
  3. Spiltan aktiefond Investmentbolag 15,6 %
  4. SPP Aktiefond Global 8,9 %
  5. LF Tillväxtfond Indexnära 5,3 %
Frågan är nu vad portföljen ska vara bra för. Jag ser inget självändamål i att spara, även om jag tycker att alla åtminstone borde ha en buffert samt ett målsparande. Mina planer för framtiden är lite oklara ännu så länge men jag har en idé om någon form av deltidsFIRE. Då skulle jag jobba bara så mycket så att lönen täcker mina nödvändiga kostnader och sedan ta av fondkapitalet till resor, nöjen, fritid och liknande. Utdelningarna ska i den fasen inte användas utan återinvesteras. Jag får fundera vidare och räkna på det hela.

6 kommentarer:

  1. Kul, du verkar på gång och det är roligt att se. Jag börjar delvis om med min portfölj och har bantat ned den till ungefär 5 aktieinnehav, men kommer starta om med att leta nya chanser. Jag har minskat direktavkastningen till förmån för att vikta om och placera mer i index. Man får inte glömma hur lätt det är att fastna för en hög direktavkastning, men där kanske aktiekursen dyker med tiden.
    Pengarna från de sålda aktiebolagen lades i indexfonder + räntor.

    Det verkar som om din sida växer till sig :) fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för uppmuntrande ord! Egentligen bryr jag mig inte så mycket om tillväxten när det gäller mina utdelningsaktier utan vill helst ha en hyfsat hög utdelning som gärna ökar år från år så att jag kan få en stabil passiv inkomst. Går bolagen dåligt så lär ju utdelningen också bli sämre på sikt så sjäkvklart tittar jag inte enbart på direktavkastningen. Det här lät ju väldigt enkelt, men ibland går det förstås inte som man räknat med.
      Jag hoppas att du har hittat en strategi som passar dig :)

      Radera
  2. Kul att se nån annans strategi, själv har jag en liknande plan; mitt mål med mitt sparande (investerande) är att få ihop så mycket pengar att jag känner att jag kan jobba lite då och då som springvikarie fram till pensionen, istället för att ha en fast tjänst som jag har i nuläget. Jobbar dock endast 62,5 % inom barnomsorg så det lär ta ett tag att komma dit, pengarna rullar inte direkt in på kontot om man säger så. Det kan hända att jag plötsligt säger upp mig i ren desperation innan dess också, men det vore gött att ha den ekonomiska tryggheten först.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det underlättar att ha en plan både för sparandet/investerandet och hur man tänker sig att leva på avkastningen och/eller kapitalet.

      Radera
  3. Hej där
    Viktig fråga. Jag är 50+ och siktar fortfarande på att kunna gå ner på halvtid om jag/vi vill.
    En märklig sak är att när jag inte har pengar vill jag köpa saker hela tiden. Nu när jag har en hel del pengar har jag inte alls samma sug. Det är nån sorts kompensationsbehov kanske.

    SvaraRadera
  4. Jag tror också att det kan vara någon form av kompensationsbehov. Sen tror jag att man får någon form av flow när man ser att sparandet ger resultat. Och inte minst så blir jag i alla fall inspirerad av alla som kommenterar och bloggar här i vår community :)

    SvaraRadera