måndag 8 juli 2019

Mina tankar om "Ut ur ekorrhjulet" - Sista delen

Då det bara var två veckors lånetid på boken och den ska lämnas tillbaka imorgon, blir det en kort sammanfattning av resten av boken.

Ett genomgående tema i boken är hur tokigt vi människor beter oss när det gäller både tid och pengar, i tron att vi blir lyckliga. Ett exempel sim tas upp är Maslows behovstrappa. Teorin går ut på att när de grundläggande behoven av mat, vatten, luft och sex, på lägsta nivån och säkerhet samt stabilitet, på nästa nivå, är uppfyllda så söker vi de mjuka värdena, gemenskap, självkänsla och självförverkligande. Det är dessa värden som vi strävar efter när vi renoverar våra bostäder och shoppar statusprylar och det vet marknadsförarna att utnyttja. Därför matas vi med reklamfilmer där människor har det mysigt tillsammans i ett kök fullt med prylar från Ikea, eller Zlatan som kommer körande i en Volvo medan folket jublar.

 Maslows behovstrappa

Vi får några tips på hur vi ska stå emot köpsug, t ex att sätta en begränsad summa för "onödor". Efter fyra år med FIRE-bloggar som morgonlektyr, kvällslektyr, reselektyr, avkopplingslektyr... kan jag säga att jag har noll köpsug. Jag måste vara en sann FI-übermensch (ett uttryck jag såg i Frihetsmammans blogg) Visst köper jag saker, men enbart för att jag har ett verkligt behov. T ex måste jag snart köpa ett par bra promenadskor då mina gamla, ett par som jag köpte för löpning för ca 10 år sedan, sjunger på sista versen. Jag blir enbart irriterad och önskar att de kunde hålla ihop åtminstone tills det blir vinter.

Ett annat exempel på tokigheter är lyxparadoxen som innebär att vi vill ha mer av sånt som vi upplever speciellt och lyxigt. Problemet är att då blir lyxen vardag och begreppet kallas för "hedonistisk anpassning". Olika exempel på hur man kan begränsa lyxkonsumtion tas därefter upp. Själv brukar jag tillaga vardagsmat som smakar ok men inte mer, istället för att alltid äta det godaste. Inga specialingredienser eller onödigt dyra ingredienser används till vardags utan endast vid speciella tillfällen.

Det som Oskar kallar ineffektivitet får vi flera exempel på, t ex att vi tar vår två ton tunga bil av plåt för att förflytta oss några hundra meter när vi ska till affären.

Fördelarna med minimalism diskuteras, inte bara när det gäller fysiska ägodelar, utan även vårt stressande hit och dit för att hinna med så mycket som möjligt i livet.

Vi får en genomgång av alla olika områden där Oskar menar att man kan spara minst 50% av kostnaderna.

I ett kapitel gås investeringar igenom på en mycket grundläggande nivå, men jag inser ju att de flesta har ganska dålig koll, så det kan nog vara behövligt.

Mina egna reflektioner
Det mesta i boken är egentligen bara sunt förnuft, det står också på flera ställen, men konstigt nog så är vi många som inte alls agerar förnuftigt. Allt handlar väl egentligen om att ha genomtänkta mål för hur man vill leva och sedan försöka uppnå dessa. Men det verkar som om vi människor har svårt att formulera lite mer komplexa mål än att ha en fin bostad, åka till Thailand på semester eller att alla i familjen ska ha varsin smartphone av senaste modell.

Jag tycker att boken är klart läsvärd och till skillnad från många andra böcker om hur man ska förbättra sin privata ekonomi innehåller den lite mer filosofiska tankar och idéer.


6 kommentarer:

  1. Fin genomgång - har följt med nöje :)

    SvaraRadera
  2. Det enda som stör mig är uttrycket "Ekorrhjul". Vem i h*vete har ekorrar i ett hjul!? Hamstrar ja, men ekorrar? Måste vara nåt sånt där amerikanskt. ;)

    Vi kommer fortsätta läsa din blogg och har lagt till den på vår blogglista! Du får gärna kika in hos oss och göra det samma om du hittar något du gillar. :)

    https://utbrytningen.blogspot.com

    SvaraRadera
  3. Nu finns ni med på min blogglista :)
    Det här med ekorrhjul verkar inte vara helt hämtat ur luften. Hittade följande på Wikipedia:
    "Ekorrhjul är ursprungligen en beteckning på en roterande trumma, oftast av ståltråd, som var en inredningsdetalj i burar där man höll ekorrar som sällskapsdjur[1].

    Ekorrhjulet är även en metafor för människans till synes otacksamma strävan genom det moderna samhället. Trots alla ansträngningar finner man sig förbli på samma plats."

    Mvh
    I-US

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har skickat in en fråga till Språket i P1 om att reda ut dessa begrepp och skillnader mellan svenskan och engelskans uttryck.

      Radera
    2. Det vore intressant att få höra vad de har att säga om dessa uttryck.

      Radera